Αρτηριακή πίεση και θυρεοειδής

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλά νέες μελέτες δείχνουν το αντίθετο.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα.
Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να εξετάζεται προσεκτικά η πίεση του αίματος στα άτομα που μπορεί να διαμαρτύρονται για συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

Μια διεθνής μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό είχαν σημαντικά υψηλότερη μέση τιμή 24-ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης και αυξημένη μεταβλητότητα της συστολικής αρτηριακής πίεσης μέσα στο 24ωρο σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές.

Σε αυτή την κλινική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hypertension,
αξιολογήθηκαν 100 άτομα που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με υποθυρεοειδισμό.
Η μέση τιμή της συστολικής αρτηριακής πίεσης στα άτομα με υποθυρεοειδισμό ήταν 139,0 +/- 9,7 mmHg. Κατά τον έλεγχο της μη υποθυρεοειδικής ομάδας, η μέση τιμή της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 112,3 +/- 8,8 mmHg.
Οι ασθενείς δεν είχαν ποτέ υποβληθεί σε θεραπεία στο παρελθόν με φάρμακα που “ρίχνουν” την πίεση του αίματος και δεν είχαν λάβει ποτέ φάρμακα για υποθυρεοειδισμό.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας υψηλότερης μέσης 24-ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Μέχρι τώρα θεωρούνταν μόνο ο υπερθυρεοειδισμός βασική αιτία αύξησης της συστολικής (“μεγάλης”) αρτηριακής πίεσης και ο υποθυρεοειδισμός αιτία αύξησης της διαστολικής (“μικρής”) αρτηριακής πίεσης.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης του ορού έτειναν επίσης να είναι υψηλότερα στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές, στην ίδια έρευνα.
Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερα.
Είναι εξάλλου γνωστή η συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την υπερλιπιδαιμία και κυρίως με την αύξηση της LDL – χοληστερόλης.

Η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι στις μέρες μας η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και στο 80% των περιπτώσεων. Άλλες αιτίες είναι η θυρεοειδεκτομή, η ακτινοβολία στην περιοχή του τραχήλου και του κρανίου, η βρογχοκήλη, η θυρεοειδίτιδα του Riedel, η ανεπάρκεια της υπόφυσης και ο παροδικός υποθυρεοειδισμός στην υποξεία θυρεοειδίτιδα.

Μερικά συχνά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, κατάθλιψη, αύξηση βάρους, μυϊκούς πόνους, αδυναμία και δυσκαμψία των αρθρώσεων.
Διαβάστε περισσότερα για τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και της Χασιμότο εδώ.

Οι βασικοί μηχανισμοί για την ανάπτυξη της υπέρταση στον υποθυρεοειδισμό είναι η αύξηση στην περιφερική αγγειακή αντίσταση και η αγγειοσυστολή.
Η αγγειοσυστολή μπορεί να οφείλεται στην απουσία της αγγειοδιασταλτικής δράσης των θυρεοειδικών ορμονών ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των κυκλοφορούντων επιπέδων νορεπινεφρίνης.

Η αύξηση στην πίεση του αίματος στον υποθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να σχετίζεται με την παχυσαρκία. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά παραπονιούνται για μικρή ή μεγάλη
αύξηση του βάρους τους λόγω του μειωμένου μεταβολισμού.
Το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται με τη σειρά του με αύξηση στην αρτηριακή πίεση!

Τα καλά νέα είναι ότι μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην American Heart Journal κάποια χρόνια πριν έδειξε ότι η αρτηριακή δυσκαμψία και η αυξημένη αρτηριακή πίεση μειώθηκαν σε όλους τους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ενώ αντιστράφηκαν πλήρως σε 50% των ασθενών, με απλή θεραπεία υποκαταστάσης των θυρεοειδικών ορμονών!

Αν παρατηρείτε λοιπόν μεγάλες αυξομειώσεις στην πίεση σας, είτε ασυνήθιστα χαμηλές ή υψηλές για εσάς τιμές αρτηριακής πίεσης – είτε συστολικής είτε διαστολικής-, μην ξεχάσετε να το αναφέρετε στον ενδοκρινολόγο σας!

Ε . Γ.

 

 

 

Facebooktwittermail