Έλλειψη βιταμινών! Τι συμπτώματα προκαλεί;

Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν σε ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Καθοριστικό για την ένταση και τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμινών είναι ποια βιταμίνη λείπει στον οργανισμό, αν έχει έλλειψη μίας μόνο ή περισσότερων βιταμινών ή και ιχνοστοιχείων.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια ή αυτοάνοσα νοσήματα διαπιστώνουν, ότι  τα συμπτώματα μίας  έλλειψης  βιταμινών ή /και ιχνοστοιχείων μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα της χρόνιας πάθησης από την οποία νοσούν!

Μία έλλειψη βι ταμινών / ιχνοστοιχείων σε ένα άτομο με ισορροπημένη διατροφή ήταν μέχρι σήμερα κάτι μάλλον σπάνιο. Ωστόσο οι καιροί φαίνεται να έχουν αλλάξει . Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, η ρύπανση, οι εναλλασσόμενες καταστάσεις κάποιου ατόμου (ηλικία, ανάπτυξη, ορμονικές αλλαγές κλπ) και η  αύξηση αυτοάνοσων νοσημάτων  αυξάνουν επίσης τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  Καθώς δεν μπορούν πια να αναπληρωθούν οι ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, προκαλείται  έλλειψη η οποία έχει ως επακόλουθο έντονα συμπτώματα.

Τι συμπτώματα προκαλούνται από την έλλειψη κάποιων βιταμινών; Παρακάτω θα αναλύσουμε εν συντομία κάποια από αυτά.

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D επηρεάζει την υγεία των οστών. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει καλύτερα το ασβέστιο από το έντερο και την ενδυνάμωση των οστών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μειώνει την παροχή ασβεστίου και διαταράσσει την πυκνότητα του οστού. Ως αποτέλεσμα, τα οστά χάνουν τη δύναμή τους και τη σταθερότητά τους – γίνονται πορώδη. Επέρχεται η μείωση της οστικής μάζας (απώλεια οστού, οστεοπόρωση).

Πέραν αυτού η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχει ως επακόλουθο, την ατονία, αϋπνία, κράμπες, τρέμουλο, πόνους στους μύες και στα κόκαλα (μέχρι οστεοπόρωση), έλλειψη συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, ζαλάδες, άγχος, στεναχώρια, εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση.

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12

Μέσα στα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη βιταμίνης Β12 περιλαμβάνονται :

Αναιμία (αναιμία, αναιμία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 ή κακοήθη αναιμία) με ωχρότητα, ανοσοανεπάρκεια, υποβάθμιση των επιδόσεων, αυξημένη κούραση και κόπωση (μαύροι κύκλοι)
Νευρική βλάβη με μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή καύση της γλώσσας
Μυϊκή αδυναμία, μυϊκές δονήσεις, μυϊκές συσπάσεις
Πονοκέφαλος, ημικρανία
Δυσλειτουργία των βλεννογόνων του στόματος (π.χ. αφθώδης = αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στόματος) και εντερική (για παράδειγμα, απώλεια της όρεξης, πεπτικά προβλήματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό και πόνος στο στομάχι),
διαταραχές μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, έλλειψη προσοχής,
καταθλιπτικές διαθέσεις, εμβοές

Fruits and vegetables arranged in word ‘food’

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β5

Η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) εμπλέκεται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β5 (ανεπάρκεια παντοθενικού οξέος) μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:
Κόπωση, αϋπνία, καταθλιπτικές διαθέσεις, πόνος στους μυς, μούδιασμα στους μύες, αναιμία με ωχρότητα, κόπωση , αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, ζάλη, δυσκολία στην κατάποση, κοιλιακός πόνος, πόνος στο στομάχι

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β6

Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικά συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης Β6 είναι:
Εξανθήματα, ειδικά στο πρόσωπο (στόμα, μύτη, μάτια, χείλη) και στο τριχωτό της κεφαλής (με κνησμό)
Δερματικές παθήσεις (ακμή)
Φλεγμονές, μεταξύ αυτών και φλεγμονές του στόματος
Αναιμία λόγω έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων με ωχρότητα, κακή απόδοση, αφηρηματικότητα, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης,
Ευαισθησία σε λοιμώξεις
Πεπτικά προβλήματα με διάρροια, εμετό
Απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους
Διαταραχές ύπνου, καταθλιπτικές διαθέσεις, ευερεθιστότητα, ανησυχία
Βρέφη και μικρά παιδιά: σπασμοί, τρόμος, διαταραχές κινητικότητας

Συμπτώματα από την έλλειψη βιοτίνης (βιταμίνη Β7)

Η βιοτίνη είναι σημαντική για το όμορφο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Στην περίπτωση ανεπάρκειας βιοτίνης, το σώμα δεν παράγει επαρκείς ποσότητες κερατίνης. Οι συνέπειες είναι αλλαγές στα μαλλιά, τα νύχια και το αίσθημα καύσου  της επιδερμίδας. Τα τυπικά συμπτώματα ανεπάρκειας βιοτίνης είναι:

Απώλεια μαλλιών

Εύθραυστα νύχια (π.χ. αυλάκια στο νύχι)

Στοματικές φλεγμονές,

Φλεγμονή, κόκκινο και λείο δέρμα με φαγούρα

Ξηρά μαλλιά

Μυϊκός πόνος, ένταση, μυϊκοί σπασμοί

Καταθλιπτικές διαθέσεις, αδυναμία, αταξία

Πεπτικά προβλήματα με διάρροια, ναυτία, εμετό

Απώλεια της όρεξης με απώλεια βάρους

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β1 (θειαμίνη)

Τα συμπτώματα της ηπιότερης μορφής ανεπάρκειας βιταμίνης Β1 περιλαμβάνουν:
κόπωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, κοιλιακή δυσφορία και δυσκολία στην πέψη των υδατανθράκων.

Η έλλειψη θειαμίνης  είναι σπάνια στον αναπτυγμένο κόσμο αλλά αυτό οφείλεται στην ενίσχυση των σιτηρών.

Η σοβαρή ανεπάρκεια θειαμίνης είναι γνωστή ως σύνδρομο Beriberi, και σχετίζεται με οίδημα, μούδιασμα, αίσθημα καύσου στα χέρια και τα πόδια, σύγχυση, δυσκολία στην αναπνοή, ανεξέλεγκτες κινήσεις των ματιών.

Το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλείται από σοβαρή έλλειψη θειαμίνης και μπορεί να εμφανιστεί με σύγχυση, προβλήματα μνήμης και γενικευμένη νευρική βλάβη.

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Ε

Διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε είναι  σπάνια. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος (κοιλιοκάκη, νόσος κρον, χρόνια γαστρίτιδα) και οι δυσανεξίες, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ακολουθούν μια μονόπλευρη διατροφή, αφαιρώντας βασικές ουσίες της διατροφικής πυραμίδας.

Άλλοι ίσως ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιάλυτη βιταμίνη, η λήψη απαραίτητων λιπαρών ουσιών είναι αναγκαία για την απορρόφηση της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό.

Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει:  Διαταραχές μυϊκής λειτουργίας με μυϊκή αδυναμία, κινητικές διαταραχές, διαταραχές του συντονισμού και επιβραδυνόμενα αντανακλαστικά

Βλάβη της λειτουργίας των νεύρων με συναισθηματικές διαταραχές, τρόμο, μυϊκές συσπάσεις και διανοητική καθυστέρηση

Έλλειψη συγκέντρωσης, αδράνειας, απώλειας απόδοσης,  κούρασης, κόπωσης (μαύροι κύκλοι), ευερεθιστότητα, ανησυχία

Βλάβη του αμφιβληστροειδούς (αμφιβληστροειδοπάθεια), μειωμένη όραση, θολή όραση

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Κ

Η έλλειψη βιταμίνης Κ ήταν μέχρι πρότινος σχεδόν ανύπαρκτη στις αναπτυγμένες χώρες καθώς η έλλειψη αυτής της βιταμίνης προκαλείται κυρίως από τον υποσιτισμό. Ωστόσο, η αύξηση χρόνιων / αυτοάνοσων παθήσεων, η παρατεταμένη λήψη φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά) έχει φέρει στο προσκήνιο τα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη βιταμίνης Κ.

Η βιταμίνη Κ ρυθμίζει την πήξη του αίματος. Έτσι λοιπόν μια έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων:

Αυξημένη τάση αιμορραγίας

Μελανιές

Αυθόρμητη αιμορραγία στα όργανα και τους ιστούς (συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών αιμορραγιών)

Αυξημένη απώλεια αίματος από τραυματισμούς

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση. Έτσι, η έλλειψη βιταμίνης Α επηρεάζει κυρίως την οπτική απόδοση. Σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι:

Περιορισμένη όραση στο λυκόφως και στο σκοτάδι, θολή όραση, τύφλωση νύχτας,

Ξηρά μάτια

Τυφλότητα στο προχωρημένο στάδιο

Ανεπάρκεια βιταμίνης Α – Δέρμα: ξηρό, λεπιοειδές δέρμα (φαγούρα), ξηροί βλεννογόνοι

Συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την κατασκευή συνδετικού ιστού και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εξαλείφει τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύει τα κύτταρα. Η ακραία έλλειψη βιταμίνης C οδηγεί σε σκορβούτο. Πρόκειται για μια τυπική ασθένεια ανεπάρκειας βιταμινών. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης C περιλαμβάνουν:

Σωματική αδυναμία, κόπωση, μειωμένη απόδοση

Αδιαφορία, μελαγχολία, ευερεθιστότητα

Πόνος στις αρθρώσεις, πόνους στο σώμα

Ένταση, μυϊκοί σπασμοί

Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις

αναιμία

Αιμορραγία ούλων, ουλίτιδα

Επικάλυψη γλώσσας, δυσοσμία,

απώλεια δοντιών

Αυξημένη τάση αιμορραγίας (δέρμα, μύες)

Διαταραγμένη επούλωση πληγών (διαταραχή επούλωσης τραύματος)

Ψάχνετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιδανική διατροφή για πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα. Στο www.hashimoto.gr στη στήλη «Διατροφή» θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες!

Αναζητάτε ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής; Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση