Εξαιρετικό ενδιαφέρον για εκείνους που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto παρουσιάζει έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλη του 2015 σε περιοδικό της ένωσης ωτορινολαρυγγολόγων και χειρουργών τραχήλου στις ΗΠΑ. (1).
Οι μελετητές προσπάθησαν αρχικά να απαντήσουν το ερώτημα αν τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb) συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς (PTC) σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (ΗΤ).
Συνολικά υποβλήθηκαν 808 ασθενείς, με θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο και όζους ή δυνητική κακοήθεια στον υπέρηχο και την παρακέντηση με λεπτή βελόνη σε θυρεοειδεκτομή.
Προεγχειρητικά έγιναν εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδούς, προσδιορισμός των TPOAb, υπερηχογράφημα, διεγχειρητικά βιοψία και μετεγχειρητικά εξέταση βιοψίας για τα οζίδια του θυρεοειδούς που αφαιρέθηκαν από όλους τους ασθενείς.
Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο και τα θηλώδη καρκινώματα επιβεβαιώθηκαν από τα μετεγχειρητικά ιστοπαθολογικά αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας:
Ένας τίτλος TPOAb πάνω από 1300 IU / mL βρέθηκε συχνότερα σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και ταυτόχρονης ύπαρξης πολυεστιακού θηλώδους καρκινώματος – δηλαδή καρκινώματος σε περισσότερα από ένα σημεία του θυρεοειδικού ιστού.
Σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες, οι ασθενείς με που είχαν ταυτόχρονα πολυεστιακό καρκίνωμα του θυρεοειδούς και Χασιμότο θυρεοειδίτιδα είχαν συχνότερα αυξημένη TSH (θυρεοειδοτρόπο ορμόνη) και μετάσταση στον κοντινό φρουρό λεμφαδένα.
Το συμπέρασμα της νέας έρευνας:
Τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης / TPOAb (> 1300 IU / mL) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ύπαρξης πολυεστιακού θηλώδους καρκινώματος σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο, πράγμα που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υποστηρίξει τη θυρεοειδεκτομή στους ασθενείς αυτούς.
Χασιμότο και χειρουργική επέμβαση
Η παραπάνω είναι μία μόνο από τις έρευνες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της πιθανής θεραπευτικής προσέγγισης της Χασιμότο με χειρουργική επέμβαση (2).
Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (ΗΤ) εμφανίζουν μία – συνήθως ανώδυνη- βρογχοκήλη, υποθυρεοειδισμό ή και τα δύο.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες ο υποθυρεοειδισμός στην περίπτωση Χασιμότο θυρεοειδίτιδας αντιμετωπίζεται με χορήγηση θυροξίνης.
Πιθανές ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Χασιμότο αποτελούν τα παρακάτω:
1. Ταυτόχρονη ύπαρξη μεγάλης βρογχοκήλης, δηλαδή σοβαρής διόγκωσης του θυρεοειδούς, που προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσφαγία (πόνο κατά την κατάποση), δύσπνοια, συριγμό
2. Παρουσία ενός κακοήθους όζου ή υποψία κακοήθειας συνήθως μετά από παρακέντηση με λεπτή βελόνη
3. Αισθητικοί λόγοι σε περίπτωση μεγάλης βρογχοκήλης
Πόνος στην περιοχή του θυρεοειδούς και τοπική ευαισθησία είναι συμπτώματα που αναφέρονται σχετικά σπάνια στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνεται διαφοροδιάγνωση από άλλες μορφές θυρεοειδίτιδας και ασθένειες που μπορεί να αφορούν την περιοχή του τραχήλου. Διαβάστε εδώ.
Σε μια μικρή μελέτη (3) οι ερευνητές αναφέρουν τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης στο θυρεοειδή σε επτά ασθενείς με επώδυνη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, που ανέφεραν προσωρινή ή καμία ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά τη θεραπεία με θυροξίνη.
Μετά την επέμβαση, τέσσερις ασθενείς δήλωσαν συνολική και μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο μετά από υφολική (δύο ασθενείς) ή σχεδόν ολική (δύο ασθενείς) θυρεοειδεκτομή, ενώ ένας ασθενής είχε ελάχιστη εναπομένουσα δυσφορία.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η θυρεοειδεκτομή είναι μια ασυνήθιστη αλλά αναγκαία θεραπεία για ασθενείς με επώδυνη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο που δεν ανταποκρίνονται στη συμβατική θεραπεία, αλλά όπως είπαμε, η έρευνα αφορούσε μόνο 7 ασθενείς.
Συμπερασματικά, η χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Χασιμότο δεν αποτελεί ευρέως διαδεδομένη τακτική και δικαίως, αν αναλογιστεί κανείς τις επιπλοκές που μπορεί να έχει η θυρεοειδεκτομή. Διαβάστε για αυτές εδώ.
Οι ενδείξεις αφαίρεσης του θυρεοειδούς δεν αφορούν συνήθως τόσο την ίδια τη νόσο όσο άλλες νόσους του θυρεοειδούς που μπορεί να συνυπάρχουν όπως μία πιθανή κακοήθεια ή μια μεγάλη βρογχοκήλη.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτό το σημείο η συχνή παρακολούθηση του θυρεοειδούς από τον ενδοκρινολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα με υπέρηχο και ιδιαίτερα αν παρατηρείται η εμφάνιση καινούριων συμπτωμάτων, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Σε περίπτωση παρουσίας μεγάλων όζων στο θυρεοειδή ή όζων με υπερηχογραφικά “ύποπτα” χαρακτηριστικά συστήνεται η διενέργεια βιοψίας με λεπτή βελόνη για τον αποκλεισμό κακοήθειας.
Η “ευχάριστη” είδηση, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, έρχεται από μία μελέτη του 2013 (4):
Οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς, οι οποίοι έχουν επίσης θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, έχουν μια λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου και μια καλύτερη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.
Η πρόσφατη μελέτη που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου έρχεται να προσθέσει ότι ενδεχομένως να είναι μία ένδειξη κακοήθειας ένας υψηλός τίτλος αντισωμάτων (TPOAb) αλλά και αυτό πρέπει σίγουρα να ερευνηθεί περισσότερο.
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr
Πηγές:
1. Dong S. et al., High TPOAb Levels (>1300 IU/mL) Indicate Multifocal PTC in Hashimoto’s Thyroiditis Patients and Support Total Thyroidectomy. Otolaryngol Head Neck Surg. April 2015. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25917667
2. ΜcManus et al., Should Patients with Symptomatic Hashimoto’s Thyroiditis Pursue Surgery, Journal of surgery research, February 2011. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21435660
3. Painful Hashimoto’s Thyroiditis as an Indication for Thyroidectomy: Clinical Characteristics and Outcome in Seven Patients. J Clin Endocrinol Metab . February 2003.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12788871
4. Dvorkin S et al. Differentiated thyroid cancer is associated with less aggressive disease and better outcome in patients with coexisting Hashimoto’s thyroiditis. J Clin Endocrinol Metab 2013; April 22, 2013. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609834
One thought on ““Έχω Χασιμότο. Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;””