Μέριμνα για τα παιδιά με όζους και καρκίνο του θυρεοειδούς!

Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς (ATA) εξέδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση των όζων και του διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

“Οι όζοι του θυρεοειδούς στα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι κακοήθεις και η ιστοπαθολογική εικόνα, το μοριακό προφίλ και η κλινική συμπεριφορά του διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς διαφέρουν ουσιωδώς σε σχέση με τα αντίστοιχα των ενηλίκων,” δήλωσε 0 πρόεδρος της ΑΤΑ, Dr. Robert C. Smallridge (Mayo Clinic, Florida).

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την 21η Απριλίου 2015 στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Thyroid, θα βοηθήσουν τους ενδοκρινολόγους “στην προσπάθεια να προσδιορίσουν τους -παιδιατρικούς- ασθενείς, στους οποίους είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα, δίχως να εφαρμοστούν εντατικές θεραπείες, διατηρώντας χαμηλό τον κίνδυνο των επιπλοκών από την ίδια τη νόσο αλλά και από τη θεραπευτική προσέγγιση”.

“Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΑΤΑ έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό και για πρώτη φορά, παρέχουν δομημένες συστάσεις για τη διαχείριση των όζων του θυρεοειδούς και του καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά”, πρόσθεσε o Dr. Peter A. Kopp, αρχισυντάκτης του περιοδικού Thyroid.

Νέες συστάσεις για τη σταδιοποίηση του καρκίνου και τη χρήση ραδιενεργού ιωδίου

Οι κατευθυντήριες οδηγίες καλύπτουν θέματα σχετικά με τη χρήση του υπερηχογραφήματος και της βιοψίας των όζων του θυρεοειδούς στα πλαίσια της προεγχειρητικής σταδιοποίησης του καρκίνου του θυρεοειδούς αλλά και θέματα σχετικά με το ρόλο της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο και την καταστολή της TSH μετεγχειρητικά.

  • Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι 10 φορές πιθανότερο να διαγνωστεί στους έφηβους συγκριτικά με τα παιδιά – εκτιμάται ότι περίπου το 1% – 1,5% των παιδιών και περίπου μέχρι και το 13% των εφήβων έχουν όζους στο θυρεοειδή αδένα και αυτοί οι όζοι είναι πιο πιθανό να είναι κακοήθεις από ό, τι στους ενήλικες (22% έως 26% έναντι περίπου 5%).Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι επίσης πέντε φορές πιο πιθανό να διαγνωστεί σε έφηβα κορίτσια από ό,τι σε αγόρια.Δυστυχώς, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε ηλικίες κάτω των 18 ετών φαίνεται να αυξάνεται. Το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς (PTC) αντιπροσωπεύει το 90% ή περισσότερο του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς σε αυτές τις ηλικίες.

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο του θυρεοειδούς λάμβαναν την ίδια επιθετική θεραπεία με τους ενήλικες: ολική θυρεοειδεκτομή, με αφαίρεση των λεμφαδένων του τραχήλου και στη συνέχεια θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο”, εξήγησε ο Dr. Gary L. Francis, από πανεπιστήμιο της Virginia, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που εξέδωσε τις οδηγίες.

Η θνησιμότητα της νόσου ειδικά για παιδιά με διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς είναι χαμηλή, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πάντα και ένας «κίνδυνος ανάπτυξης επιπλέον κακοηθειών και αύξησης της συνολικής θνησιμότητας για τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς” , γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης εκτίμησης και ταξινόμησης της νόσου σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε οι πιο επιθετικές θεραπείες να επιλέγονται για εκείνους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τους συγγραφείς των οδηγιών.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, οι κατευθυντήριες οδηγίες παρέχουν συστάσεις σχετικά με την προ- και μετεγχειρητική σταδιοποίηση του καρκίνου και περιγράφουν την επιλεκτική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου σε περίπτωση διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά.

Περισσότερα για τις νόσους του θυρεοειδούς στα παιδιά διαβάστε στα άρθρα μας:
Θυρεοειδής και παιδιά 
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο στα παιδιά και τους εφήβους
Είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς κληρονομικές;

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr

 

 

 

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση