Έρευνα εξετάζει τη σχέση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο με τον καρκίνο του θυρεοειδούς

O καρκίνος του θυρεοειδούς διαγιγνώσκεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις γυναίκες και ο πιο κοινός τύπος ιστολογικά είναι το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς.
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες και ως επί το πλείστον εμφανίζεται επίσης στις γυναίκες.
Όταν οι καρκίνοι του θυρεοειδούς αφαιρούνται χειρουργικά, οι τυπικές κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται στη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto συχνά έχουν βρεθεί ιστολογικά να “περιβάλλουν” τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Εδώ και χρόνια απασχολεί τους επιστήμονες η πιθανή σχέση του καρκίνου του θυρεοειδούς και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Ειδικότερα, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν η φλεγμονή του θυρεοειδούς σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Χασιμότο προκαλεί τον καρκίνο ή αν η φλεγμονή είναι το αποτέλεσμα του καρκίνου. Επίσης, δεν είναι βέβαιο αν οι καρκίνοι του θυρεοειδούς που περιβάλλονται από φλεγμονή του παρεγχύματος “συμπεριφέρονται” καλύτερα ή χειρότερα από αυτούς που δεν περιβάλλονται.

Ο στόχος της μελέτης που δημοσιεύθηκε στη European Journal of Endocrinology ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Περίληψη της μελέτης
Οι συγγραφείς εξέτασαν τα δεδομένα από 38 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στη σχέση μεταξύ του καρκίνου του θυρεοειδούς και της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto.
Βρέθηκε ότι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ήταν πιο πιθανό να ανιχνευθεί γύρω από θηλώδη καρκινώματα (40%) παρά γύρω από καλοήθη οζίδια του θυρεοειδούς (21%), σε γυναίκες ασθενείς (23%) σε σύγκριση με τους άντρες (11%) και πιο πιθανό να ανιχνευθεί γύρω από θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς (17%) σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς (8%).
Ασθενείς με θηλώδη καρκίνο που είχαν επίσης θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν υποτροπή του καρκίνου στη συνέχεια σε σχέση με εκείνους με θηλώδες καρκίνωμα και απουσία θυρεοειδίτιδας του Hashimoto.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ;
Η μελέτη έδειξε ότι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto “περιβάλλει” συχνά τα θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς και, όταν υπάρχει, συνδέεται με καλύτερη πρόγνωση! Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν αυτή τη συσχέτιση.

Lee JH et al. The association between papillary thyroid carcinoma and histologically proven Hashimoto’s thyroiditis: a meta-analysis. Eur J Endocrinolοgy.

Ε. Γ.

Facebooktwittermail

One thought on “Έρευνα εξετάζει τη σχέση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο με τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Αφήστε μια απάντηση