Καρκίνος θυρεοειδούς: συμπτώματα και θεραπεία

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός καρκίνος. Ποια όμως είναι τα συμπτώματά του και ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, με σαφή προτίμηση στο γυναικείο φύλο.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ασθενείς, ειδικά στα πρώτα στάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς, δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Ωστόσο, κατά την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα αίσθημα “ξένου σώματος” στο λαιμό, βραχνάδα ή δυσκολία στην ομιλία, διόγκωση των λεμφαδένων, δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή και πόνο στο λαιμό ή τον αυχένα.
Στην περίπτωση αυτή, όταν δηλαδή τα παραπάνω συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αποκαλύπτει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τον καρκινικό όζο.
Περαιτέρω πληροφορίες θα δώσουν στη συνέχεια η παρακέντηση του υπερηχογραφικά “ύποπτου” όζου καθώς και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς: ο θηλώδης, ο θυλακιώδης, ο μυελοειδής και ο αναπλαστικός.

Τα θηλώδη και θυλακιώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς αναφέρονται ως καλά διαφοροποιημένα καρκινώματα του θυρεοειδούς και αποτελούν το 80-90% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Η θεραπεία και η διαχείρισή τους είναι παρόμοια. Εάν ανιχνευθούν έγκαιρα, τόσο τα θηλώδη όσο και τα θυλακιώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς (MTC) αντιπροσωπεύει το 3-4% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς.

Ο μυελοειδής καρκίνος αντιμετωπίζεται επιτυχώς εάν βρεθεί πριν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν δύο τύποι μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς: ο σποραδικός και η οικογενής.
Γενετικός έλεγχος (του RET πρωτο-ογκογονιδίου) θα πρέπει να πραγματοποιείται σε όλους τους ασθενείς με MTC.
Περισσότερα για το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το αναπλαστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς είναι η λιγότερο συχνή μορφή καρκίνου και αντιπροσωπεύει μόνο το 1-2% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Αυτό το είδος καρκίνου είναι δύσκολο να ελεγχθεί και να ιαθεί, θεωρείται ένας πολύ επιθετικός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς.

Οι δυνατότητες αντιμετώπισης του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, τη θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του θυρεοειδούς αδένα. Η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών στη συνέχεια αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση των ορμονών του θυρεοειδούς σε μορφή δισκίου εφ’ όρου ζωής.

Για τους ασθενείς με θηλώδη και θυλακιώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, η δόση υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς μετεγχειρητικά θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να είναι -για το διάστημα που θα καθορίσει ο ενδοκρινολόγος- αρκετά υψηλή για να “καταστείλει” τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη και των ελαχίστων καρκινικών κυττάρων που ενδεχομένως να μην έχουν εξαλειφθεί με την επέμβαση.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, το φύλο (στις γυναίκες εμφανίζεται συχνότερα), η ηλικία (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών) καθώς και η πρωτύτερη έκθεση του θυρεοειδούς αδένα σε ακτινοβολία.

Ενώ η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πολύ καλή, το ποσοστό υποτροπής μπορεί να είναι μέχρι 30% και υποτροπές μπορεί να παρατηρηθούν ακόμη και δεκαετίες μετά την αρχική διάγνωση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι ασθενείς να παρακολουθούνται τακτικά από τον ενδοκρινολόγο τους.
Η παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Η περιοδική παρακολούθηση μετά από αφαίρεση καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνει μια ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού, μαζί με επιλεγμένες εξετάσεις αίματος, κατάλληλες για τον τύπο του καρκίνου του θυρεοειδούς και το στάδιο της επεξεργασίας (TSH, θυρεοσφαιρίνη, CEA, καλσιτονίνη), όπως και την κλινική εξέταση και τις τεχνικές απεικόνισης του θυρεοειδούς αδένα αλλά και ολόκληρου του σώματος για τον αποκλεισμό μεταστατικών εστιών – υπερηχογράφημα, ολόσωμο σπινθηρογράφημα του σώματος με ραδιενεργό ιώδιο , ακτινογραφία θώρακος, CT, MRI, PET και άλλες δοκιμές.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD,  ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr

 

Νέα για την πιθανή σχέση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο με τον καρκίνο του θυρεοειδούς μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

 

Facebooktwittermail