Γιατί είναι σημαντικό το μέγεθος του θυρεοειδή αδένα μας;

Με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος μπορεί να ελέγξει ο ενδοκρινολόγος το μέγεθος του θυρεοειδή αδένα.

Σε αυτή την εξέταση μετριέται η κάθε πλευρά του θυρεοειδούς αδένα σε μήκος, φάρδος και πλάτος. Η μονάδα μέτρησης είναι σε εκατοστά και έπειτα υπολογίζεται σε κυβικά εκατοστά (cmᶟ) με την βοήθεια της ακόλουθης εξίσωσης:

 Μήκος (cm)Χ πλάτος (cm) X βάθος (cm) Χ 0,5 = κυβικά εκατοστά / όγκος (cmᶟ)

 Εφόσον υπολογιστεί η τιμή του κάθε λοβού προστίθενται οι δυο τιμές.

volumen

Γιατί είναι σημαντικό το μέγεθος του θυρεοειδή;

Όταν νοσεί ο θυρεοειδής αδένας μπορεί αυτό να μην φανεί αποκλειστικά και μόνο από τις αιματολογικές εξετάσεις.  Η μελέτη της εικόνας του θυρεοειδή μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την υγεία του. (περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Ένας πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός σε μέγεθος θυρεοειδή αδένας μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού νοσήματος μεταξύ άλλων

  • κάποιου όζου ή μιας βρογχοκήλης (βλ. εδώ)
  • της νόσου Graves (περισσότερες πληροφορίες εδώ)
  • της νόσου Hashimoto (διαβάστε περισσότερα εδώ)

volumen1

Νόσο Graves

Σε περίπτωση που ένα άτομο πάσχει από νόσο Graves αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από την διόγκωση του θυρεοειδή αδένα και από τις ανάλογες αιματολογικές εξετάσεις.

Hashimoto Θυρεοειδίτιδα

Κατά την έναρξη της νόσου μπορεί να διαπιστωθεί μια διόγκωση του θυρεοειδή αδένα σε συνδυασμό με υπερθυρεοειδισμό. Όσο προχωράει η νόσος σταδιακά τα αντισώματα καταστρέφουν τον ιστό του θυρεοειδή αδένα και αυτός μικραίνει.

Ο ενδοκρινολόγος ελέγχει τακτικά μαζί με τις αιματολογικές εξετάσεις και το μέγεθος του θυρεοειδή αδένα με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος για να παρακολουθεί την εξέλιξη μιας νόσου και σε συνδυασμό με τις αιματολογικές εξετάσεις να μπορεί να προσδιορίσει την κατάλληλη αγωγή.

Τι μέγεθος έχει ο δικός σας θυρεοειδής αδένας; Δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε το τελευταίο υπερηχογράφημα και το πόρισμα του γιατρού σας.

Ίσως η κατανόηση του μέγεθος σας φανεί περιττό, ωστόσο το να κατανοούμε, έστω εν μέρη, τις εξετάσεις που γίνονται από τον γιατρό μας, μας βοηθάει να μαθαίνουμε περισσότερα για τον οργανισμό μας και να αποδεχόμαστε μια τυχών χρόνια νόσο. Ακόμα, μαθαίνουμε να εκτιμούμε την υγεία μας και να προσέχουμε το σώμα μας.

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από nuklearmedizin.de και schilddruesenguide.de

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση