Επηρεάζουν τα προβιοτικά την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης (Τ4); – ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ!

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας αποτυγχάνει να παράγει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης για τις ανάγκες του σώματος. Η θυροξίνη, η κύρια ορμόνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα, μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή λεβοθυροξίνης (χάπι για τον θυρεοειδή) για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Πολλά φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης από το έντερο. Όταν τα στοιχεία αυτά ληφθούν την ίδια ώρα ή κοντά στον χρόνο λήψης λεβοθυροξίνης η ποσότητα λεβοθυροξίνης που εισάγεται στο σώμα δεν απορροφάται από τον οργανισμό, οδηγώντας σε ανεπαρκή αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμό και συχνές αλλαγές στη λεβοθυροξίνη δόση.

Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και σιδήρου.

Λόγω της πιθανότητας παρεμβολής στην απορρόφηση, συνιστάται γενικά η λεβοθυροξίνη να λαμβάνεται από μόνη της με άδειο στομάχι. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι πρόκληση για πολλούς ασθενείς, έτσι είναι  σημαντικό να εντοπιστούν τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που επηρεάζουν άμεσα την απορρόφηση λεβοθυροξίνης.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια  και θεωρείται ότι περιορίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. (Περισσότερα για τα προβιοτικά και τον θυρεοειδή αδένα θα μάθετε εδώ)  Η χρήση τους ως  συμπληρώματα διατροφής  έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έγινε λοιπόν μια έρευνα,  για να εκτιμηθεί εάν τα προβιοτικά μπορεί επηρεάζουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης.*

Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν 80 άτομα, επιλεγμένα τυχαία που λάμβαναν λεβοθυροξίνη είτε μαζί με συμπληρώματα διατροφής προβιοτικών ή είτε χωρίς.

Τα άτομα που επιλέχθηκαν ήταν αποκλειστικά ενήλικες οι οποίοι με σταθερή δοσολογία λεβοθυροξίνης για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν παραμείνει σε σταθερά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

Άτομα τα οποία έπασχαν από επιπλέον πεπτικές διαταραχές ή που λάμβαναν φάρμακα τα οποία γενικότερα δυσκολεύουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης από έντερο, δεν περιλήφθηκαν στην έρευνα.

Οι τύποι προβιοτικών σε αυτή τη μελέτη ήταν Lactobacilli και Bifidobacteria.**

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

39 άτομα έλαβαν προβιοτικά μέσα σε 2 ώρες μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης και 41 άτομα έλαβαν μόνο λεβοθυροξίνη.

Αμφότερες οι ομάδες παρακολουθήθηκαν για 4 μήνες. Τα προβιοτικά λήφθηκαν μόνο  για τους δύο πρώτους μήνες της μελέτης.

Η θυρεοειδική ορμόνη διέγερσης (TSH) και τα επίπεδα των υπόλοιπων θυρεοειδικών ορμονών μετρήθηκαν κάθε 4 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της

Περιόδου  μελέτης. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η χρήση συγκεκριμένων προβιοτικών (Lactobacilli και Bifidobacteria) αν ληφθούν δύο ώρες μετά την λήψη λεβοθυροξίνης, δεν προκαλούν καμία αλλαγή στην τιμή της TSH και των θυρεοειδικών ορμονών.

Γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η έρευνα και σε τι ωφελεί;

Η χρήση προβιοτικών ως συμπλήρωμα διατροφής είναι πολύ δημοφιλής και ο υποθυρεοειδισμός είναι  πλέον  συχνό ιατρικό πρόβλημα. Ήταν λοιπόν σημαντικό να ερευνηθούν  οι  πιθανές επιδράσεις των προβιοτικών στην απορρόφηση της λεβοθυροξίνης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ωστόσο ότι η έρευνα έγινε μόνο με τους προαναφερθέντες τύπους προβιοτικών. Ακόμα, δεν μελετήθηκε για παράδειγμα η  πρόσληψη προβιοτικών ταυτόχρονα με τη λεβοθυροξίνη.

Αναμένονται περισσότερες έρευνες σε αυτόν το τομέα!

Πηγή: ΑΤΑ -Shirin Haddady, MD

*Spaggiari G, et al. Probiotics ingestion does not directly affect thyroid hormonal parameters in hypothyroid patients on levothyroxine treatment. Front Endocrinol 8:316. 2017 PMID: 29184537.

**  Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα προβιοτικά θα βρείτε εδώ!

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση