-
Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;
Ο όρος υπερθυρεοειδισμός αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4) στο σώμα.
Ένας άλλος όρος που μπορεί να χρησιμομοποιηθεί για αυτήν την κατάσταση είναι η θυρεοτοξίκωση, η οποία αναφέρεται στα υψηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς στην κυκλοφορία του αίματος, ανεξάρτητα από την πηγή τους.
-
Ποια είναι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;
Εάν υπάρχει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, κάθε λειτουργία του σώματος τείνει να επιταχυνθεί.
Μερικά από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι:
- Νευρικότητα, ευερεθιστότητα
- Αυξημένη εφίδρωση
- Ταχυκαρδία, τρέμουλο χεριών
- Άγχος, δυσκολία στον ύπνο
- Λέπτυνση του δέρματος
- Εύθραυστα, λιπαρά μαλλιά
- Αδυναμία μυών, ειδικά στα μπράτσα και τους μηρούς
- Υπερικινητικότητα του εντέρου
- Aπώλεια βάρους
- Διαταραχές εμμήνου ρύσης, υπογονιμότητα
- Αίσθημα κούρασης
Σε μερικούς νέους ασθενείς οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι πολύ απότομες.
-
Τι προκαλεί τον υπερθυρεοειδισμό;
Η πιο κοινή αιτία (σε περισσότερους από το 70% των ατόμων) είναι η υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών από το σύνολο του θυρεοειδούς αδένα, λόγω μίας κατάστασης που ονομάζεται νόσος του Graves.
H νόσος του Graves προκαλείται από αντισώματα στο αίμα που συνδέονται στο θυρεοειδή και τον προκαλούν να αναπτυχθεί και να εκκρίνει παραπάνω θυρεοειδικές ορμόνες.
Διαβάστε για τη νόσο του Graves εδώ.
Ένας άλλος τύπος του υπερθυρεοειδισμού χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός ή πιο πολλών όζων στο θυρεοειδή που μπορεί σταδιακά να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους, παράγοντας μεγαλύτερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως τοξική οζώδης βρογχοκήλη.
Η τυχόν παράλληλα υπάρχουσα διόγκωση του αδένα μπορεί να προκαλεί και πιεστικά φαινόμενα στο λαιμό, αίσθημα βάρους και δύσπνοια.
Επίσης, ορισμένα άτομα μπορεί να βιώσουν προσωρινά τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, εάν πάσχουν από θυρεοειδίτιδα. H φλεγμονή του θυρεοειδούς προκαλείται επίσης από την παρουσία αντισωμάτων, όπως την περίπτωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο ή από μια ιογενή λοίμωξη, όπως στην περίπτωση της υποξείας θυρεοειδίτιδας, οδηγώντας στη μαζική απελευθέρωση των ήδη αποθηκευμένων ορμονών του θυρεοειδούς στην κυκλοφορία.
Τα ίδια συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από τη λήψη μεγαλύτερης από την απαιτούμενη δόσης θυρεοειδικών ορμονών σε μορφή χαπιού, όταν λαμβάνεται θυροξίνη σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού.
-
Πώς γίνεται η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού;
Η διάγνωση είναι συνήθως εύκολη. Μια φυσική εξέταση ανιχνεύει συνήθως ένα διευρυμένο θυρεοειδή αδένα και ταχυκαρδία.
Ο γιατρός θα εξετάσει επίσης αν το δέρμα είναι υγρό και αν υπάρχει τρόμος των δαχτύλων. Τα τενόντια αντανακλαστικά είναι πιθανό να είναι αυξημένα και μπορεί να εντοπιστούν και εκδηλώσεις από τα μάτια, εάν έχετε νόσο του Graves.
Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις που μετρούν την ποσότητα της θυροξίνης (Τ4), της τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και της TSH στο αίμα σας.
Υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4) στο αίμα και χαμηλά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) μαρτυρούν μια υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα.
Για την TSH διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ο ενδοκρινολόγος σας θα εξετάσει στη συνέχεια τον αδένα με υπέρηχο. Το υπερηχογράφημα θα δείξει αν υπάρχει αυξημένη αιμάτωση του αδένα, όπως στη νόσο του Graves και στη διάχυτη αυτονομία του αδένα ή αν υπάρχουν όζοι, που θα μπορούσαν να παράγουν παραπάνω ορμόνες.
Ένα σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς (εξέταση που μετράει το ποσοστό ραδιενεργού φαρμάκου που συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή) είναι μια εξέταση που είναι απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις καθώς μπορεί να μας δώσει πιο πολλές λεπτομέρειες και να βοηθήσει να καθορίσουμε την αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού.
Ο υπέρηχος του θυρεοειδούς, σε συνδυασμό με το σπινθηρογράφημα, μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας και της μορφολογίας του θυρεοειδούς.
Ανάλογα με την αιτία του υπερθυρεοειδισμού, την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς καθώς και τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς επιλέγεται και η αντίστοιχη θεραπεία, που θα συζητηθεί σε επόμενο άρθρο μας!
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
Διαβάστε σχετικά: Χαμηλή TSH, τι σημαίνει;
18 thoughts on “Χαμηλή TSH: Ο υπερθυρεοειδισμός, τα συμπτώματά του και τι τον προκαλεί”