Η Υποτροπή στη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα

Η νόσο Χασιμότο προχωράει σταδιακά καταστρέφοντας τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος με την σειρά του επηρρεάζει ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα. schilddruese

Το κάθε στάδιο εκδηλώνεται με μια περίοδο υποτροπής η έξαρσης του ασθενούς.

Πως διακρίνουμε  μια φάση υποτροπής στην Χασιμότο?

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστημονικές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση και έτσι λοιπόν υπάρχουν  γενικότερα ασυμφωνίες και ισχυρισμοί όπως οι παρακάτω:

  • Κάποιοι γιατροί είναι της άποψης ότι  «Δεν υπάρχει υποτροπή στην Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο!»
  • Ο κάθε ασθενής με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αντιλαμβάνεται διαφορετικά το στάδιο μιας υποτροπής
  • Ακόμα και μικρές αυξομειώσεις στην διάθεση του ασθενή μετονομάζονται σε «φάση υποτροπής»  και έτσι η φράση αυτή καταλήγει σε μια πληθωρική χρήση του όρου.

Μετά από προσωπική άποψη πολλών ασθενών μια υποτροπήχαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από παράλληλη έξαρση των (τουλάχιστον) παρακάτω συμπτωμάτων:

1)      Χαρακτηριστικά συμπτώματα

  •  Τοπικά συμπτώματα: πίεση η αίσθηση κόμπου στο λαιμό, πόνος ή τράβηγμα στην περιοχή του λαιμού,όπως και ερεθισμός, κνησμός ή κοκκινίλα στην περιοχή του θυρεοειδούς.juckreiz-1_id_77823_203825
  •  Αίσθηση γρίπης η κρυολογήματος μαζί με αίσθηση του πυρετού (παρόλο που δεν υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία – συχνά ίσως ακόμα και τάση προς υποθερμία) και χωρίς συμπτώματα γρίπης όπως βήχα και συνάχι
  • Αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης
  • Πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις

2)      Μετρήσιμες επιπτώσεις

  • Αύξηση των αντισωμάτων (ΤΡΟ-ΑΚ, TG-AK)
  • Μείωση του συνολικού όγκου του θυρεοειδούς αδένα
  • Αλλαγή στις βασικές τιμές (Αύξηση της ΤSH, Μείωση των FT3 και FT4)

3)      Αίτια 

  • Μεγάλη διάρκεια άγχους
  • Μετά από λοιμώξεις (είτε από βακτήρια, είτε από ιούς)
  • Μακροχρόνια λήψη ιωδίου
  • Ορμονικές διακυμάνσεις π.χ. 3 – 6 μήνες μετά από εγκυμοσύνη
  • Διακοπή του καπνίσματος

Η υποτροπή δεν περιλαμβάνει την γενικότερη περίοδο ρύθμισης στην νέα δόση του ασθενή όπου σε αυτή την περίοδο περνάει μια γενικότερη αυξομείωση στην διάθεση άλλα και στην υγεία του.  Αν διανύει ο ασθενείς μια περίοδο υποτροπής, μπορεί μόνο να το διακρίνει εάν πρωτύτερα βρισκόταν σε μια σταθερή φάση της ασθένειας – αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι ήταν δίχως συμπτώματα η ενοχλήσεις άλλα μια σταθερή περίοδο όπου είχε φτάσει σε σταθερά μη μεταβαλλόμενες ορμονικές δόσεις.

Στα αρχικά στάδια της Χασιμότο Θυρεοειδίτιδας μπορεί να υπάρχουν κατά την διάρκεια μιας υποτροπής έντονα συμπτώματα Υπερθυρεοειδισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή στον αδένα καταστρέφει απότομα πολλά κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα και έτσι εκκρίνονται υπερβολικές δόσεις ορμόνες του θυρεοειδούς από αυτά τα κύτταρα. Οι ειδικοί αυτό το ονομάζουν Χασιτοξίκωση (hashitoxicosis) .

Στο  μετέπειτα στάδιο της ασθένειας και καθώς  συνεχόμενα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ακολουθούν και εντείνονται προκύπτει η ανάγκη για αύξηση της δόσης σε Τ4.

Υποθέσεις με στόχο την άμεση δράση για αποκατάσταση:

Η διάρκεια των υποτροπών είναι άγνωστη. Συχνά μπορεί να υπάρξει για 2-3 μέρες μια έντονη επιδείνωση στην γενική εικόνα του ασθενούς. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν μια άμεση αύξηση στην δόση για μικρό χρονικό διάστημα, είναι πράγματι αποτελεσματική ή είναι προτιμότερο να αναμείνει ο ασθενείς για ένα χρονικό διάστημα.  Έτσι συχνά περνάει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όπου ο ασθενείς περνάει διακυμάνσεις στην υγεία του και πρέπει να κάνει εκ νέου ορμονικές εξετάσεις.

Η Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια, άλλα εξελίσσεται συχνά σε πολύ διαφορετική δραστηριότητα στον κάθε ασθενή. Γι αυτό αναφέρονται πολλοί γιατροί σε «ενεργή» η «ανενεργή» φλεγμονή του αδένα. Τα κριτήρια για την διαφοροποίηση μπορεί να βρίσκονται π.χ. στην ύπαρξη και στην ποσότητα των αντισωμάτων όπως επίσης το μέγεθος του θυρεοειδούς .

Με τον καιρό λέγεται ότι (είτε λόγου σωστής ρύθμισης, είτε λόγου του ότι “κατατρώγεται” και μειώνεται έτσι ο όγκος του θυρεοειδούς αδένα) μειώνονται και οι υποτροπές.

Φαίνεται πως μια μείωση της ορμόνης TSH έχει θετικές επιδράσεις στις υποτροπές της Χασιμότο.

Ενδιαφέρον είναι, ότι πολλές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία αναφέρονται σε περισσότερες υποτροπές . Και συχνά παρατηρείται ότι οι υποτροπές εμφανίζονται κατά το πρώτο ήμισυ του κύκλου τους (μέχρι την ωορρηξία ). Αυτό ίσως να οφείλεται στην έντονη δράση των οιστρογόνων εκείνη τη χρονική περίοδο.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στην περιοχή του λαιμού αξίζει να δοκιμάσετε την λήψη Σεληνίου, του ενζύμου Bromelain, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα –  όπως επίσης τοπικά δροσερές  κομπρέσες.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες απο  .schilddruesenguide.de/FAQ_krankheitsschub.html

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Η Υποτροπή στη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα

Αφήστε μια απάντηση