Γυροειδής αλωπεκία, θυρεοειδής και Χασιμότο

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

Η γυροειδής αλωπεκία θεωρείται σήμερα μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία πέφτουν οι τρίχες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, κυρίως στο κεφάλι.
Ονομάζεται αλλιώς τριχοφάγος.
Μπορεί σπάνια να επεκταθεί σε όλο το κεφάλι (alopecia totalis / διαχυτική γυροειδής αλωπεκία) ή και σε όλο το σώμα (alopecia universalis / καθολική ή ολική γυροειδής αλωπεκία).
Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι σε άνδρες όπως και τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ποια συμπτώματα έχει η γυροειδής αλωπεκία;

Το κλασσικό σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι οι περιοχές χωρίς τρίχες στο κεφάλι, στο πρόσωπο ή αλλού.
Οι περιοχές αυτές έχουν σχήμα συνήθως κυκλικό, πιο συχνά στο τριχωτό της κεφαλής.
Η κατάσταση μπορεί να φεύγει και να έρχεται, σπανιότερα όμως είναι μόνιμη και κάποιες φορές συνδέεται με προβλήματα των νυχιών.

Γυροειδής αλωπεκία, αίτια

Οι αιτίες της γυροειδούς αλωπεκίας δεν είναι ακόμα απόλυτα άγνωστες.
Σίγουρο είναι ότι δεν είναι μεταδοτική.
Φαίνεται ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση, αν δηλαδή ένα μέλος της οικογένειας είχε εμφανίσει γυροειδή αλωπεκία στο παρελθόν, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κι ένα άλλο μέλος της οικογένειας να νοσήσει.

Η γυροειδής αλωπεκία φαίνεται να σχετίζεται με την ατοπία και το βρογχικό άσθμα αλλά και με αυτοάνοσες παθήσεις όπως για παράδειγμα η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο ερυθηματώδης λύκος, το σκληρόδερμα και η λεύκη.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25900633

Πιστεύεται μάλιστα ότι είναι και η ίδια μία αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το σώμα επιτίθεται εναντίον των θυλάκων της τρίχας.

Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη γυροειδή αλωπεκία με ασθένειες του θυρεοειδούς γενικότερα, κυρίως με τις αυτοάνοσες νόσους, τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και τη νόσο του Graves αλλά και την παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης.
Σε πρόσφατο άρθρο αναφέρθηκε μάλιστα η συνύπαρξη ψωριάσης, γυροειδούς αλωπεκίας, θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και μεταβολικού συνδρόμου σε δύο ασθενείς  ενώ σε μεγάλη αναδρομική μελέτη συνδέθηκε η ύπαρξη της γυροειδούς αλωπεκίας με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.

http://www.nature.com/jidsp/journal/v16/n1/full/jidsymp201322a.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24439037

Γυροειδής αλωπεκία, αντιμετώπιση

Η κλασική αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται με κορτικοστεροειδή, σε μορφή κρέμας, ενέσεων ή δισκίων από το στόμα.
Άλλα φάρμακα που έχουνε κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί είναι η μινοξιδίλη, η ανθραλίνη και σπανιότερα η κυκλοσπορίνη.
Για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας δεν προτείνεται συγκεκριμένη δίαιτα, παρά μόνο μία ολοκληρωμένη και υγιής διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεϊνες.

Γυροειδής αλωπεκία, πρόγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν μετά από λίγους μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Σε σπανιότερες περιπτώσεις με μεγαλύτερες πλάκες χωρίς τρίχες, στην διάχυτη γυροειδή αλωπεκία και στην καθολική γυροειδή αλωπεκία μπορεί να χρειαστούν μέχρι και χρόνια αν δεν εφαρμοστεί ειδική θεραπεία.
Πιστεύετε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο. Το στρες μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας, γεγονός το οποίο οδηγεί σε περισσότερο στρες, άγχος και σπανιότερα κατάθλιψη. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος αιτίας και συμπτώματος, ο οποίος πρέπει να σπάσει με την κατάλληλη θεραπεία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο endoderma.gr

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Γυροειδής αλωπεκία, θυρεοειδής και Χασιμότο

Αφήστε μια απάντηση