Τι λέει η περίοδος για την υγεία μας;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μας «επισκέπτεται» μια φορά τον μήνα και οι περισσότερες γυναίκες τη θεωρούν μάλλον ενοχλητική και περιμένουν τη στιγμή που θα τελειώσει – η περίοδος.

Ωστόσο η περίοδος, πέραν του ότι είναι άκρως απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του γυναικείου κύκλου, μαρτυρεί και πολλά για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Η εξέλιξη της εμμηνόρροιας ρύσης, μας δίνει ενδείξεις για την κατάσταση των ορμονών, την γονιμότητα ακόμα μάλιστα και για ασθένειες όπως η ενδομητρίωση.

Πόνοι περιόδου

Οι πόνοι στην περίοδο (επιστημονικά: δυσμηνόρροια) παρουσιάζονται συχνά σαν «σουβλιές» στην κάτω κοιλιακή χώρα. Αυτοί οι πόνοι προέρχονται από τις συσπάσεις της μήτρας, καθώς αυτοκαθαρίζεται με συνέπεια να αποβάλλει βλέννα. Όταν όμως οι πόνοι αυτοί είναι ιδιαίτερα έντονοι υπάρχει συχνά η υποψία ενδομητρίωσης. Η καλή συνεργασία και επικοινωνία με τον γυναικολόγο μπορεί να φέρει ανακούφιση στους πόνους της περιόδου και μια σωστή ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου.frau

 

Πολύ σύντομος εμμηνορροϊκός κύκλος

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος της κάθε γυναίκας διαφέρει σε διάρκεια. Θεωρείται φυσιολογικός όταν έχει διάρκεια 21 με 35 ημερών. Όταν όμως είναι πιο σύντομος και διαρκεί λιγότερο μπορεί οι αιτίες να είναι:

ZyklusFrau

Χρώμα των εκκρίσεων

  1. Μέτριο κόκκινο: το μέτριο κόκκινο χρώμα του αίματος που εκκρίνεται θεωρείται υγιές και φυσιολογικό
  2. Σκούρο κόκκινο: Το σκούρο κόκκινο αίμα μπορεί να είναι ένδειξη αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν δημιουργία πολύ παχύρρευστων βλεννών εντός της μήτρας, η αποβολή των οποίων οδηγεί σε σκουρόχρωμες εκκρίσεις.  Μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη έναρξης της εμμηνόπαυσης.  Όμως, και τα ινομυώματα εντός της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν σκουρόχρωμο αίμα.
  3. Ανοιχτό ροζ: Ανοιχτόχρωμες εκκρίσεις κατά την περίοδο μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων. Προσοχή: οι ακραίες δίαιτες που προκαλούν στέρηση και πείνα στον οργανισμό και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τις μειωμένες τιμές οιστρογόνων.blutung

Ροή του αίματος

Όταν η ροή αίματος κατά την διάρκεια της περιόδου είναι ελάχιστη μπορεί να ευθύνονται ορμονικές διαταραχές ή και έντονο στρες. Ωστόσο, μπορεί να ευθύνεται και η ηλικία της γυναίκας και τα επίπεδα οιστρογόνων που μεταβάλλονται.

Κατά μέσο όρο μια γυναίκα χάνει περίπου 66 ml αίμα στην διάρκεια της περιόδου της.  Όταν όμως η ροή είναι πολύ πιο μεγάλη και μονίμως χρειάζεται η γυναίκα να χρησιμοποιεί ταμπόν ή σερβιέτες για πολύ δυνατή ροή αίματος, θα πρέπει να το αναφέρει αυτό στον γυναικολόγο της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται η μεγάλη ροή αίματος σε ινομυώματα, πολύποδες και ενδομητρίωση.

Ασταθής κύκλος

Όταν δεν υπάρχει σταθερός κύκλος και η περίοδος έρχεται πάντοτε σε διαφορετική ημέρα του κύκλου, συχνά είναι ένδειξη ορμονικών διαταραχών. Πολύ συχνά είναι κάτι το φυσιολογικό και μετά από λίγους μήνες, επανέρχεται και πάλι ο ρυθμός του κύκλου. Ιδιαίτερα σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας και σε γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση.

Το ορμονικό σύστημα της γυναίκας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Μια απορύθμιση του μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα και κατά επέκταση ολόκληρου του ορμονικού συστήματος. Περισσότερες πληροφορίες για την ιδανική ορμονική ρύθμιση σε άτομα με hashimoto θυρεοειδίτιδα θα βρείτε εδώ

Η καλή επικοινωνία ανάμεσα σε ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο συνίσταται.

Ένας ασταθής  κύκλος ωστόσο μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια όπως π.χ. εμμηνόπαυση, στρες, εξουθενωτικές δίαιτες.periode frau

Καθυστέρηση της περιόδου

Συχνά όταν ακούμε «έχω καθυστέρηση» ο νους μας πάει σε μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ωστόσο τα αίτια για καθυστέρηση της περιόδου μπορεί  οφείλονται και πάλι σε ορμονικές διαταραχές. Ακόμα και ακραίες αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος (απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους) μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση στην περίοδο. Γυναίκες, οι οποίες αθλούνται σε ακραίο βαθμό μπορεί επίσης να έχουν καθυστέρηση στην περίοδο τους.

Δεν ξεχνάμε ποτέ!

Μια έμπιστη και ειλικρινής συζήτηση με τον γυναικολόγο είναι η καλύτερη πρόληψη κάθε πιθανού γυναικολογικού προβλήματος.

Ίσως σας ενδιαφέρει και το θέμα: Πόνοι περιόδου – πώς να τους αντιμετωπίσετε;

 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Τι λέει η περίοδος για την υγεία μας;

Αφήστε μια απάντηση