“Μπορώ να σταματήσω να παίρνω το χάπι για το θυρεοειδή;”

Μια φίλη της σελίδας μας μας έγραψε:

“Η κόρη μου, 24 χρόνων, που έχει γνωστό υποθυρεοειδισμό και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αποφάσισε να μην παίρνει πια το χάπι για το θυρεοειδή που της σύστησε ο γιατρός της. Από τότε που άρχισε τη θεραπεία με το χάπι για το θυρεοειδή, η μέχρι τότε ακανόνιστη περιόδος της έχει γίνει τακτική. Θέλει όμως να έχει λιγότερο συχνές περιόδους και έτσι αποφάσισε να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακα για το θυροειδή.
Νιώθει ότι τα άλλα οφέλη που έχει παρατηρήσει από την έναρξη της θεραπείας με θυροξίνη – απώλεια βάρους, μείωση τριχόπτωσης, περισσότερη ενέργεια – απλά δεν αξίζουν τον κόπο.”

Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που κάποιος είναι απρόθυμος να λάβει τα φάρμακα που προτείνει ο γιατρός. Πάρα πολλοί ασθενείς είτε απλά σταματούν να παίρνουν είτε ξεχνούν να τα λαμβάνουν συστηματικά είτε δεν ξέρουν γιατί πρέπει να τα λαμβάνουν.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θέλει να πάρει τα φάρμακα για το θυρεοειδή.

Για παράδειγμα, λέγοντας οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

“Δεν αισθάνομαι κάτι διαφορετικό / καλύτερο, οπότε γιατί να συνεχίσω να το παίρνω;”
«Δεν είχα αρχίσει να έχω συμπτώματα μέχρι που άρχισα τη λήψη του φαρμάκου.”
«Δεν μου αρέσει να παίρνω συνταγογραφούμενα φάρμακα.”
“Έχω παρενέργειες όταν παίρνω το φάρμακο.”
«Δεν μπορώ να θυμηθώ να το παίρνω κάθε μέρα.”
“Θα προτιμούσα απλά να ακολουθήσω φυσικές θεραπείες, όπως βότανα ή βιταμίνες.”

Τι μπορεί όμως παραγματικά να συμβεί αν σταματήσετε να παίρνετε τη θυροξίνη;

Εάν αντιμετωπίζετε υποθυρεοειδισμό – είτε λόγω της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, μετά από θεραπεία για τη νόσο του Graves, μετά από χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή ή λόγω συγγενούς υποθυρεοειδισμού – , το να παραλείπετε την πρόσληψη των φαρμάκων για τον θυροειδή ενδέχεται να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία σας.

Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν ουσιαστικά τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού όπως:

 

  • Τελικά, αν κάποιος που επιβεβαιωμένα πάσχει από υποθυρεοειδισμό – εάν ο θυρεοειδής του έχει αφαιρεθεί χειρουργικά ή δεν παράγει θυρεοειδικές ορμόνες για άλλους λόγους – στερηθεί των θυρεοειδικών ορμονών για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται μυξοιδηματικό κώμα, η οποία μπορεί τελικά να αποβεί μοιραία.

Επίσης ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς που δε λαμβάνουν φάρμακα για το θυρεοειδή μετά το χειρουργείο και μάλιστα στην ορισμένη δόση που ορίζεται από τον ενδοκρινολόγο, πραγματικά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιπώσεις, όπως αυτές ορισμένων γυναικών με τη γνωστή θυρεοειδίτιδα μετά τη γέννα, στην οποία η υποκατάσταση με θυρεοειδικές ορμόνες συχνά είναι απαραίτητη μόνο για λίγους μήνες.

Εάν από την άλλη πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό – είτε για παράδειγμα λόγω της νόσου του Graves, είτε λόγω ενός θερμού όζου και παραλείπετε τη λήψη των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων σας όπως η μεθιμαζόλη και η προπυλοθειουρακίλη (PTU) ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε μια σειρά από άλλα συμπτώματα όπως:

  • Εξουθενωτική απώλεια βάρους ή αύξηση του σωματικού βάρους
  • Δραματικά αυξημένη όρεξη και δίψα
  • Νευρικότητα και άγχος
  • Κρίσεις πανικού
  • Δυσανεξία στη θερμότητα, εφίδρωση
  • Διάρροιες
  • Διαταραχές της εμμηνορρυσίας
  • Ταχυπαλμία

 

Επανεξετάζοντας τις δικαιολογίες για τη μη τακτική λήψη ή τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για το θυρεοειδή παρακάτω θα βρείτε κάποιες απαντήσεις:

“Δεν αισθάνομαι κάτι διαφορετικό / καλύτερο, οπότε γιατί θα πρέπει να τα παίρνω συνεχώς τα χάπια για το θυρεοειδή;”

Μην περιμένετε τα φάρμακα με τις θυρεοειδικές ορμόνες να λειτουργήσουν όπως η ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο. Αν έχετε μόλις άρχισατε να παίρνετε τη θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα, μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να αντιληφθείτε μια διαφορά στο πώς αισθάνεστε.
Εάν έχετε ήδη λάβει το φάρμακο για αρκετούς μήνες, και πάλι δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί να χρειαστεί μια προσαρμογή της δοσολογίας ή μια αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή – και όχι μια πλήρη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής!

“Δεν είχα αυτό το σύμπτωμα, μέχρι που άρχισα τη λήψη του φαρμάκου.”

Μερικοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με τα επινεφρίδια και όταν αρχίζουν τη θεραπεία για το θυροειδή, τα συμπτώματα πράγματι να χειροτερέψουν, επειδή το υποκείμενο πρόβλημα των επινεφριδίων δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Επίσης, εάν το νέο σύμπτωμα που αντιμετωπίζετε είναι η απώλεια μαλλιών, σημειώστε ότι η λεβοθυροξίνη μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση σε ορισμένους ασθενείς. Για να αποφευχθεί η απώλεια μαλλιών, μπορεί να χρειαστείτε ένα διαφορετικό φάρμακο.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με θυροξίνη.

«Δεν μου αρέσει να παίρνω συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα προτιμούσα απλά να επιλέξω μια φυσική θεραπεία, όπως με βότανα ή βιταμίνες.”

Δυστυχώς, οι θυρεοειδικές ορμόνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αυτόν τον τρόπο. Ακριβώς όπως ένα διαβητικός χρειάζεται την ινσουλίνη, που στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη για την επιβίωση, έτσι και κάποιος με υποθυρεοειδισμό πρέπει να λαμβάνει τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη των φαρμάκων για το θυρεοειδή;
Μιλήστε το γρηγορότερο με τον ενδοκρινολόγο σας!

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endomed.gr

 

 

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση