Το κακό σιτάρι και η υστερία κατά της γλουτένης – 5 μύθοι βρίσκουν απάντηση

«Το σιτάρι είναι ανθυγιεινό» , αυτό είναι το μήνυμα πολλών διάσημων συμβούλων διατροφής όπως π.χ. τον Julien Venesson (Gluten Comment le blé moderne nous intoxique), David Perlmutter (Grain Brain), William Davis, (Wheat Belly). Ο τελευταίος μάλιστα μας προειδοποιεί πως η γλουτένη είναι η ρίζα όλων των βλαβερών θεμάτων υγείας, στη σημερινή κοινωνία μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνεται η γλουτένη.

Η προειδοποίηση του φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές, καθώς κάθε τέταρτος αμερικάνος αποφεύγει εντελώς την γλουτένη. Είναι το σιτάρι πράγματι τόσο βλαβερό; Ας δούμε 5 μύθους που επικρατούν σε σχέση με την γλουτένη και το σιτάρι και ας τους αναλύσουμε.

Το σιτάρι φέρνει εθισμό

Το σιτάρι μας ελέγχει και μας κρατάει δέσμιους. Είναι ισοδύναμο με την ηρωίνη, αναφέρει το βιβλίο «Wheat Belly». Κατά την πέψη του σιταριού δημιουργούνται ουσίες στον εγκέφαλό μας οι οποίες επηρεάζουν τους υποδοχείς οπιοειδών. Το αποτέλεσμα: εθιζόμαστε στο σιτάρι.

Τι ισχύει: Κατά την πέψη παράγονται ουσίες, οι οποίες έχουν αναλγητική επίδραση. Το πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν είναι εξακριβωμένο και επιστημονικά αποδεδειγμένο. Η κατανάλωση και η πέψη άλλων τροφών όπως σπανάκι, κρέας και ρύζι δημιουργεί επίσης τις ίδιες ή παρόμοιες ουσίες.

gluten2

Το σιτάρι προκαλεί άνοια

Στο βιβλίο του «Grain Brain», ο νευρολόγος Perlmutter ισχυρίζεται ότι οι ουσίες που περιέχει το σιτάρι μπορεί να προκαλέσουν άνοια. Ο εγκέφαλος αποσυντίθεται εξ αιτίας αυτών των ουσιών. Ο Perlmutter βασίζει τον ισχυρισμό του σε μια έρευνα του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ. Έτσι ισχυρίζεται ότι ακόμα και σε ελαφρώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία αυξάνονται από την κατανάλωση σίτου, ο εγκέφαλος μας κινδυνεύει.

Τι ισχύει: Ο συγγραφέας της προαναφερόμενης έρευνας, Paul Crane, διαφωνεί με τον ισχυρισμό του Perlmutter, λέγοντας: «Τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν ότι η πιθανότητες εμφάνισης της άνοιας μειώνονται, όταν μέσω της διατροφής μειώνει κάποιος τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα».

Το σιτάρι αρρωσταίνει

Η γλουτένη προκαλεί διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και αρθρίτιδα, υποστηρίζουν και οι τρεις συγγραφείς.

Τι ισχύει: Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να αποφεύγουν και την παραμικρή ποσότητα γλουτένης, επειδή βλάπτει σοβαρά την υγεία τους. «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σίτου, υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα», αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου ασφάλειας και ποιότητας σιτηρών, Max-Rubner-Intsitut. «Τι ακριβώς προκαλεί τον πόνο στην κοιλιά, δεν έχει εξακριβωθεί. Ωστόσο, για το 95% του πληθυσμού η αποχή από σίτο ή γλουτένη δεν ωφελεί στην υγεία. Αντιθέτως: Τα προϊόντα άνευ γλουτένης (gluten free) υστερούν σε φυτικές ίνες – κάτι που είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας!»

gluten1

Το σιτάρι μας παχαίνει

Και εδώ οι περισσότεροι συγγραφείς συμφωνούν. Ισχυρίζονται, ότι αφού από το 1950 και έπειτα η κατανάλωση σίτου αυξήθηκε και η παχυσαρκία επίσης, η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης σίτου.

Τι ισχύει: Εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας. Βέβαια, δεν ευθύνεται για την παχυσαρκία αυτό καθεαυτό το σιτάρι, όμως οι μεγάλες ποσότητες που καταναλώνουμε. Συν τοις άλλοις έχει γίνει πιο ανθυγιεινή γενικότερα η διατροφή της κοινωνίας μας. Τα φαστ φούντ και η ζάχαρη περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Άτομα που απέχουν από σίτο και υδατάνθρακες ( ζάχαρη, ρύζι, πατάτες ) χάνουν σωματικό βάρος, καθώς περιορίζουν κατά πολύ τη λήψη θερμίδων.

Το σιτάρι έγινε επικίνδυνο όταν επενέβει ο άνθρωπος στην καλλιέργεια του  

Τι ισχύει: Είναι αλήθεια ότι η γλουτένη έχει υποστεί όντως επεξεργασία. Ωστόσο δεν έχει επιστημονικά εξακριβωθεί το αν ευθύνεται αυτή η νέα μορφή γλουτένης για την έξαρση των δυσανεξιών και της αυτοάνοσης πάθησης κοιλιοκάκη.

Gluten

Πολύτιμα διδάγματα

Σημαντική είναι η ισορροπημένη κατανάλωση προϊόντων σίτου. Ιδανικότερα προτείνεται η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης. (Μάλιστα σε αυτά τα προϊόντα υπάρχει και λιγότερη γλιαδίνη, μια μη υδατοδιαλυτή πρωτεΐνη της γλουτένης.) Μια άλλη θρεπτική και υγιεινή εναλλακτική λύση είναι η κατανάλωση προϊόντων ζέας (ντίκελ) και σίκαλης, και μάλιστα όχι μόνο για όσους έχουν δυσανεξία στο σιτάρι.

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

Διαβάστε ακόμη: Θυρεοειδής, γλουτένη και κοιλιοκάκη

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση