Σε όλους τους πολιτισμούς από αρχαιοτάτων χρόνων τα όμορφα και υγιή μαλλιά ήταν και είναι σημάδι υγείας και ομορφιάς.
Ωστόσο η τριχόπτωση παραμένει πρόβλημα σε άντρες και γυναίκες.
Η τριχόπτωση συχνά προκαλεί αισθήματα ντροπής και μπορεί να γίνει αιτία για κατάθλιψη – ιδιαίτερα σε γυναίκες.
Αν και υπάρχουν πολλά δερματολογικά αίτια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριχόπτωση, το άρθρο θα εξετάσει εν συντομία πως συσχετίζεται ο θυρεοειδής αδένας και συγκεκριμένα η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto με την τριχόπτωση.
Θυρεοειδής και τριχόπτωση
Η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα σχετίζεται συχνά με την γυροειδή αλωπεκία δηλαδή την τριχόπτωση όπου περιοχές στο κεφάλι, στο πρόσωπο ή και αλλού μένουν χωρίς τρίχες.
Η αυτοάνοση νόσος Hashimoto Θυρεοειδίτιδα όπως είναι γνωστό, είναι μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί, με επακόλουθα μεταξύ άλλων ξηροδερμία, κνησμό και τριχόπτωση. Μάλιστα πιστεύεται ότι η γυροειδής αλωπεκία είναι και η ίδια μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το σώμα επιτίθεται εναντίον των θυλάκων της τρίχας.
Το αν η τριχόπτωση οφείλεται αποκλειστικά στην Hashimoto Θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να συζητηθεί με τον δερματολόγο, ενδοκρινολόγο και τον γυναικολόγο (σε περίπτωση γυναικείας τριχόπτωσης).
Χάνω τα μαλλιά μου τι να κάνω;
Σημαντικό είναι να ρυθμιστεί σωστά το ορμονικό μας σύστημα.
Στην περίπτωση που η τριχόπτωση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην Hashimoto θα πρέπει μετά από αιματολογικές εξετάσεις να ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδα οι τιμές FT4, FT3 και TSH.
Αν και εφόσον υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η τριχόπτωση οφείλεται σε άλλες ορμονικές διαταραχές θα πρέπει σε συνεργασία πάντα με τους θεράποντες γιατρούς να ρυθμιστούν αντίστοιχα και εκείνες οι τιμές.
Μήπως υπάρχει πέραν των ορμονικών διαταραχών κάποια έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων ή μετάλλων. Συζητείστε το ανοιχτά με τον γιατρό σας και αυτός θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τις ανάλογες αιματολογικές εξετάσεις.
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και θα περιορίσει την τριχόπτωση. Η τρίχα μας χρειάζεται θρεπτικές ουσίες όπως Βιταμίνη Α, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη C, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες και πολύ νερό.
(Περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Το στρες και το άγχος επηρεάζουν άμεσα το ορμονικό μας σύστημα. Αυτό μπορεί να αναστατώνει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Κάτι που ενδέχεται να πυροδοτεί ένα φαύλο κύκλο που καταλήγει μεταξύ άλλων και στην τριχόπτωση.
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Πληροφορίες απο : http://endoderma.gr
3 thoughts on “Τριχόπτωση – όταν οι ορμόνες, μας παίρνουν τα μαλλιά της κεφαλής μας”