Είναι ο ήλιος φίλος του θυρεοειδή ή εχθρός;

«Έχω λάβει εδώ και 2 χρόνια την διάγνωση για Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Περίμενα αυτή τη χρονιά πως και πως την άνοιξη! Βγήκαμε βόλτα στο πάρκο με το παιδάκι μου και δεν μπορούσα να σταθώ όρθια. Ένοιωθα ζάλη, τα μάτια μου να καίνε και γέμισα εξανθήματα στο δέρμα. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι ήταν από τον ήλιο! Δεν έχω κάποια αλλεργία, το έλεγξα πρόσφατα.  Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω: “Επηρεάζει ο ήλιος την ασθένεια”;» – Άντζελα

sonne5

Πολλά άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα παρατηρούν συχνά μια ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες, ακόμα και στην αλλαγή των εποχών. (περισσότερες πληροφορίες εδώ) 

Το καλοκαίρι είναι γενικότερα η εποχή όπου οι περισσότεροι πάσχοντες, ίσως και το 90%, νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, τα άτομα με χρόνιο αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό αποκτούν συχνά μια ευαισθησία στον ήλιο και στην έντονη ζέστη. Το «γιατί» δεν έχει απαντηθεί ακόμα από επιστημονικής απόψεως και έτσι αναμένονται περισσότερες έρευνες, οι οποίες θα μας το απαντήσουν στο μέλλον.

Ο ήλιος ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει την εξέλιξη της ασθένειας, όσο την ευεξία του ατόμου που πάσχει από την νόσο.

Με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει ο ήλιος την φυσική κατάσταση;

Μάτια

Τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στην όραση. (περισσότερα εδώ)

Τα προβλήματα στην όραση μπορεί να περιλαμβάνουν και μια ευαισθησία στο έντονο φως.

Οι ακτίνες του ήλιου σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να επηρεάσουν την όραση καθώς θαμπώνουν τα μάτια. Ένα άτομο το οποίο εκ των προτέρων έχει μια ευαισθησία στο έντονο φως, σίγουρα επηρεάζεται ακόμα περισσότερο από τον λαμπερό ήλιο του καλοκαιριού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι λοιπόν, τα άτομα αυτά να φοράνε πάντοτε ποιοτικά γυαλιά ηλίου με έναν καλό δείκτη προστασίας.

sonne1

Δέρμα

Η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει ευαίσθητο δέρμα. Συχνά το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και να προκαλεί φαγούρα.

Σημαντικό είναι στην προκειμένη περίπτωση να ενυδατώνεται επαρκώς το δέρμα. Επίσης θα πρέπει  ελεγχθεί το ενδεχόμενο μιας αλλεργίας .

Η κατάλληλη αντιηλιακή προστασία είναι ακόμα ένα βασικό σημείο.

Κάποια άτομα με ένα αυτοάνοσο νόσημα ενδεχομένως να παρουσιάσουν και ένα δεύτερο αυτοάνοσο. Δύο πολύ στενά συνδεδεμένα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και η Λεύκη . Άτομα που πάσχουν από λεύκη, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του δέρματος τους, καθώς στα σημεία όπου δεν υπάρχει επαρκή μελανίνη στο δέρμα, μπορεί να προκληθεί σοβαρό έγκαυμα. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να απευθυνθούν στον δερματολόγο τους, για να λάβουν τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα για την προστασία του δέρματός τους.

Γενική σωματική ευεξία

Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην αλλαγή της υγρασίας στην ατμόσφαιρα , νιώθουν τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, να τους «κόβεται η ανάσα». Συχνά νιώθουν ταχυκαρδίες, ζάλη και ατονία.

Καθώς το σώμα ιδρώνει από την ζέστη, αποβάλει μεγάλη ποσότητα μαγνησίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ωφέλιμο να αναπληρώνεται το μαγνήσιο, με κατάλληλη διατροφή, συχνά όμως και με συμπληρώματα διατροφής.sonne4

Το άφθονο νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην ευεξία και δεν θα πρέπει να αμελείται!

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σωστή ορμονική ρύθμιση! Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες δεν είναι ιδανικά ρυθμισμένες στα προσωπικά δεδομένα του ασθενή, ο ασθενής δεν θα μπορεί να νιώθει ευεξία. (περισσότερα για την ιδανική ρύθμιση εδώ)

Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία;

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στον ήλιο θα πρέπει βεβαίως να αποφεύγουν τον ήλιο εντελώς.

Όταν, παρόλο που λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα προστασίας (αντιηλιακά, γυαλιά ηλίου κ.α.) το άτομο με θυρεοειδίτιδα Hashimoto νιώθει άβολα στον ήλιο, ίσως είναι φρονιμότερο να αποφεύγει την ηλιοθεραπεία και την άμεση επαφή με τον ήλιο.

Άτομα που δεν νιώθουν κάποια δυσφορία ή άλλα συμπτώματα στην επαφή με της ηλιακές ακτίνες είναι σημαντικό να προσέχουν τα εξής:

– αποφύγετε τον ήλιο κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών

– να χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας

– να μην κάνετε πολλή ώρα ηλιοθεραπεία

– να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου και καπέλο

Ο ήλιος στις ημέρες μας δυστυχώς έχει γίνει για όλους μας επικίνδυνος.
Όλοι μας θα πρέπει να θυμόμαστε να τον απολαμβάνουμε υπεύθυνα…

sonne2

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα άρθρα της σειράς «Οι τέσσερις εποχές του θυρεοειδή».

Αναζητάτε ποιοτικά σκευάσματα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων; Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ. 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση