Θυρεοειδής και αντιβιοτικά

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό και λαμβάνετε ένα φάρμακο υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς όπως λεβοθυροξίνη και σας συνταγογραφείται ένα αντιβιοτικό, θα θέλατε να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε σχετικά με το πώς το χάπι για το θυρεοειδή και η αντιβίωση μπορούν να αλληλεπιδρoύν μεταξύ τους ή αν μπορεί να επηρεαστεί η απορρόφηση του φαρμάκου για το θυρεοειδή σας.

Μια μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο εγκεκριμένο ενδοκρινολογικό περιοδικό Thyroid, διαπίστωσε ότι το αντιβιοτικό σιπροφλοξασίνη (ciprofloxacin) μείωσε σημαντικά την απορρόφηση του χαπιού για το θυροειδή / λεβοθυροξίνη.
Η σιπροφλοξασίνη ανήκει στις κινολόνες, μια κατηγορία αντιβιοτικών που είναι κατάλληλη για τη θεραπεία λοιμώξεων ευρέως φάσματος όπως ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και του εντερικού σωλήνα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν παίρνετε θυροξίνη για το θυρεοειδή και ταυτόχρονα ένα αντιβιοτικό της οικογένειας των κινολονών, θα μπορούσε να επηρεαστεί η απορρόφηση του φαρμάκου με αποτέλεσμα να οδηγήσει ενδεχομένως, ιδιαίτερα σε περίπτωση μακροχρόνιας χορήγησης, σε εκδήλωση συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού.

Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι η ταυτόχρονη λήψη του αντιβιοτικού ριφαμπικίνη και της θυροξίνης, αντίθετα, αύξησε σημαντικά την απορρόφηση του φαρμάκου του θυρεοειδούς.

Αυτό σημαίνει ότι εάν παίρνετε το αντιβιοτικό  αυτό μαζί με το χάπι για την υποκατάσταση των ορμονών του θυρεοειδούς, είναι πιθανό στην πραγματικότητα να βιώσετε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού cialis priser.

Υπάρχει λύση; Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επίδραση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εάν τα παραπάνω αντιβιοτικά και η θυροξίνη ληφθούν με διαφορά τουλάχιστον έξι ωρών.
Η καλύτερη συμβουλή είναι να συζητήσετε το θέμα αυτό με τον ενδοκρινολόγο σας τη στιγμή που αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται.

Σημείωση: Να θυμάστε ότι εάν συνταγογραφηθεί μία αντιβίωση, θα πρέπει επίσης να λάβετε μέτρα που συμβάλουν στην προστασία της υγείας του πεπτικού σας. Συγκεκριμένα, η ταυτόχρονη λήψη από προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μυκητιάσεων και της υπερανάπτυξης των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.

Γνωρίζετε ποια άλλα φάρμακα παίζουν ρόλο στην απορρόφηση της θυροξίνης; Διαβάστε εδώ.
Σχετικά με το ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη δόση του χαπιού για το θυρεοειδή θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας  Τι επηρεάζει τη δόση της θυροξίνης;

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endomed.gr
Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση