Πότε πονάει ο θυρεοειδής;

O θυρεοειδής αδένας είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ενδοκρινικού μας συστήματος, που παράγει αναγκαίες ορμόνες για την εκτέλεση βασικών λειτουργιών του οργανισμού.
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου, έχει σχήμα πεταλούδας  αποτελούμενος από δύο εκατέρωθεν κομμάτια, τους λοβούς του αδένα, οι οποίοι συνδέονται με μια στενή γέφυρα, τον ισθμό του θυρεοειδούς.

Σε ποιες νόσους μπορεί να εμφανιστεί όμως πόνος στο θυρεοειδή αδένα;

1. Σε περίπτωση οξείας θυρεοειδίτιδας – δηλαδή μιας οξείας φλεγμονής του θυρεοειδούς
Η αιτία της οξείας θυρεοειδίτιδας μπορεί να είναι μια οξεία ή χρόνια λοίμωξη.
Η οξεία θυρεοειδίτιδα εμφανίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, με πονοκέφαλο και έντονο πόνο στο θυρεοειδή αδένα. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται στην ινιακή περιοχή και το αυτί. Στην μπροστινή επιφάνεια του αυχένα εμφανίζεται οίδημα, όπως και έντονος πόνος σε περίπτωση κατάποσης.
Σοβαρή επιπλοκή της θυρεοειδίτιδας μπορεί να είναι η ανάπτυξη της πυώδους μεσοθωρακίτιδας, σπάνια και σήψης.

2. Στην υποξεία θυρεοειδίτιδα ή κοκκιωματώδη θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα de Quervain Προκαλείται το πιθανότερο από μια ιογενή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της πυώδους θυρεοειδίτιδας και συνοδεύεται πολύ συχνά από πόνο στο θυρεοειδή αδένα.
Διαβάστε περισσότερα για τη θυρεοειδίτιδα De Quervain εδώ.

3. Στη χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα του Hashimoto
Η ασθένεια ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Προκαλείται από αντισώματα που στρέφονται ενάντια στο θυρεοειδικό ιστό.
Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες.
Η ασθένεια εξελίσσεται αργά (1-4 έτη). Το μόνο σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μια αύξηση στον θυρεοειδή αδένα. Στην πορεία εμφανίζονται δυσφορία και πόνος στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα.
Για τα υπόλοιπα συμπτώματα της Χασιμότο διαβάστε εδώ.

4. Στη χρόνια ινώδη θυρεοειδίτιδα του Riedel
Η νόσος χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη συνδετικού ιστού γύρω από το θυρεοειδή αδένα, αντικαθιστώντας το παρέγχυμα του, κάποιες φορές επεκτείνεται η ίνωση και στους γύρω ιστούς.
Ο θυρεοειδής αδένας αυξάνεται διάχυτα, υπάρχει μέτριος πόνος στο θυρεοειδή.
Η πίεση επί του οισοφάγου, της τραχείας, των γύρω αγγείων και νεύρων προκαλεί τα αντίστοιχα συμπτώματα.
Περισσότερα για τη θυρεοειδίτιδα Riedel διαβάστε εδώ.

5. Στον καρκίνο του θυρεοειδούς
Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς -πόνος στο λαιμό, πόνος στο θυρεοειδή αδένα κατά την κατάποση και την αναπνοή- μερικές φορές είναι δύσκολο να διακριθούν από άλλες ασθένειες που εμφανίζονται στην περιοχή του τραχήλου, όπως στην αμυγδαλίτιδα και τη φαρυγγίτιδα. Έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάγνωση είναι δύσκολη.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 11. 000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς, κυρίως στις γυναίκες.
Κάποιες φορές και οι μεγάλοι όζοι του θυρεοειδούς, χωρίς απαραίτητα να είναι κακοήθεις, προκαλούν τα ίδια συμπτώματα.
Μια βρογχοκήλη, δηλαδή μια διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί επίσης να είναι επώδυνη. Σε κάθε περίπτωση μία επώδυνη διόγκωση ή ένας επώδυνος όζος πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον με υπέρηχο.

6. Σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας του θυρεοειδούς αδένα
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ποσότητες ορμονών. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού προκαλώντας απώλεια βάρους, έντονο αίσθημα θερμότητας και εφίδρωση.
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να είναι τρόμος των χειρών, ευερεθιστότητα και ταχυκαρδία, δυσφορία και πόνος στο θυρεοειδή αδένα.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του τραχήλου επισκεφτείτε εκτός από τον ωτορινολαρυγγολόγο, και τον ενδοκρινολόγο σας.
Ένας υπέρηχος θυρεοειδούς διαρκεί λίγο, είναι ανώδυνη μέθοδος και μπορεί να αποκαλύψει κάτι που μέχρι τώρα δε γνωρίζατε!
Για μια ολοκληρωμένη διαγνωστική προσέγγγιση θα πρέπει να ελεγχθεί εργαστηριακά και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου, Ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr

 

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Πότε πονάει ο θυρεοειδής;

Αφήστε μια απάντηση