Τι πρέπει να προσέξω πριν από την εξέταση αίματος;

Η εξέταση αίματος είναι από τις βασικότερες εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένα άτομο με αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς αδένα.

Η τακτική αιματολογική εξέταση των ελεύθερων θυρεοειδικών ορμονών FT3, FT4, της TSH όπως επίσης και ο υπέρηχος θα συμβάλουν στην ιδανική ρύθμιση του ασθενούς και στην εξάλειψη όσο το δυνατόν περισσότερων συμπτωμάτων.

Εγείρονται ωστόσο συχνά οι ερωτήσεις: “Θα πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής πριν από την εξέταση αίματος το χάπι για τον θυρεοειδή; Θα πρέπει να δώσει αίμα νηστικός;”

Για να λάβουμε απάντηση σε αυτές τις δυο ερωτήσεις θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν λαμβάνουμε το χάπι για τον θυρεοειδή και αντίστοιχα όταν καταναλώνουμε τροφή πριν από την εξέταση αίματος.

Γιατί δεν πρέπει να λάβω φάρμακο πριν από την εξέταση αίματος;

Όταν ο ασθενής λαμβάνει τις πρωινές ώρες την θυροξίνηthyroxine(χάπι του θυρεοειδούς) η δραστική ουσία διοχετεύεται μέσα από το πεπτικό σύστημα άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος. Το αίμα μεταφέρει αυτή την ουσία στα ανάλογα μέρη του σώματος όπου αυτή είναι απαραίτητη. Όταν φτάσει πια στα ανάλογα σημεία όπου η ουσία αυτή χρειάζεται, αποθηκεύεται ανάλογα στις «αποθήκες» του σώματος και ουσιαστικά «καταλαγιάζει». Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να κρατήσει κατά μέσο όρο περίπου 9 ώρες.

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα απλό παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι γεμίζουμε μια μπανιέρα με νερό και προσθέτουμε άφθονα άλατα μπάνιου σε κόκκινο χρώμα. Όταν το νερό είναι ήρεμο και προσθέτουμε τα άλατα αυτά κατακάθονται στον πάτο της μπανιέρας. Αν εκείνη τη στιγμή λαμβάναμε μια ποσότητα νερού από την μια μεριά της μπανιέρας και από το κέντρο της, το πιθανότερο είναι ότι η περιεκτικότητα σε άλατα μπάνιου θα διέφερε πολύ.

Αν όμως ανακατέψουμε το νερό, τα άλατα θα μοιραστούν σε όλη την ποσότητα του νερού.

Το δείγμα που θα λάβουμε θα περιέχει προφανώς όμοια ποσότητα αλάτων σε όλες τις μεριές της μπανιέρας.badewasser

Με όμοιο τρόπο λοιπόν, τα φάρμακα που λαμβάνουμε τις πρωινές ώρες ανεβάζουν, στο διάστημα των επόμενων 1-4 ωρών τα επίπεδα των ορμονών. Ιδιαίτερα της Τ4. Μετά από περίπου 9 ώρες οι τιμές αυτές επανέρχονται στα επίπεδα πριν από την λήψη του φαρμάκου.

Έτσι, προτείνεται να γίνεται η λήψη αίματος μετά από 12 ή και 24 ώρες μετά από την τελευταία λήψη του φαρμάκου.*

Γιατί πρέπει να είμαι νηστικός πριν από την αιμοληψία;

Παράλληλα στην αιμοληψία για τον έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών συχνά γίνονται και γενικές αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερίνης, τα τριγλυκερίδια και τον μεταβολισμό. blutuntersuchung

Λαμβάνοντας τροφή πριν από την εξέταση αίματος το σώμα διοχετεύει την τροφή μέσα από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Κατά επέκταση αυξάνονται όλα τα επίπεδα των τιμών και μπορεί να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των αιματολογικών εξετάσεων.

Προτείνεται λοιπόν να είναι ο ασθενής νηστικός για τουλάχιστόν 8 – 12 ώρες πριν από την αιμοληψία.

Να πάρω συμπληρώματα διατροφής πριν από την αιμοληψία;

Τα άτομα που πάσχουν από μια χρόνια αυτοάνοση νόσο συχνά, καθώς το σώμα δεν απορροφά επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών από το βεβαρημένο πεπτικό σύστημα, εμφανίζουν ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Μετά από αιματολογικές εξετάσεις τα άτομα αυτά λαμβάνουν NEMσυμπληρώματα διατροφής όπως π.χ. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη D, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Σελήνιο, Ψευδάργυρο κ.ά.

Καλό είναι αυτά τα συμπληρώματα να μη λαμβάνονται για 7-10 μέρες πριν από τον επανέλεγχο και την εκ νέου αιμοληψία, για να φανεί στα αποτελέσματα το απόθεμα που έχει τη συγκεκριμένη στιγμή το σώμα.

*Αυτό ισχύει και στην περίπτωση όπου η αιμοληψία γίνεται σε απογευματινή ή βραδινή ώρα.

mikroskop

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Κάποιες πληροφορίες απο: sd-bv.de, ht-mb.de, kit-online.org, sd-krebs.de sd-autoimmun.de

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση