10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το θυρεοειδή σου

Αίσθημα κούρασης, μερικά κιλά παραπάνω που δε φεύγουν εύκολα, ακανόνιστη περίοδος, μελαγχολική διάθεση, κυκλοθυμία, αρρυθμίες…
Συμπτώματα που ταλαιπωρούν καθημερινά πολλούς από εμάς.
Συμπτώματα για τα οποία όμως, ειδικά αν επιμένουν σε τακτική βάση, ένοχος μπορεί να είναι ο θυρεοειδής!

Εδώ είναι τα 10 από πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το θυρεοειδή σας:

1. Το να έχετε τη σωστή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που χρειάζεστε είναι απαραίτητο για να αισθάνεστε καλά.
Αν οι θυρεοειδικές ορμόνες δεν είναι αρκετές, ενδέχεται να παρατηρήσετε κόπωση, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα, προβλήματα συγκέντρωσης, κατάθλιψη, άγχος, τριχόπτωση, κατάθλιψη, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους (ακόμη και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τενοντίτιδες), γενικευμένο οίδημα, δυσανεξία στο κρύο, ακόμη και έναν υπερβολικά χαμηλό καρδιακό ρυθμό.
Εάν έχετε έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή, μπορεί να παρατηρήσετε ταχυκαρδίες, άγχος, αϋπνίες, ακόρεστη όρεξη, διάρροιες και απώλεια βάρους.
Εάν νομίζετε ότι έχετε πρόβλημα με το θυρεοειδή απευθυνθείτε σε έναν ενδοκρινολόγο!

2. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν προβλήματα του θυρεοειδούς και οι μήνες μετά τον τοκετό είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος για να έρθουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς στην επιφάνεια. Εάν αισθάνεστε ασυνήθιστα μετά τη γέννηση του μωρού σας και ειδικά αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, κάντε τον έλεγχο για προβλήματα του θυρεοειδούς!

3. Η υψηλή χοληστερόλη σας θα μπορούσε να προκληθεί από μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς.
Ναι, είναι αλήθεια. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη! Έτσι, πριν ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα ή πάρετε μια στατίνη για τον έλεγχο της χοληστερόλης, ελέγξετε το θυρεοειδή σας!
Περισσότερα για τη σχέση των λιπιδίων με το θυρεοειδή διαβάστε εδώ.

4. Συχνά δε γίνεται έγκαιρη διάγνωση των νόσων του θυρεοειδούς!
Οι ασθένειες του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν μέχρι και το 10 τοις εκατό των γυναικών – αλλά για πολλές από αυτές τις γυναίκες, τα εργαστηριακά ευρήματα παρερμηνεύονται και ενώ πολλοί ασθενείς στην πραγματικότητα έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή, δεν το γνωρίζουν!

Για έναν πρώτο έλεγχο του θυρεοειδούς όταν υπάρχουν “ύποπτα” ευρήματα, πρέπει να ελέγχονται οι παρακάτω τιμές:

– TSH
– Ελεύθερη Τ3
– Ελεύθερη Τ4
Αντισώματα κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb)
– Αντισώματα κατά της θυρεοσφαιρίνης (TgAb)

5. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας και επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών.
Η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι σημαντική για τη γονιμότητα και την περιοδικότητα της εμμήνου ρύσεως.
Εάν έχετε πρόβλημα στο να μείνετε έγκυος, αν έχετε τις ανώμαλες περιόδους ή δεν έχετε ωορρηξία, ή είχατε μια αποβολή, βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς σας είναι εύρυθμη.

6. Η βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι επίσης απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.
Οι έγκυες γυναίκες με υποθυρεοειδισμό πρέπει να αυξήσουν τη δόση της θυροξίνης -μερικές φορές μέχει και κατά 50 τοις εκατό-, στο πρώτο τρίμηνο για να στηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες του μεταβολισμού του μωρού.
Φροντίστε να μιλήσετε με το γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο σας ώστε να προσαρμοστεί η δόση του φαρμάκου σας.

7. Σας είναι πολύ δύσκολο να χάσετε βάρος;
Η ρύθμιση του θυρεοειδή θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε ευκολότερα κιλά.
Εάν έχετε δοκιμάσει πολλά προγράμματα άσκησης και πολλές δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, ίσως ήρθε η ώρα να βρείτε τι πραγματικά φταίει – και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι απλώς ένα από τα αίτια!

8. Ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται τροφή!
Σιγουρευτείτε ότι η δίαιτα σας σας παρέχει σελήνιο και ψευδάργυρο που είναι βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται από το θυρεοειδή αδένα για τη βασική λειτουργία του.
Μόλις 1-2 καρύδια Βραζιλίας κάθε μέρα σας παρέχουν άφθονο σελήνιο και ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο βόειο κρέας, τα στρείδια, το κοτόπουλο, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, το γιαούρτι. Διαβάστε εδώ ποιες τροφές κάνουν καλό στο θυρεοειδή.
Για τη σύνθεση των ορμονών απαραίτητο είναι και το ιώδιο! Σημαντικό όμως είναι να αποφεύγεται η περίσσεια ιωδίου γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και η νόσος του Graves.

9. Το φθόριο, το βρώμιο και το χλώριο που προέρχονται για παράδειγμα από τη διατροφή, το φθοριωμένο νερό, την οδοντόκρεμα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς ανταγωνίζονται τη δράση του ιωδίου.
Εάν σας είναι δύσκολο να ρυθμίσετε ως τώρα το θυρεοειδή σας, αναζητήστε τις πηγές αυτών των στοιχείων στη ζωή σας και να προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεση σε αυτά.

10. Οι αυτοάνοσες νόσοι του θυρεοειδούς όπως η Hashimoto θυρεοειδίτιδα και η νόσος του Graves μπορεί συχνά να συνοδεύονται από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η κοιλιοκάκη,
ο διαβήτης τύπου 1, η ανεπάρκεια του φλοιού των επινφριδίων (νόσος του Addison), η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η αυτοάνοση γαστρίτιδα.
Συζητήστε με τον ενδοκρινόλογο σας για τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών και κάντε τον έλεγχο για τα ανάλογα αντισώματα.

Οι νόσοι του θυρεοειδούς έχουν πολλά πρόσωπα και μπορεί να σας συνοδεύουν μια ζωή!
Είναι όμως αντιμετωπίσιμες!
Χρειάζεται γνώση, δύναμη, προσοχή και καλή συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο για να νικήσετε τα συμπτώματα!

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endomed.gr
Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση