Γιατρός – Ασθενής: Μια περίπλοκη σχέση

Ο γιατρός είναι ο ειδικός ο οποίος θα μεταφέρει της βασικές και απαραίτητες πληροφορίες για την ασθένεια ή την πάθηση που έχει ο ασθενής. Ωστόσο δεν είναι εύκολος ο ρόλος του. Οι γιατροί εκπαιδεύονται ως επιστήμονες, αλλά για πολλούς το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους περιλαμβάνει συνομιλία με τους ασθενείς. Η επαφή με ανήσυχους, φοβισμένους ανθρώπους μπορεί να φέρνει τόση κούραση ώστε μερικοί γιατροί υποφέρουν από ένα είδος εξάντλησης που τώρα αποκαλείται κόπωση προκαλούμενη από συμπόνια. Επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορους χαρακτήρες ασθενών.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο ασθενής που σπαταλάει το χρόνο του γιατρού, φλυαρώντας χωρίς να φτάνει στην ουσία και να εξηγεί το πρόβλημά του. Έπειτα, υπάρχει ο απαιτητικός ασθενής ο οποίος καλεί το γιατρό τη νύχτα ή τα σαββατοκύριακα για μη επείγοντα ζητήματα ή απαιτεί να υποβληθεί σε κάποια θεραπεία την οποία ο γιατρός του δεν θα ήθελε να συστήσει. Επίσης, υπάρχει ο δύσπιστος ασθενής. Μερικοί άνθρωποι κάνουν έρευνα για να βρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά τους, ίσως μέσω του Ιντερνέτ, doctor internetκαι αυτό μπορεί να είναι υποβοηθητικό. Αλλά μια τέτοια έρευνα μπορεί να τους κάνει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον ειδικό τον οποίο επισκέπτονται. Ο γιατρός πιθανόν να μην έχει χρόνο για εκτενείς συζητήσεις σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της κάθε άποψης που αναδύεται κατά την έρευνα. Είναι απογοητευτικό για αυτόν να βλέπει το δύσπιστο ασθενή του να μη συμμορφώνεται με τις οδηγίες του. Τέλος, υπάρχει και ο ανυπόμονος ασθενής. Αυτός εγκαταλείπει τη θεραπεία προτού προλάβουν να φανούν τα αποτελέσματά της, προστρέχοντας ίσως για βοήθεια κάπου αλλού.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως  υπάρχει μια σχέση «εξάρτησης» καθώς ο ασθενής αποβλέπει στην επεξήγηση και στην βοήθεια του γιατρού. Θα πρέπει να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους , καθώς  ο ασθενείς θα πρέπει να μιλήσει ειλικρινά  με τον γιατρό και να του εκθέτει ανοιχτά όλες τις απορίες του.  Μην ξεχνάμε ότι μια διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος για τον ασθενή είναι ένα σοκ και ένας νέος τρόπος ζωής τον οποίο πρέπει να μάθει να ανταπεξέρχεται καθημερινά.

Doctor &  Internet

Το Ιντερνέτ είναι πλέον αναμφισβήτητα η βασική πηγή πληροφόρησης παγκοσμίως. Σε μια πρόσφατη έρευνα της εταιρίας “Skopos” στην Γερμανία το 41% των ασθενών απάντησε ότι  λαμβάνουν πληροφορίες από το Ιντερνέτ πριν από την επίσκεψη τους στον γιατρό και το 31% λαμβάνουν πληροφορίες από το Ιντερνέτ μετά από την επίσκεψη τους στον γιατρό.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συνδικάτου Rudolf Henke ανέφερε,623-03635986 πως η πληροφόρηση σε ιατρικά ζητήματα μέσω Ιντερνέτ είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να σεβαστούν και να αποδεχτούν πλέον οι γιατροί.

Αυτό μάλιστα ίσως σημαίνει πως και οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν περισσότερη και επισταμένη έρευνα στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο και οι χρόνιες παθήσεις

Το διαδίκτυο κατά καιρούς έχει κακολογηθεί, καθώς παράλληλα στην υγιής πληροφόρηση προσφέρει και αμφιλεγόμενες προτάσεις θεραπείας κάποιες φορές μάλιστα και επικίνδυνες για την υγεία.  Η χρήση του λοιπόν θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς και με καλό «φιλτράρισμα» (δλδ διασταύρωση) των πληροφοριών.

Άτομα με χρόνια νοσήματα όπως π.χ. Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, νιώθουν την ασθένεια σαν μόνιμο συνοδό τους, ο οποίος τους ανοίγει τον δρόμο για επικοινωνία με άλλους ασθενείς και ιατρικό προσωπικό σε ιατρεία, σε νοσοκομεία κλπ.

Γι αυτό φαίνεται πως έχουν μεγάλη ανταπόκριση οι διαδικτυακές κοινότητες και τα φόρουμ όπου υγιή άτομα,  ασθενείς και συγγενείς ασθενών συζητάνε για εμπειρίες και απορίες τους.

Σε αυτούς τους διαδικτυακούς τόπους επικοινωνίας οι ασθενείς νιώθουν μια αλληλεγγύη και κατανόηση από συμπάσχοντες κάτι που βοηθάει στην ψυχική τους ηρεμία και βελτιώνει κατ’ επέκταση την κατάσταση της υγείας τους.

arzt zusammenarbeit

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από : http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102005042?q=%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%E2%80%90%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82&p=par, news.doccheck.com/de/32097/arzt-patient-beziehungsstatus-es-ist-kompliziert , biermann-medizin.de/fachbereiche/verschiedenes/sonstiges/vor-dem-arzttermin-ins-internet ,virtuelles-wartezimmer.de/das-virtuelle-wartezimmer-vor-dem-arzttermin-ins-internet.html ,

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση