Τα επινεφρίδια μπορούμε να τα φανταστούμε σαν δύο καπέλα που είναι τοποθετημένα πάνω από τους νεφρούς μας ή αλλιώς στον άνω πόλο του σύστοιχου νεφρού. Στον κάθε νεφρό αντιστοιχεί και ένα επινεφρίδιο. Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες που αποτελούνται από τη μυελώδη μοίρα, τη δικτυωτή και τη φλοιώδη μοίρα.
Η μυελώδης μοίρα παράγει τις ορμόνες αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη.
Στη φλοιώδη μοίρα παράγονται οι ορμόνες κορτιζόλη και αλδοστερόνη.
Η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των υδατανθράκων (δηλαδή το μεταβολισμό του σακχάρου) και το μεταβολισμό του λίπους. Διαβάστε περισσότερα για τη δράση της κορτιζόλης εδώ.
Η ισορροπία του νερού και των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) ρυθμίζεται με τη βοήθεια της αλδοστερόνης.
Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων συνήθως επέρχεται από μόνιμο ψυχικό ή παθολογικό στρες. Αρχικά εκκρίνουν τα επινεφρίδια περισσότερη κορτιζόλη, όμως κάποια στιγμή εξαντλούνται και δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ποσότητα για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Υπάρχει μια σχετική διαφωνία ανάμεσα στους ειδικούς καθώς κάποιοι αναφέρουν ότι αυτό το είδους ανεπάρκειας των επινεφριδίων δεν πρέπει να συγχέεται με την νόσο Addison*, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές έρευνες.
Άλλοι πάλι συνδέουν την ανεπάρκεια επινεφριδίων σχεδόν άμεσα με την Hashimoto Θυρεοειδίτιδα δηλαδή το χρόνιο αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό. Κάποιοι θεωρούν πως η θεραπεία θα πρέπει να είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή η λήψη κορτιζόνης, που θα «ερεθίζει» τα επινεφρίδια και θα τα «ξυπνάει» και πάλι για να εργαστούν στην παραγωγή κορτιζόλης.
Η διάγνωση της ανεπάρκειας των επινεφριδίων γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις όπου μετριέται το επίπεδο τις κορτιζόλης στο αίμα. Αν όντως η ανεπάρκεια έχει προχωρήσει ώστε να υπάρχει η υποψία για χρόνια ανεπάρκεια επινεφριδίων ή νόσου Addison πολύ πιθανόν να πρέπει να ελεγχθεί και η Αδρενοκορτικοτροπίνη.
Συμπτώματα
- Χρόνια κόπωση (burnout syndrome) αδυναμία και ζάλη
- Έλλειψη συγκέντρωσης, δυσμνησία
- Καμία αντοχή στο στρες, έντονο τρέμουλο στα χέρια σε στιγμές στρες και άγχους
- Χαμηλό σάκχαρο ή τακτικές υπογλυκαιμίες
- Χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, αίσθημα κρύου ακόμα και σε ζεστή θερμοκρασία δωματίου
- Λαχτάρα για αλμυρές τροφές, όπως και η βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την λήψη αυτών των τροφών.
Εξωτερικά σημάδια αν τυχών υπάρξουν είναι
- Αποθήκευση πάχους στην περιοχή της κοιλιάς
- Διαφοροποίηση του χρώματος της επιδερμίδας (έντονη ωχρότητα)
- Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναπόφευκτα η λήψη κορτιζόνης.
Παράλληλα θα πρέπει
- Να αποφευχθεί το στρες
- Να τηρείται καθημερινό σταθερό πρόγραμμα
- Να υπάρξει μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
- Η απόλυτη στέρηση ουσιών όπως (καφέ, μαύρο τσάι, αλκοόλ, καπνό)
- Έλεγχος και τυχών λήψη Βιταμινών του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη C και Μαγνήσιο
- Πολλοί πάσχοντες έχουν δει μεγάλη βελτίωση κάνοντας ομοιοπαθητική**
*χρόνια επινεφριδιακή ανεπάρκεια
**το hashimoto.gr προσφέρει μόνο την ενημέρωση δεν παίρνει καμία θέση, ούτε αναλαμβάνει ευθύνη σε τυχόν προσωπικές επιλογές όσον αφορά τη θεραπεία.
Διαβαστε περισσότερα για το Πως να προστατεύουμε τους νεφρούς μας: εδώ
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Πληροφορίες από schilddruesenguide.de/sd_nebennieren.html
Για να καταλάβω, υπάρχει περίπτωση η χρόνια ευαισθησία μου στα νεφρά να οφείλεται στην μη διαγνωμένη hasimoto; 🙁
΄Άλλο τα νεφρά και άλλο τα επινεφρίδια, τα επινεφρίδια είναι αδένες που βρίσκονται εκατέρωθεν πάνω από τα νεφρά και παράγουν άλλες σημαντικές ορμόνες. Στον κάθε νεφρό αντιστοιχεί και ένα επινεφρίδιο.
Υπάρχει όμως περίπτωση ο υποθυρεοειδισμός να προκαλεί έμμεσα προβλήματα στα νεφρά. Οι πιο συχνές διαταραχές των νεφρών που σχετίζονται με υποθυρεοειδισμό είναι η αύξηση των επιπέδων της κρεατινίνης ορού, η μείωση του GFR (ρυθμού σπειραματικής διήθησης) και της νεφρικής ροής πλάσματος και η υπονατριαιμία. Η νεφρική δυσλειτουργία που σχετίζεται με υποθυρεοειδισμό οφείλεται περισσότερο στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς και όχι στην αυτοανοσία του θυρεοειδούς, δηλαδή στα αντισώματα, που εμφανίζονται και στη Hashimoto.
Οι άμεσες επιδράσεις του υποθυρεοειδισμού στο καρδιαγγειακό σύστημα (αυξημένη περιφερική αγγειακή αντίσταση και μείωση της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου) και στο μεταβολισμό (υπερλιπιδαιμία) εμπλέκονται στους μηχανισμούς που μπορεί να προκαλούν τις διαταραχές στα νεφρά.
Καλό είναι δηλαδή να ελέγξεις τις τιμές του θυρεοειδούς, αν έχεις μειωμένη νεφρική λειτουργία!