Δίαιτες Θαύμα, πως τις «βλέπει» ο θυρεοειδής μας;

«Η δίαιτα της σούπας», «Η δίαιτα του Hollywood», «Η δίαιτα του Ανανά» και «Η δίαιτα του μηδενός» είναι κάποιες από τις γνωστές και αγαπητές δίαιτες θαύμα οι οποίες υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα και ένα κορμί καλλίγραμμο για πάντα.

extreme-diet1

Φέρνουν πραγματικά αποτελέσματα;

Ποιος δεν θέλει να βγει το καλοκαίρι στη παραλία με κορμί φιδίσιο και κοιλιά επίπεδη;  Συχνά λοιπόν πολλοί ξεκινούν μια δίαιτα για να χάσουν γρήγορα τα παραπανήσια κιλά του χειμώνα. Αυτές οι δίαιτες συχνά έχουν ένα και μόνο στόχο: Γρήγορο αδυνάτισμα πάση θυσία!

Και ναι, σε έναν οργανισμό όπου ο μεταβολισμός λειτουργεί σωστά μπορεί να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.  Με τι κόστος όμως;

Αρχικά θα πρέπει να δούμε πως λειτουργεί ο  μεταβολισμός.

Ο μεταβολισμός ενός υγιή οργανισμού εξαρτάται από την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Όταν το σώμα εκκρίνει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών ο μεταβολισμός λειτουργεί ομαλά και η καύσεις του λίπους επίσης. Όταν όμως ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δυσκολεύεται επίσης στην μεταβολή του λίπους. Αυτό συμβαίνει στον Υποθυρεοειδισμό. Συχνό φαινόμενο είναι και ο χρόνιος αυτοάνοσος Υποθυρεοειδισμός ή αλλιώς Hashimoto Θυρεοειδίτιδα (Τι ακριβώς είναι Hashimoto Θυρεοειδιτιδα; Βλ. εδώ) Τα άτομα που πάσχουν, θα πρέπει να λαβαίνουν τις ορμόνες που δεν εκκρίνει το σώμα για να μπορεί να λειτουργήσει ο μεταβολισμός.   (πως λειτουργεί το ορμονικό σύστημα με απλά λόγια βλ. εδώ)

Τι συμβαίνει στον μεταβολισμό μας κατά την διάρκεια μιας ακραίας δίαιτας;

Οι δίαιτες αυτές στόχο έχουν να μειώσουν κατά πολύ την λήψη ενέργειας σε μορφή θερμίδων. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό και αυτό οδηγεί σε ένα μόνιμο extreme_diet2αίσθημα πείνας. Ως επακόλουθο σε αυτό ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και έτσι  το σώμα χάνει σε μυϊκή μάζα. Ουσιαστικά οδηγείται το σώμα στο να καταφάει τον εαυτό του!

Κατά επέκταση μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και βεβαίως και ο μεταβολισμός, καθώς το σώμα πρέπει να εξοικονομήσει την λιγοστή ενέργεια που του απομένει για να κρατήσει σε λειτουργία τα ζωτικά όργανα. Όποιος σε αυτή τη κατάσταση πιέσει το σώμα του με γυμναστική και ασκήσεις βλάπτει πια ανεπανόρθωτα τον οργανισμό και τον μεταβολισμό του. Ίσως μάλιστα να προκαλέσει χρόνια ορμονικά προβλήματα και σοβαρές οργανικές βλάβες στο σώμα του, όπως π.χ. μόνιμη βλάβη του θυρεοειδούς αδένα ή καρδιακά προβλήματα.

Οι ανθυγιεινές δίαιτες αυτές έχουν και άλλα επακόλουθα.

  1. Στερούν τον οργανισμό από σημαντικές και απαραίτητες ουσίες όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Ακόμα στερούν σε ακραίο βαθμό τους υδατάνθρακες από τον οργανισμό και κατά επέκταση το σώμα στερείται σημαντικές ουσίες που βρίσκουμε π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτή η υπερβολική μείωση θερμίδων οδηγεί στο φαινόμενο του Binge Eating δηλαδή καταναγκαστική υπερφαγία ή και σε άλλες διατροφικές διαταραχές.
  1. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι ακραίες δίαιτες φέρνουν στα άτομα που τις τηρούν ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο και ναυτία, ως επακόλουθα τις ελάχιστης κατανάλωσης ποιοτικής τροφής. Extreme-Diets
  2. Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται από αυτές ακραίες δίαιτες είναι η αύξηση βάρους. Ναι, στην πραγματικότητα φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί καθώς σταματάει το άτομο να τρέφεται σύμφωνα με τους όρους της δίαιτας αυτής, επιστρέφει στα προηγούμενα κιλά. Τις περισσότερες  φορές μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο γιο-γιο δηλαδή προστίθενται περισσότερα κιλά από ότι χάθηκαν.
  3. Οι ανθυγιεινές δίαιτες βλάπτουν την ψυχική υγεία, φέρνουν δυσαρέσκεια και κατάθλιψη. Όταν το σώμα στερείται σε μόνιμη βάση τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες νιώθει να αρρωσταίνει οργανικά και ψυχικά. Η τροφή δεν είναι μόνο απαραίτητη είναι και απολαυστική. Όταν στερούμε το σώμα μας μονίμως από την απόλαυση της νόστιμης και υγιεινής διατροφής, το αίσθημα στέρησης αυτό, βλάπτει την ψυχολογία μας.

Σωστός τρόπος αδυνατίσματος – υπάρχει;

Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα που πάσχουν ήδη από έναν χρόνιο Υποθυρεοειδισμό, δυσκολεύονται κατά πολύ περισσότερο να χάσουν τα παραπανίσια κιλά από τα άτομα με έναν υγιή μεταβολισμό.!!

Παρόλα αυτά πολλά άτομα καταφέρνουν να χάσουν βάρος, επιλέγοντας ισορροπημένη διατροφή, μη στερώντας τον οργανισμό τους από βασικές ουσίες. (βλ. Hashimoto και Δίαιτα)

Κάποιοι επέλεξαν να στραφούν σε διατροφολόγους, ειδικευμένους στην διατροφή ατόμων με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Έχετε παρόμοιες εμπειρίες; Θα χαρούμε να τις μάθουμε στο Forum του hashimoto.gr

Right-Food

Ψάχνετε φυσικά σκευάσματα βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής; Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

One thought on “Δίαιτες Θαύμα, πως τις «βλέπει» ο θυρεοειδής μας;

Αφήστε μια απάντηση