Ψωρίαση, αυτοάνοσα νοσήματα και θυρεοειδής

Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες από τους ασθενείς χωρίς ψωρίαση να αναπτύξουν τουλάχιστον μία άλλη αυτοάνοση ασθένεια και είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν τουλάχιστον δύο άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της αμερικανικής δερματολογικής ένωσης.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες και φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα.
Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος).
Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων.
Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Ο Dr. Wu και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη σε 25.341 ασθενείς με ψωρίαση. Η ανάλυση – έρευνα για άλλα αυτοάνοσα νοσήματα περιελάμβανε τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα, το διαβήτη τύπου 1, τη γυροειδή αλωπεκία, την αιμολυτική αναιμία, τη γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, τη λεύκη, τη νόσο του Graves, τη νόσο του Hashimoto, τη χρόνια σπειραματονεφρίτιδα, την πνευμονική ίνωση, το σύνδρομο Sjogren, τη νόσο του Addison, τη χρόνια κνίδωση, την κοιλιοκάκη και την πρωτοπαθή χολική κίρρωση.

Η ψωρίαση συσχετίστηκε θετικά με 17 από τα 21 νοσήματα, στατιστικά σημαντικότερη δε ήταν η σχέση της με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι η ψωρίαση διπλασιάζει τον κίνδυνο για γυροειδή αλωπεκία, κοιλιοκάκη και συστηματική σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).
Σε σύγκριση ακόμη με το γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα ήταν περισσότερο πιθανό να πάσχουν ταυτόχρονα από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και σύνδρομο Sjögren.

Οι ιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι αυτού του αυξημένου κινδύνου καθώς η θεραπεία για την ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την άλλη αυτοάνοση ασθένεια με διαφορετικό τρόπο.
Ή εάν  ο ασθενής πάσχει τόσο από ψωρίαση όσο και από μία άλλη αυτοάνοση ασθένεια, τότε ίσως να μπορεί να επιλεγεί μία κοινή θεραπεία.

Πρόσθετα στοιχεία που συνδέουν την ψωρίαση με τα αυτοάνοσα νοσήματα αναφέρθηκαν σε δύο σχόλια άλλων ερευνητών που συνόδευσαν την παρουσίαση της παραπάνω μελέτης και δημοσιεύθηκαν στο ίδιο τεύχος του περιοδικού.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η σύνδεση μεταξύ της ψωρίασης και της κοιλιοκάκης καθώς και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου φαίνεται να έχει περιγραφεί καλά αλλά και ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μια ανεξάρτητη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και των αυτοάνοσων νόσων του θυρεοειδούς.
Μέχρι στιγμής έχουν ωστόσο αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις συνύπαρξης της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και της ψωρίασης.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι σε ασθενείς με ψωρίαση βρίσκονται συχνότερα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό τα αντισώματα που είναι αυξημένα στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
Διαβάστε για τα αντισώματα αυτά εδώ.

Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η λήψη ενός καλού ιστορικού κατά την πρώτη διάγνωση της ψωρίασης, η οποία μπορεί όχι σπάνια να οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας μέχρι τώρα ενδεχομένως άγνωστης αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς.

Ο Dr. Wu και οι συνεργάτες του σημείωσαν συμπερασματικά ότι η μελέτη τους μαρτυρά μια κοινή γενετική ή περιβαλλοντική βάση για την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. “Η περαιτέρω διερεύνηση των ατόμων με πολλαπλά αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να δώσει σημαντικές απαντήσεις σχετικά με την προέλευση και την παθογένεια των αυτοάνοσων νόσων.”

Περισσότερα για την ψωρίαση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr

Πηγές:
1. The association of psoriasis with autoimmune diseases. J Am Acad Dermatol. 2012;67:924-930, 1076-1083.
2. The coexistence of psoriasis vulgaris, Sjögren’s syndrome, and Hashimoto’s thyroiditis. Dermatol. 1992 May;19(5):302-5.
3. Autoimmune clustering: sweet syndrome, Hashimoto thyroiditis, and psoriasis.
J Clin Rheumatol. 2011 Mar;17(2):76-8.

Facebooktwittermail

One thought on “Ψωρίαση, αυτοάνοσα νοσήματα και θυρεοειδής

Αφήστε μια απάντηση