«Η Bella είναι ράτσα κόκερ σπάνιελ και είναι 7 χρονών. Την έχω σαν το μικρό μου μωράκι! Είναι από μικρούλι μαζί μου και την αγαπώ πάρα πολύ. Πριν από λίγους μήνες φάνηκαν να αλλάζουν όλα στην ζωή της Bella και μάλιστα όλα έγιναν τόσο σιγά που δεν μου κίνησαν αρχικά καθόλου την περιέργεια. Είχε κρύο εκείνες της μέρες και η Bella δεν είχε πολύ όρεξη για παιχνίδι. Είναι αλήθεια πως και εγώ έτρεχα με την δουλειά και δεν είχα πολύ χρόνο για να της τον αφιερώσω όπως συνήθως. Οι ακεφιές της όμως συνεχίστηκαν. Έτρωγε το φαγάκι της, όχι με όρεξη, μάλλον με το ζόρι. Κάποια μέρα όμως μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι το λουράκι της έκλεινε ίσα-ίσα. «Πάχυνες ζουζούνα μου!» της είπα και την πήρα αγκαλίτσα, όπως την έπιασα όμως ένιωσα ότι το όμορφο καστανοκόκκινο τρίχωμα της ήταν διαφορετικό. Είχε χάση την απαλότητα του και όσο το παρατηρούσα είχε χάσει και την λάμψη του. Ανησύχησα!
Αμέσως πήρα την γιατρό μας! Μου έκλεισε ραντεβού και όταν την είδε, με καθησύχασε.
«Έλα μωρέ. Μια αδιαθεσούλα είναι.» Πυρετό δεν είχε. Μας έστειλε σπίτι και μας είπε πως θα είμαστε σε τακτική επικοινωνία.
Οι επόμενες μέρες δεν ήταν καλύτερες. Η Bella δεν είχε διάθεση για παιχνίδι και κοιμόταν σχεδόν όλη μέρα. Όταν βγαίναμε βολτούλα δεν την αναγνώριζα πια. Ήταν ένα φοβισμένο πλασματάκι. Το τόσο πρόσχαρο σκυλάκι μου, που έκανε χαρές και ναζάκια σε όλους, τώρα μόνο γάβγιζε και έδειχνε τρομοκρατημένο. Όταν φτάναμε στο στενό όπου ήταν το σπίτι μας, εκείνη δεν το αναγνώριζε πια.
Μου ήταν πολύ περίεργα όλα αυτά, όμως τρομοκρατήθηκα όταν έχασε την πρώτη τούφα από το τρίχωμα της!
«Πάει, το χάνω το σκυλάκι μου!» σκέφτηκα.
Έτσι μετά από λίγες μέρες θεώρησα καλό να πάρω και μια δεύτερη γνώμη ενός κτηνιάτρου.
Ο κτηνίατρος την εξέτασε και με άκουσε προσεκτικά. Του ανέλυσα όλη την κατάσταση και παράλληλα του εξηγούσα την διαφορά της συμπεριφοράς της.
Μου είπε πως πρέπει να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις. Υποψιάζεται πως η Bella έχει Υποθυρεοειδισμό.
«Τι; Έχουν τα σκυλάκια Υποθυρεοειδισμό;!», ρώτησα με μεγάλα μάτια.
«Ναι», μου απάντησε «μάλιστα ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο τακτική ορμονική διαταραχή. Στο 80% των περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού στα σκυλάκια αυτά πάσχουν από μια μορφή αυτοάνοσης πάθησης του θυρεοειδούς, κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας τους καταστρέφεται.»
«Μα είναι ο θυρεοειδής των σκύλων όμοιος με τον ανθρώπων;», ρώτησα.
«Ο θυρεοειδής αδένας των σκύλων αποτελείται ουσιαστικά από δύο όργανα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από την τραχεία. Ο ιστός του θυρεοειδή τους αποτελείται από μικρές «φουσκαλίτσες», τους θύλακες όπου μέσα σε αυτά αποθηκεύονται σε κολλοειδή μορφή οι ορμόνες.»
Έτσι λοιπόν μετά από λίγες μέρες πήραμε από το μικροβιολογικό εργαστήριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Οι εξετάσεις που έκανε στην Bella ήταν η FT3, FT4, TSH, Αντισώματα και οι σεξουαλικές ορμόνες.
Πράγματι φάνηκε ότι η Bella ήταν άρρωστη.
Ο γιατρός μου είπε ότι πολλά ζωάκια, καθώς είναι δύσκολο να τους διαγνωστεί ο χρόνιος αυτοάονοσος υποθυρεοειδισμός, αρρωσταίνουν βαριά από καρδιακές, υπατικές η νεφρολογικές ασθένειες και υποκύπτουν συχνά σε αυτές.
Σήμερα παίρνει αγωγή, θυροξίνη.
2 φορές την ημέρα από ένα χαπάκι, μία ώρα πριν το φαγητό.
Πήγαμε για έλεγχο μετά από 6 εβδομάδες και κάναμε πάλι εξετάσεις. Ο γιατρός ρύθμισε ξανά την δόση στο χαπάκι της.
Σταδιακά η Bella άρχισε να είναι όλο και πιο καλά.
Σήμερα είναι το γλυκό, χαρούμενο, παιχνιδιάρικο σκυλάκι που ήταν πάντα!
Ενδιαφέρον είναι ότι στο αρχικό στάδιο της νόσου σε ανθρώπους ασθενής παρατηρείται να νοσούν παράλληλα και κάποιο κατοικίδιο (γάτα, σκύλος). Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο “Γιατί αρρωσταίνει κάποιο άτομο από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα;”
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Κάποιες πληροφορίες για το άρθρο από: knuffelnase.jimdo.com/rasse/sdu, polarhunde-nothilfe.com/Wissen/wissen_body.htm?http://www.polarhunde-nothilfe.com/Wissen/gesundheit/wissen_schilddruese.htm, http://www.obhv.net/Hypothyreose.pdf,
One thought on “Μια πραγματική ιστορία: “Βοήθεια! Το σκυλάκι μου υποφέρει από χρόνιο υποθυρεοειδισμό!””