Υποθυρεοειδισμός Hashimoto και Δίαιτα (Μέρος 2) – Paleo, Glyx, Logi

Ένα από τα θέματα που απασχολεί ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από χρόνιο αυτοάνοσο Υποθυρεοειδισμό είναι η απώλεια των παραπανήσιων κιλών.  Καθώς ο οργανισμός υπολειτουργεί ως σύνολο, υπολειτουργεί και ο μεταβολισμός. Έτσι ένα από τα χαρακτηριστικά του υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση του σωματικού βάρους.

Πολλά άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα έχουν ανακαλύψει  τις “Low-Carb-Δίαιτες», που φαίνεται να φέρνουν κάποια αποτελέσματα (βλ. Hashimoto και Δίαιτα).

Τρεις από τις πιο γνωστές Low Carb Δίαιτες αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο (βλ. εδώ).

Αυτό το άρθρο θα αναφερθεί σε τρεις άλλες δημοφιλείς δίαιτες που βασίζονται στο ίδιο πρότυπο:
Την απώλεια βάρους με τη μείωση των υδατανθράκων στην διατροφή.

Η 3 αυτές διάσημες «κυρίες» είναι η δίαιτα Paleo, η Glyx και η Logi.

Logi

Το όνομα της διατροφής αυτής είναι η συντομία του “Low Glycemic and Insulinemic Diet” και περιγράφει το στόχο της διατροφής αυτής, που είναι να κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα.
Οι πρώτοι επιστήμονες που συνέστησαν αυτή τη διατροφή δεν την πρότειναν για την απώλεια βάρους, αλλά για την ισορροπημένη διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Έτσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δίαιτα, την οποία σταματάει κάποιος όταν φτάσει στο επιθυμητό σωματικό βάρος, άλλα είναι μια διατροφή η οποία συνεχίζεται εφ όρου ζωής.

Η διατροφή αυτή έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, ιδιαίτερα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από διαβήτη, όπως επίσης και άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Στόχος της διατροφής Logi είναι να διατηρεί χαμηλό τον γλυκαιμικό δείκτη* με το να περιοριστεί η λήψη τροφής που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, έτσι το σώμα εγκρίνει λιγότερη ινσουλίνη.

Το θετικό της διατροφής αυτής είναι ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί.logi Η πυραμίδα Logi (βλ. απεικόνιση) βοηθάει το άτομο που κάνει την διατροφή αυτή να συλλάβει τη γενική σκέψη. Η διατροφή αυτή έχει ως βάση την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών  (φρέσκα ή μαγειρεμένα). Όσοι θέλουν να αδυνατήσουν με αυτή τη διατροφή θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικά και 2 μερίδες φρούτα καθημερινά. Οι ειδικοί διατροφολόγοι συστήνουν ιδιαίτερα την κατανάλωση μούρων και προτείνουν να αποφεύγονται τα πολύ γλυκά φρούτα.

Για να μπορεί να γίνει το γεύμα χορταστικό σίγουρα πρέπει να προστεθούν και πρωτεΐνες. Έτσι ενδείκνυται η κατανάλωση ψαριών και άπαχου κρέατος. Για χορτοφάγους μπορούν να αντικατασταθούν αυτές οι πρωτεΐνες με ζωικά προϊόντα π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά κ.α., ξηρούς καρπούς, λαχανικά και όσπρια.

Σημαντικό είναι επίσης η σωστή επιλογή ελαίων. Οι διατροφολόγοι συστήνουν το ελαιόλαδο, κραμβέλαιο (λάδι ελαιοκράμβης) και λάδι καρυδιών, καθώς αυτά τα έλαια επιδρούν θετικά στον μεταβολισμό.

Υδατάνθρακες σε πολύ μικρές ποσότητες επιτρέπονται στην διατροφή Logi. Κυρίως προϊόντα ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι, ελάχιστη ποσότητα πατάτας και ζυμαρικών.

Βεβαίως θα πρέπει να αποφεύγονται στο μέγιστο η ζάχαρη και οι τροφές fast food.

Τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους δεν είναι άμεσα σε αυτή τη διατροφή, καθώς όπως προαναφέρθηκε δε σχεδιάστηκε ως δίαιτα, αλλά ως  διατροφή για την βελτίωση της υγείας. Ωστόσο σε βάθος χρόνου, μπορεί να φέρει βέβαια και το επιθυμητό αποτέλεσμα στην απώλεια των περιττών κιλών.

Glyx

Και αυτή η δίαιτα έχει σχεδιαστεί για την υγιεινή διατροφή ατόμων με διαβήτη, αυτών που κινδυνεύουν από σακχαρώδη διαβήτη και ατόμων υπέρβαρων που επειγόντως πρέπει να χάσουν σωματικό βάρος για λόγους υγείας.glyx

Η διατροφή Glyx βασίζεται στον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη*.

Στη πράξη η διατροφή αυτή σημαίνει: κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης. Τα άτομα που τρέφονται σύμφωνα με τους κανόνες της Glyx θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών όπως το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, τα μακαρόνια, τις  πατάτες και βεβαίως τα γλυκά.

Επιτρέπονται τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Προτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, πουλερικών, αυγών και γαλακτοκομικών μέχρι και δυο φορές ημερησίως.

Paleo

Η δίαιτα Paleo έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως «η διατροφή της λίθινης εποχής». Κύριος στόχος της διατροφής αυτής είναι, να μην γίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να αλλάξει ολόκληρη η διατροφή του ατόμου μακροχρόνια. Το πρότυπο της διατροφής αυτής είναι η διατροφή που κατανάλωναν οι πρώτοι άνθρωποι στη γη.
Αυτή η διατροφή αποτελείται κυρίως από πολλά λαχανικά, ποιοτικά ζωικά προϊόντα, κρέας, φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς – όχι στα όσπρια και στα δημητριακά, όχι στη ζάχαρη, όχι στα φυτικά έλαια (με εξαίρεση το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας).paleo

Η δυσκολία στην διατροφή αυτή έγκειται στο σημερινό τρόπο ζωής και στις πολλές ευαισθησίες που έχουν αναπτύξει πολλοί άνθρωποι στην κατανάλωση κάποιον τροφών. (π.χ. δυσανεξία στην λακτόζη, αλλεργία σε ξηρούς καρπούς κλπ).  Βέβαια σε αυτή την περίπτωση συνίσταται μια ανάλογη προσαρμογή αυτής της διατροφής στα προσωπικά δεδομένα και γευστικά γούστα. Ακόμα μια δυσκολία ίσως είναι η αυστηρή αποχή από όλες τις ανθυγιεινές τροφές. Πέρα από Fast Food και ζάχαρη, θα πρέπει να αποφεύγονται όλα τα τυποποιημένα και συσκευασμένα προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά όπως π.χ. σάλτσες.

Τα πλεονεκτήματα της διατροφής αυτής είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να μετράει ούτε θερμίδες, ούτε την ποσότητα του φαγητού. Στόχος είναι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Στα θετικά της διατροφής αυτής συγκαταλέγεται το ότι φαίνεται να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως διαβήτη τύπου 1 και σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς χωρίς περιπλοκές αυξάνει τον μεταβολισμό και τις καύσεις, όμως εξισορροπεί και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε όλες τις προαναφερόμενες διατροφές συνίσταται η τακτική σωματική άσκηση και η άφθονη πρόσληψη νερού.

Έχετε δοκιμάσει κάποια από τις διατροφές που αναφέρθηκαν σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο;
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας! Μπορείτε να γράψετε την εμπειρία σας στο forum του hashimoto.gr!

Στη στήλη Διατροφή της σείδας μας θα βρείτε πολλά μυστικά για τη διατροφή στη Χασιμότο, νόσους του θυρεοειδούς και αυτοάνοσα νοσήματα!

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

*Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι με απλά λόγια η αντίδραση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Σύμφωνα με την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου, ο οργανισμός προσαρμόζει την ανάλογη ποσότητα ινσουλίνης που θα εκκρίνει.

**το hashimoto.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν δίαιτες και διατροφές που επιλέξουν οι αναγνώστες του άρθρου. Οι συμβουλές που αναφέρονται είναι καθαρά ενημερωτικές.

Ψάχνετε για ένα υποκατάστατο ζάχαρης που δεν επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη; Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ 

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Υποθυρεοειδισμός Hashimoto και Δίαιτα (Μέρος 2) – Paleo, Glyx, Logi

Αφήστε μια απάντηση