Ξέρατε ότι πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimotο πάσχουν ταυτόχρονα από λεύκη;
Η λεύκη είναι μια δερματοπάθεια που επηρεάζει περίπου το 0,5-2% του πληθυσμού! Χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμό περιοχών δέρματος διαφόρων μεγεθών ή σχημάτων με τάση για επέκταση. Αν και η παθογένεια της λεύκης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, η αυτοάνοση υπόθεση είναι η πιο κοινά αποδεκτή.
Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από την κλινική συσχέτιση της λεύκης με αυτοάνοσες διαταραχές, λόγω της συχνής ανίχνευσης των κυκλοφορούντων αυτοαντισωμάτων στην επιφάνεια και το κυτταρόπλασμα των μελανοκυττάρων. Επιπλέον, υπάρχουν ευρήματα ενεργοποιημένων Τ -κυττάρων στην περιφέρεια των ενεργών βλαβών σε μερικούς ασθενείς με λεύκη.
Σε μια κλινική μελέτη το 2010 έγινε σύγκριση της συχνότητας των θυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων (αντι-Tg και αντι-TPO) σε 33 ασθενείς με λεύκη και σε 33 υγιείς εθελοντές.
Τα αυτοαντισώματα του θυρεοειδούς, οι θυρεοειδικές ορμόνες (θυροξίνη (Τ4), τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) μετρήθηκαν σε όλα τα άτομα.
Τα αποτελέσματα: Λειτουργικές ανωμαλίες του θυρεοειδούς βρέθηκαν σε 6 ασθενείς (18,18%). Tα αντι-Tg και αντι- TPO αντισώματα ήταν θετικά σε 9 (27,27%) και σε 8 (24.24%) ασθενείς, αντίστοιχα. Στην ομάδα ελέγχου, μόνο ένα άτομο (3,03%) παρουσίαζε ανωμαλίες στη λειτουργία του θυρεοειδούς, και δύο άτομα είχαν θετικά θυρεοειδικά αυτοαντισώματα.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου , η συχνότητα των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων αντι-Tg και αντι-TPO ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα με λεύκη.
Αυτή η μελέτη δείχνει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της λεύκης και της θυρεοειδικής αυτοανοσίας, δηλαδή της εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
Το 2012 δημοσιεύθηκε μια ανάλυση 48 εργασιών, με συνολικά περισσότερους από 24.000 ασθενείς με λεύκη, για να εκτιμηθεί η συχνότητα των παθήσεων του θυρεοειδούς.
Στο σύνολο των ασθενών, το 15,1% των ατόμων με λεύκη είχαν νόσο του θυρεοειδούς, το 14,3% είχε αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς και το 20,8% ήταν θετικοί για αντιθυρεοειδικά αυτοαντισώματα.
Ασθενείς με λεύκη είχαν 1.9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν νόσο του θυρεοειδούς, 2,5 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς και 5,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κυκλοφορούντα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς σε σχέση με άτομα χωρίς λεύκη.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος για τη νόσο του θυρεοειδούς φάνηκε να αυξάνεται με την ηλικία σε ασθενείς με λεύκη.
Οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένη επίπτωση της νόσου του θυρεοειδούς σε ασθενείς με λεύκη και να ρωτούν για τα συμπτώματα των νόσων του θυρεοειδούς.
Ο έλεγχος της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς, με προσδιορισμό όχι μόνο των τιμών του θυρεοειδούς αλλά και των αντισωμάτων, σε ασθενείς με λεύκη είναι απαραίτητος.
Περισσότερες πληροφορίες για τη λεύκη στο leuki.gr
Eυαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη – www.endoderma.gr
7 thoughts on “Λεύκη και Hashimoto: δυο καλοί φίλοι!”