Ποιο βότανο προστατεύει το θυρεοειδή σου;

Η κατανάλωση τσαγιού από χαμομήλι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς σύμφωνα μάλιστα με ελληνική μελέτη!

Οι ερευνητές εξέτασαν με συνέντευξη ασθενείς στην Αθήνα, θέτοντας ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής και διατροφής τους και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι πίνουν περισσότερα αφεψήματα με χαμομήλι για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κακοήθειεςστο θυρεοειδή από εκείνους που δεν το έκαναν.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο, προσθέτει ένα παραπάνω επιχείρημα στο πόσο ωφέλιμη για την υγεία μπορεί να είναι η μεσογειακή δίαιτα, που περιλαμβάνει την κατανάλωση άπαχου ψαριού, φρέσκων λαχανικών και υγιεινών λιπαρών, εκτός από το τσάι, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.
Ο επιπολασμός του καρκίνου του θυρεοειδούς στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, “γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι κάτι στην ελληνική διατροφή – όπως το τσάι – που κάνει αυτή τη διαφορά”.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά του καρκίνου και τις διατροφικές συνήθειες σε 113 ασθενείς που εισήχθηκαν σε δύο νοσοκομεία στην Αθήνα με διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ 1990 και 1993. Σε σύγκριση με εκείνους τους ασθενείς εξετάστηκαν 138 άτομα χωρίς καρκίνο του θυρεοειδούς που ήταν είτε υγιή ή έπασχαν από άλλες ασθένειες, καθώς επίσης και άλλα 286 άτομα με καλοήθη νόσο του θυρεοειδούς.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το ιατρικό ιστορικό, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και τσαγιού.

Στη συνέχεια, υπολογίστηκαν οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς ή καλοήθων όγκων με βάση την κατανάλωση τσαγιού, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με βάση την ημερήσια και την εβδομαδιαία κατανάλωση τσαγιού, για να διερευνηθεί κατά πόσο η συνήθεια είχε καλύτερο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.

Μετά το συνυπολογισμό της ηλικίας, του φύλου και του δείκτης μάζας σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η κατανάλωση του ροφήματος με χαμομήλι αυξάνεται, οι πιθανότητες ανάπτυξης κάθε είδους κακοήθειας στο θυρεοειδή μειώνονται σημαντικά.

Οι άνθρωποι που έπιναν χαμομήλι δύο έως έξι φορές την εβδομάδα είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές του θυρεοειδούς.
Μετά από τριάντα χρόνια τακτικής κατανάλωσης βρέθηκε να μειώνεται ο κίνδυνος κατά περίπου 80%.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου του θυρεοειδούς και της κατανάλωσης άλλων ροφημάτων από δημοφιλή βότανα στην Ελλάδα – το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού – και διαπιστώθηκε ότι και αυτή μειώνει επίσης την πιθανότητα για καρκίνο του θυρεοειδούς, αν η συσχέτιση δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ήταν για το χαμομήλι.

Επειδή αυτή η μελέτη αυτή βασίζεται σε δεδομένα από τη δεκαετία του 1990, είναι πιθανό ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής έχουν αλλάξει από τότε, καθιστώντας τα αποτελέσματα λιγότερο σημαντικά αν αναλογιστούμε τις σημερινές διατροφικές συνήθειες, σημείωσε η Samantha Heller, διατροφολόγος στο Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Τα αφεψήματα από βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία κατά του καρκίνου ή άλλων ασθενειών εξαιτίας των στοιχείων που συνδέονται με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, δήλωσε ο Dr. Betul Hatipoglu, ενδοκρινολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Ακόμα, “μετρά και ο τρόπος ζωής στο σύνολό του,” δήλωσε ο Dr. Hatipoglu, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη. «Είναι πιθανό ότι τα άτομα που κατανάλωναν αυτά τα αφεψήματα να ήταν επίσης περισσότερο δραστήρια και να έτρωγαν γενικά πιο υγιεινά.”

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις αρχές Απρίλη στη European Journal of Public Health.

Πηγές:
The effect of Greek herbal tea consumption on thyroid cancer: a case-control study
reuters.com

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr

 

 

 

 

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Ποιο βότανο προστατεύει το θυρεοειδή σου;

Αφήστε μια απάντηση