Διαταραχές του ύπνου – όταν ο θυρεοειδής κλέβει τα όνειρα μας

«Έχω χάσει τον ύπνο μου! Κάποιες φορές μένω ξάγρυπνη σχεδόν όλη τη νύχτα. Το πρωί δεν μπορώ να αποδώσω πουθενά. Νυστάζω και δεν έχω κουράγιο για τίποτα. Όταν όμως έρθει η ώρα να κοιμηθώ … πάλι μένω ξάγρυπνη! Αναγκάστηκα μετά από μέρες να πάρω ηρεμιστικό για να κοιμηθώ. Σχετίζεται μήπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδή με την κατάσταση αυτή;» – Γιώτα

schlaflos3

Αληθεύει ότι συμπτώματα όπως: εσωτερική ανησυχία, διαταραχές του ύπνου είναι συχνά φαινόμενα σε άτομα που πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό έχουν συχνά συμπτώματα αϋπνίας, υπερέντασης και αεικινησία σε συνδυασμό με ταχυπαλμίες και ταχυκαρδίες.

Αντίστοιχα τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό συχνά νιώθουν υπνηλία, ατονία και εξάντληση σε συνδυασμό με αυξημένη καρδιαγγειακή πίεση και χαμηλό παλμό.

Ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα μπορεί να νιώθουν συμπτώματα του Υπερ- και του Υποθυρεοειδισμού! Γι αυτό και καθίσταται συχνά δύσκολη η σωστή διάγνωση της νόσου.

Το αρχικό στάδιο μιας αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας είναι συχνά αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν Χασιτοξίκωση  (hashitoxicosis). Σε αυτό το στάδιο τα αντισώματα που δημιουργούνται κατά του θυρεοειδικού ιστού καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος του θυρεοειδή αδένα. Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών στη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει ως επακόλουθο μια περίοδο υπερθυρεοειδισμού.
Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν μεταξύ άλλων είναι η υπερένταση, η έντονη εφίδρωση, οι ταχυπαλμίες και ταχυκαρδίες όπως επίσης και διαταραχές του ύπνου όπως π.χ. αϋπνία.

Στο μετέπειτα στάδιο μιας αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας, επέρχεται ο υποθυρεοειδισμός. Καθώς οschlaf-negatives-image θυρεοειδής αδένας αδυνατεί όλο και περισσότερο να παράγει την απαραίτητη ποσότητα ορμονών για τον οργανισμό, όλο το σώμα σταδιακά υπολειτουργεί.
Τα συμπτώματα που επακολουθούν είναι πολυποίκιλα και σε αυτή τη περίπτωση. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι η υπνηλία, η εξάντληση, η έλλειψη κινήτρου, η έλλειψη αντοχής και η γενικότερη κόπωση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα δύο στάδια επαναλαμβάνονται σε μια κατάσταση υποτροπής της νόσου. Περισσότερα για την υποτροπή στην Hashimoto Θυρεοειδίτιδα διαβάστε εδώ.

Συχνά δυστυχώς, πολλά άτομα προχωράνε σε λήψη υπνωτικών, ηρεμιστικών και άλλων επικίνδυνων φαρμάκων.  Είναι όμως αυτή η σωστή προσέγγιση;
Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας προσωπικά;

schlaflos

Ακούστε το σώμα σας

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα συμπτώματα του οργανισμού μας!  Η παραμικρή διαφορά στην σωματική ευεξία μας μπορεί να είναι μια ένδειξη για μη έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι είναι άκρως απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παλμών και βεβαίως των θυρεοειδικών τιμών (FT3, FT4, TSH και ενδεχομένως των αντισωμάτων –  περισσότερα για τις ιδανικές τιμές διαβάστε εδώ).

Ακόμα, ενδείκνυται να ελέγχονται συχνά τα επίπεδα των θηλυκών ορμονών, μεταξύ αυτών η οιστραδιόλη, η προγεστερόνη, η προλακτίνη και η τεστοστερόνη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η επανεμφάνιση κάποιον συμπτωμάτων ή η εμφάνιση νέων συμπτωμάτων μπορεί να είναι ένδειξη μιας νέας (δεύτερης) αυτοάνοσης πάθησης.

Σημαντικό: Συνίσταται, επίσης ο αιματολογικός έλεγχος για τυχόν έλλειψη βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων.

Πρακτικές λύσεις

Τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να επέλθει η κατάλληλη ρύθμιση των ορμονών;

Πολλά άτομα που πάσχουν από αϋπνίες βρήκαν άμεσο όφελος από προϊόντα της φύσης. Η λεβάντα, το σπαθόχορτο και η βαλεριάνα μπορούν να φέρουν ανακούφιση στην αϋπνία.

Αιθέρια έλαια βασιλικού, το περγαμόντο, το χαμομήλι και η λεβάντα επιδρούν θετικά στα συμπτώματα της υπερέντασης και της νευρικότητας.

Μην πιέζετε το σώμα σας, όταν εκείνο σας δείχνει ότι δεν έχει αντοχές.

Να ξεκουράζεστε επαρκώς. Ακόμα και αν δεν κοιμηθείτε, ξαπλώστε σε σκοτεινό δωμάτιο με ησυχία και κλείστε τα μάτια.

Ο οργανισμός σας, θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει από ορμονικής και φυσικής άποψης σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Δώστε του αυτόν τον χρόνο και μην τον «καταπιέζετε» με αρνητικές σκέψεις.

Μην πανικοβάλλεστε!

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό και υπερβολική φοβία! Μην χάνετε την θετική σας σκέψη καθώς με μια καλή επικοινωνία με τον γιατρό – ενδοκρινολόγο σας και μια σωστή ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών τις περισσότερες φορές εξαλείφει ολοκληρωτικά τα συμπτώματα.

Εδώ θα δείτε ποιες συνέπειες έχει η έλλειψη του ύπνου στην υγεία μας…

ruhig schlafen

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Κάποιες πληροφορίες από hashimotothyreoiditis.de, schilddruesenguide.de

Facebooktwittermail