Θυρεοειδής και αλκοόλ

“…Δεν είμαι άτομο που πίνει τακτικά αλκοόλ, σε έναν γάμο πρόσφατα ήπια λίγο κρασί (1-2 ποτήρια), μετά από αυτό ένιωθα χάλια, μέχρι και την επόμενη ημέρα! Χθες ήπια ένα ποτήρι μπύρα και πάλι ένιωθα σαν μεθυσμένη! Η ερώτηση μου είναι λοιπόν, μήπως δεν αντέχω το αλκοόλ εξ αιτίας της Hashimoto;”

alkohol3

Πολλά άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ανακαλύπτουν σταδιακά, μαθαίνοντας από τις αντιδράσεις του σώματος τους, ότι ο οργανισμός τους παρουσιάζει κάποιες «δυσανεξίες» σε κάποιες τροφές ή και ουσίες.

Κάποιες φορές αυτές οι αντιδράσεις του οργανισμού μπορεί να οφείλονται σε αλλεργίες με συμπτώματα συγκεκριμένα (βλ. εδώ). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθεί το άτομο σε ειδικό αλλεργιολόγο που θα κάνει την διάγνωση και θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πολλοί ασθενείς ωστόσο, ανακαλύπτουν μια έντονη ευαισθησία στο αλκοόλ. Ο οργανισμός μας, διασπά το αλκοόλ και το «φιλτράρει» μέσα από το ήπαρ. Το ήπαρ είναι γενικά και με απλά λόγια ένα από τα «φίλτρα καθαρισμού» του οργανισμού. Ένα άτομο που πάσχει από ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως π.χ. Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, έχει έναν ήδη επιβαρυμένο οργανισμό.

Μάλιστα, ο γυναικείος οργανισμός είναι συχνά πιο επιβαρυμένος, καθώς το ήπαρ έχει να διαχειριστεί και τις γυναικείες ορμόνες όπως τα οιστρογόνα. Έτσι, καθώς περιμένουν όλες οι τοξίνες στην σειρά, σαν να λέγαμε, για να φιλτραριστούν από το ήπαρ, το αλκοόλ μένει για περισσότερη ώρα μέσα στο σώμα και η επίδραση του αλκοόλ είναι πιο έντονη.

Άτομα με χρόνιο νόσημα συχνά έχουν ανεβασμένες τιμές του ήπατος, που σημαίνει ότι η λειτουργία του ήπατος είναι ήδη βεβαρημένη.

Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να αποκλειστούν χρόνιες ηπατικές νόσοι και αυτοάνοσες παθήσεις του ήπατος, όπως και το λιπώδες ήπαρ, που δεν προέρχεται από υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Συμπτώματα της ευαισθησίας στο αλκοόλ

  • έντονο κοκκίνισμα του δέρματος ή του προσώπου
  • οίδημα (πρήξιμο) προσώπου
  • ταχυκαρδία
  • πόνος στη κοιλιακή χώρα και γενικότερα γαστρεντερικά προβλήματα
  • αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (κίνδυνος υποθερμίας)
  • έντονη ζάλη και αίσθηση hang over
  • σε κάποιες περιπτώσεις:  πόνους στις αρθρώσεις και κεφαλαλγία

alkohol2

Διάγνωση και Θεραπεία της ευαισθησίας στο αλκοόλ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιας τροφικής αλλεργίας ή ευαισθησίας μπορεί να γίνει η διάγνωση μέσω αλλεργικών τεστ ή αιμοληψίας.

Στην περίπτωση της ευαισθησίας στο αλκοόλ αυτό δεν υφίσταται. Ο πάσχων θα πρέπει να βασιστεί στην προσωπική παρατήρηση των συμπτωμάτων και τις επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις μετά από την κατανάλωση αλκοόλ.

Η θεραπεία έγκειται στην αποχή από το αλκοόλ για την αποφυγή των συμπτωμάτων.

Κάποια άτομα ωστόσο παρατηρούν μια δυσφορία και συμπτώματα δυσανεξίας ιδιαίτερα αφότου καταναλώσουν κρασί ή μπύρα. Εδώ υπάρχει η πιθανότητα δυσανεξίας ή ευαισθησίας στην ισταμίνη.

Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση προϊόντων με ισταμίνη μεταξύ αυτών και η κατανάλωση κρασιού.

Περισσότερα για την ισταμίνη διαβάστε στο άρθρο μας: «Μήπως έχω ευαισθησία στην ισταμίνη

alkohol1

Ψάχνετε κάποιο προϊόν που να βοηθάει στην σύνθεση της ισταμίνης; Διαβάστε εδώ περισσότερα 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Θυρεοειδής και αλκοόλ

Αφήστε μια απάντηση