Ενδοκρινολόγος και θυρεοειδής

Ο ενδοκρινολόγος είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος ιατρός για τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με τους αδένες του σώματος και τις ορμονικές διαταραχές.
Οι ασθένειες αυτές των αδένων συχνά επηρεάζουν και άλλα όργανα και ιστούς του σώματος πέρα από τους αδένες.

Τι κάνει ακριβώς ο ενδοκρινολόγος;

Οι αδένες είναι τα όργανα που απελευθερώνουν τις ορμόνες στην κυκλοφορία.
Ο στόχος της θεραπείας των ασθενειών που πλήττουν τους αδένες είναι να αποκατασταθεί η φυσιολογική ισορροπία των ορμονών στο σώμα αυτού που πάσχει.
Αυτή την αποστολή αναλαμβάνουν οι ενδοκρινολόγοι.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που θεραπεύονται από τον ενδοκρινολόγο περιλαμβάνουν:

  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Διαταραχές μεταβολισμού
  • Διαταραχές αύξησης
  • Οστεοπόρωση
  • Ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα
  • Νόσους του παγκρέατος
  • Νόσους στα επινεφρίδια
  • Νόσους στην υπόφυση
  • Καρκίνους των ενδοκρινών αδένων
  • Διαταραχές χοληστερόλης / Υπερλιπιδαιμία
  • Υπέρταση
  • Υπογονιμότητα
  • Διαταραχές περιόδου
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Εμμηνόπαυση

    Πότε πρέπει να δείτε έναν ενδοκρινολόγο σε περίπτωση προβλήματος με το θυρεοειδή;

Η επίσκεψη σε έναν ενδοκρινολόγο προτείνεται:

Στην αρχική διάγνωση του υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, που σημαίνει ότι δεν παράγεται από το θυρεοειδή η απαραίτητη ποσότητα από τις θυρεοειδικές ορμόνες που χρειάζεται για να ρυθμιστεί και να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι γενικά αντιμετωπίσιμη νόσος για όσο διάστημα παίρνετε τις θυρεοειδικές ορμόνες που σας λείπουν σε μορφή χαπιού.

Σχεδόν 5% των ατόμων ηλικίας από 12 ετών και άνω πάχουν από υποθυρεοειδισμό.
Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι άνδρες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης υποθυρεοειδισμού αυξάνεται επίσης με την ηλικία – έως και 15% των γυναικών ηλικίας άνω των 70 ετών υπολογίζεται ότι νοσούν από υποθυρεοειδισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να λαμβάνουν τις ορμόνες του θυρεοειδούς σε συνθετική μορφή για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ο ενδοκρινολόγος πρέπει να σας δει στην αρχή τουλάχιστον μία φορά για να κάνει τον πρώτο υπέρηχο, να σας εξετάσει, να διαπιστώσει αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις και να οργανώσει το σχέδιο θεραπείας. Όταν πρόκειται για μία χρόνια νόσο του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, επιβάλλεται να επισκέπτεστε τον ενδοκρινολόγο σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Όταν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού επιμένουν.
Εάν ήδη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για την αντικατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών εδώ και αρκετό καιρό και τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς ακόμα επιμένουν καλό είναι να επισκέπτεστε και να συμβουλεύεστε τον ενδοκρινολόγο σας. Μερικοί άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό δεν ανταποκρίνονται άμεσα στη θεραπεία και παρουσιάζουν υποτροπές στη νόσο ή άλλα κάθε φορά συμπτώματα έτσι ώστε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο αρκετές φορές μέχρι να “ρυθμιστεί” o θυρεοειδής. Εκείνος θα σας προτείνει τα διάφορα δυνατά σχήματα θεραπείας.

Εάν έχετε ένα όζο στο θυρεοειδή ή βρογχοκήλη.
Ο θυρεοειδής αδένας σας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας.
Εάν έχετε υπόνοια ότι κάτι σας ενοχλεί στο λαιμό ή ότι έχει μεγαλώσει ο θυρεοειδής σας, ένας ενδοκρινολόγος πρέπει να το ερευνήσει.
Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, μόλις πέντε τοις εκατό αυτών είναι καρκινικοί.
Σπάνια, τα οζίδια του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό.

Η βρογχοκήλη είναι η διεύρυνση μέρους ή του συνόλου του θυρεοειδούς αδένα.
Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας είναι διευρυμένος, θα πρέπει να δείτε έναν ενδοκρινολόγο για να καθορίσει τι είναι αυτό που προκάλεσε και εάν η θεραπεία είναι απαραίτητη.
Αν έχετε βρογχοκήλη, θα πρέπει να δείτε έναν ενδοκρινολόγο ανεξάρτητα αν έχετε υποθυρεοειδισμό ή όχι.
Ένας ενδοκρινολόγος θα εξετάσει το θυρεοειδή με υπέρηχο και θα εξετάσει αν είναι μια παρακέντηση του θυρεοειδούς  ή ένα σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς απαραίτητα στην πορεία.
Διαβάστε περισσότερα για τους όζους του θυρεοειδή εδώ.

Αν ο υποθυρεοειδισμός σας προκαλείται από μια διαταραχή της υπόφυσης.
Η υπόφυση και ο υποθάλαμος,  που βρίσκονται στη βάση του εγκεφάλου, ελέγχουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας.
Είναι σπάνιο, αλλά σε μερικούς ανθρώπους, η υπόφυση αποτυγχάνει να απελευθερώσει την ορμόνη απελευθέρωσης των θυρεοειδικών ορμονών ή θυρεοσφαιρίνη (TSH), η οποία διεγείρει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή.
Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ενός ενδοκρινολόγου αν ο υποθυρεοειδισμός σας προκαλείται από μια διαταραχή της υπόφυσης, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι και εκείνος που θα διαγνώσει την αιτία.

Αν είστε έγκυος ή αν θέλετε να μείνετε έγκυος.
H εγκυμοσύνη αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών σας σημαντικά.
Αν θέλετε να μείνετε έγκυος ή είστε έγκυος με γνωστό υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει ο ενδοκρινολόγος σας να παρακολουθεί στενά τη λειτουργία του θυρεοειδούς ώστε να προσαρμοστεί η δόση του χαπιού του θυρεοειδούς. Μπορεί να χρειαστείτε μεταξύ 25 % έως 50 % περισσότερο από τις θυρεοειδικές ορμόνες που λαμβάνετε ως τώρα ενώ είστε έγκυος.
Αθεράπευτος υποθυρεοειδισμός αυξάνει την πιθανότητα αποβολής, έτσι η συνεργασία με έναν ενδοκρινολόγο είναι απαραίτητη για εσάς και το μωρό σας.
Το αντίστοιχο συμβαίνει αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει υπερθυρεοειδισμός πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς.
Σε πολλές νόσους του θυρεοειδούς παίζει σημαντικό ρόλο ο κληρονομικός παράγοντας (διαβάστε εδώ).
Αν κάποιος πάσχει για παράδειγμα, από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή από μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς η επίσκεψη στα πρώτα χρόνια της ζωής στον παιδοενδοκρινολόγο μπορεί να είναι απαραίτητη. Εδώ χρειάζεται και η καλή συνεργασία ανάμεσα στον ενδοκρινολόγο και τον παιδίατρο.

Μετά από χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή.
Μετά από ένα χειρουργείο στο θυρεοειδή είτε λόγω όζων είτε καρκίνου στο θυρεοειδή είτε υπερθυρεοειδισμού (νόσος του Graves, τοξικό αδένωμα) ο ενδοκρινολόγος θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη δόση και θα παρακολουθεί την πορεία μετεγχειρητικά, οργανώνοντας τις εξετάσεις που ενδεχομένως να χρειάζονται.

O ενδοκρινολόγος θα σας ζητήσει να αναφέρετε όλα τα συμπτώματα, ακόμη και συμπτώματα που μοιάζουν άσχετα, όπως αλλαγές στο βάρος, το δέρμα, τα μαλλιά, τη διάθεση ή την περίοδο.
Αυτά τα πολύ μη ειδικά συμπτώματα μπορεί να είναι σημαντικό, διότι μπορούν να δώσουν ενδείξεις.

Μπορείτε να βοηθήσετε με το να επισκεφτείτε τον ιατρό προετοιμασμένοι, με οποιεσδήποτε απορίες μπορεί να έχετε και τυχόν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας, που θα βοηθήσουν τον ενδοκρινολόγο να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr
Facebooktwittermail

30 thoughts on “Ενδοκρινολόγος και θυρεοειδής

Αφήστε μια απάντηση