Σύμφωνα με μελέτες, από τoυς 10 περίπου πάσχοντες από νόσο του θυρεοειδή, περίπου 7 με 8 είναι γυναίκες. Φαίνεται ότι αυτή η διαφορά σχετίζεται με το γεγονός ότι οι πολλές νόσοι του θυρεοειδούς είναι αυτοάνοσες και οι γυναίκες είναι γνωστό ότι πάχουν συχνότερα από αυτοάνοσες ασθένειες.
Ο λόγος θα μπορούσε να σχετίζεται με το πιο πολύπλοκο αναπαραγωγικό σύστημα και τις συνεχείς ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου και της ζωής γενικότερα.
Παρά το γεγονός ότι ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες, πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουν τα δύο φύλα είναι τα ίδια. Τέτοια συμπτώματα είναι η κόπωση, η δυσανεξία στο κρύο, η μυϊκή αδυναμία, η δυσκοιλιότητα, η αύξηση βάρους και τα οιδήματα. Εξασθενημένη μνήμη, επιβράδυνση σκέψης και κατάθλιψη μπορούν επίσης να προκύψουν από υποθυρεοειδισμό.
Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, ωστόσο, είναι ειδικά για κάθε φύλο. Για παράδειγμα, οι γυναίκες θα παρατηρήσουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση.
Η υπογονιμότητα θα μπορούσε να προέλθει από τον υποθυρεοειδισμό και στα δύο φύλα, αλλά είναι πιο συχνό στις γυναίκες.
Αν και σπάνια, οι γυναίκες με μετρίως σοβαρό υποθυρεοειδισμό, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν γαλακτόρροια, λόγω της συχνής αύξησης της προλακτίνης σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα για άσκηση, τη σωματική απόδοση και τη λίμπιντο και στα δύο φύλα.
Οι άνδρες ενδέχεται επίσης να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία.
Υπάρχουν όμως βασικές διαφορές στα συμπτώματα που εμφανίζονται σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες;
Αυτό ακριβώς το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν οι ερευνητές διεξάγοντας μία έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο του 2015 στο γνωστό περιοδικό Clinical Endocrinology.
Στην έρευνα συμμετείχαν 140 ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό, δηλαδή θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο.
Συγκριτικά εξετάστηκαν 560 άτομα του ίδιου πληθυσμού, χωρίς νόσο του θυρεοειδούς.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με εξετάσεις αίματος και συμπλήρωση ερωτηματολογίων.
Συγκεκριμένα μελετήθηκε η κατά φύλο συσχέτιση 13 συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού (με ένα σκορ 0 έως 13), λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ φάσμα πιθανών παραγόντων.
Τα αποτελέσματα;
Στις περιπτώσεις αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού, ένα 94,9% των γυναικών και ένα 91,3% των ανδρών ανέφεραν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από ένα από τα με τον υποθυρεοειδισμό σχετιζόμενα συμπτώματα, με την κούραση /εύκολη εξάντληση να αναφέρεται ως το πιο κοινό σύμπτωμα, ακολουθούμενη από το ξηρό δέρμα και τη δύσπνοια.
Αντίθετα, από τους υγιείς ασθενείς που χρησιμοποιήθηκαν ως συγκριτική ομάδα, οι γυναίκες ανέφεραν ότι υποφέρουν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, πολύ πιο συχνά από τους άνδρες (73.7% έναντι 51.1%) – χωρίς να πάσχουν στην πραγματικότητα από υποθυρεοειδισμό!
Συμπερασματικά, σε περίπτωση αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού, δηλαδή θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, η παρουσία των συμπτωμάτων είναι πιο ειδική και ενδεικτική στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες για τη διάγνωση της νόσου και πιθανώς τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, ακόμη και μετά τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, να επιμένουν πιο συχνά στις γυναίκες.
Διαβάστε ακόμη: Είναι οι νόσοι του θυρεοειδούς κληρονομικές;
Πηγή: Gender differences in symptoms of hypothyroidism: a population-based DanThyr study.
Carle et al. Clinical Endocrinology 2015.
One thought on “Υποθυρεοειδισμός στον άνδρα: υπάρχει διαφορά;”