Oι περισσότεροι γνωρίζετε ότι τα επίπεδα χοληστερίνης επηρεάζoνται από τη διατροφή, την άσκηση και τα γονίδια.
Ξέρατε όμως ότι η χοληστερόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς;
90% των ασθενών με υποθυρεοειδισμό έχουν αυξημένη χοληστερίνη, και κατά μέσο όρο τα επιπέδα της χοληστερόλης στο αίμα των ασθενών με υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι 30 τοις εκατό έως 50 τοις εκατό υψηλότερα από τα επιθυμητά.
O υποθυρεοειδισμός είναι η πιο κοινή δευτερεύουσα αιτία της υψηλής χοληστερίνης μετά από την κακή διατροφή, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη στις ΗΠΑ.
Χοληστερόλη και Θυρεοειδής: Η σύνδεση
Ο θυρεοειδής, σε σχήμα πεταλούδας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό, παράγει την ορμόνη θυροξίνη. Η θυροξίνη δρα στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, „αποφασίζει“ πόσο γρήγορα θα χρησιμοποιηθεί η ενέργεια. Κατά μία έννοια δηλαδή, ο θυρεοειδής λειτουργεί σαν πεντάλ γκαζιού του σώματος.
Όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερη θυροξίνη, τα αποτελέσματα είναι παρόμοια όπως με το πάτημα του γκαζιού στις στροφές του κινητήρα. Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή θυροξίνη, είναι σαν το πόδι σας να φεύγει από το γκάζι, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.
Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, όταν δηλαδή το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού, θα επιβραδυνθεί επίσης και η ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη χοληστερόλη.
Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση του αριθμού και της δραστηριότητας των υποδοχέων της LDL χοληστερόλης που παρατηρείται σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού.
Οι LDL υποδοχείς βοηθούν στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης από το αίμα.
Όταν ο αριθμός των υποδοχέων μειώνεται, η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που συντελεί στην αύξηση τόσο της LDL και των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Μαζί με τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερίνης, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς διέτρεχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή αρτηριακή νόσο.
Αυτή η σύνδεση ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.
Αυτό το εύρημα ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που προκαλούνται από τη χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς – μαζί με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η δίαιτα με υψηλά λιπαρά και το κάπνισμα – συμβάλλουν στη συνολική αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μια υπερλειτουργία του θυρεοειδούς είναι πολύ λιγότερο συχνή από ό, τι ο υποθυρεοειδισμός. Ενώ ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του παλμού και των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης.
Ακριβώς όπως ο αριθμός και η δραστηριότητα των υποδοχέων LDL μειώνονται σε υποθυρεοειδισμό, το αντίθετο συμβαίνει σε υπερθυρεοειδισμό:
Η αύξηση των υποδοχέων της LDL χοληστερόλης και της δραστικότητας του υποδοχέα της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο μεταβολισμό των μορίων χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Υποθυρεοειδισμός και χοληστερόλη: Διάγνωση και θεραπεία
Ακριβώς όπως η χοληστερόλη, τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς ελέγχονται με μια απλή εξέταση αίματος και μέτρηση των επιπέδων στο αίμα της θυροξίνης και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).
Μελέτες σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έδειξαν ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μειώνονται σημαντικά όταν οι ασθενείς έλαβαν θυροξίνη.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16789979
Σε ήπιο ή υποκλινικό υποθυρεοειδισμό που δεν απαιτεί συνήθως θεραπεία με θυροξίνη, μπορούμε επίσης να έχουμε υψηλότερα επίπεδα της χοληστερίνης.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υποκατάσταση των ορμονών του θυρεοειδούς σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθά και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε κάποιες περιπτώσεις.
Πότε πρέπει να κάνετε ένα τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς;
Οι ειδικοί συστήνουν ότι όλα τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης πρέπει να ελέγχονται για υποθυρεοειδισμό, ακόμα κι αν δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς.
Αντίστροφα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό πρέπει να ελέγχονται για υψηλή χοληστερόλη και καρδιαγγειακή νόσο.
Ενώ η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί η υψηλή χοληστερόλη σε ορισμένους ασθενείς, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν επιπλέον φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της καρδιακής νόσου.
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
www.endoderma.gr
19 thoughts on “Χοληστερίνη και θυρεοειδής”