«Έχω παρατηρήσει ότι ενώ γενικότερα έχω ξηροδερμία. Έχω διαβάσει σε προηγούμενο άρθρο σας, ότι αυτό έχει να κάνει με την κακή λειτουργία του θυρεοειδή.(βλέπε εδώ) Μου κάνει όμως εντύπωση η επιδερμίδα μου στους αγκώνες, η οποία είναι ιδιαίτερα ξηρή και σκληρή, μάλιστα οι αγκώνες μου έχουν ένα βαθύ σκούρο χρώμα!» – Μαίρη
Για το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα – σχεδόν για όλα τα μέρη του σώματος μας υπάρχουν ειδικά προϊόντα περιποίησης, κρέμες και λοσιόν. Συχνά ωστόσο παραμελούμε ένα ακόμα μέρος του σώματος που έχει μεγάλη ανάγκη φροντίδας, τον αγκώνα μας. Σε εκείνη ακριβώς την περιοχή το δέρμα μας δεν έχει σμηγματογόνο αδένα για να παράγει επαρκή ποσότητα λιπαρότητας, ώστε να μένει το δέρμα απαλό.
Οι αγκώνες μας επιβαρύνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ, όταν για παράδειγμα διαβάζουμε, γράφουμε ή σκεφτόμαστε, στηριζόμαστε στους αγκώνες μας. Το δέρμα στους αγκώνες ταλαιπωρείται και δημιουργείται ξηροδερμία. Μάλιστα μπορεί να νιώσει κάποιος το δέρμα να «τραβάει» ή να προκληθεί αίσθημα κνησμού. (περισσότερα βλέπε εδώ)
Εξωτερικοί παράγοντες
Πέρα από την καθημερινή χρήση των αγκώνων μας, η επιδερμίδα τους επιβαρύνεται και από άλλους παράγοντες όπως τακτικό πλύσιμο και μπάνιο. Όπως αναφέρει ο δερματολόγος Dr. Βόλφγκανγκ Κλέ, από το Μάϊντζ, της Γερμανίας: «Η υπερβολική περιποίηση του σώματος μπορεί να είναι αιτία για ξηροδερμία στους αγκώνες»
Το νερό αφυδατώνει την επιδερμίδα, τα πολλά σαπούνια και αφρόλουτρα αφαιρούν το φυσικό σμήγμα που καλύπτει και προστατεύει το δέρμα. Όταν επιπλέον ιδρώνει το δέρμα π.χ. από γυμναστική ή αυξημένη θερμοκρασία το πρόβλημα επιδεινώνεται. «Ο ιδρώτας αφυδατώνει το δέρμα. Τότε όμως είναι που αυξάνει η ανάγκη να κάνουμε μπάνιο», αναφέρει ο κύριος Κλέ.
Και το κρύο όμως αφυδατώνει την επιδερμίδα. Όταν κρυώνει το δέρμα δεν παράγει επαρκή ποσότητα σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Ακόμα και ρούχα φτιαγμένα από μαλλί ή με χημικές προσθήκες μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ύφασμα που επιλέγουμε.
Εσωτερικοί παράγοντες
Ο τρόπος ζωής μας, έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιδερμίδα μας. Το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν να φθείρουν το δέρμα. Το στρες και το άγχος επίσης έχουν αρνητική επίδραση στην επιδερμίδα.
Οι ορμόνες, είναι ένας άλλος εσωτερικός παράγοντας που επηρεάζει την επιδερμίδα. Στην διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης οι αυξομειώσεις στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό αποτυπώνονται άμεσα στην επιδερμίδα μας.
«Όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται η παραγωγή σμήγματος και σιγά, σιγά σταματάει» συνεχίζει ο προαναφερόμενος γιατρός. Έτσι με τα χρόνια η επιδερμίδα μας γίνεται ξηρή. Αυτό φαίνεται πρωτίστως στους αγκώνες.
“Απλή” ξηροδερμία ή αιτία για μια επίσκεψη στον γιατρό;
«Περάστε το χέρι σας από τον πήχη προς τον αγκώνα. Η επιδερμίδα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να είναι απαλή. Αν όμως διακρίνετε σκληρά ή ξηρά σημεία, αυτό είναι ένδειξη ξηροδερμίας.» εξηγεί ο δερματολόγος.
Στο αρχικό στάδιο δεν διακρίνεται κάτι οπτικά. Κάποιες φορές όμως μπορεί το δέρμα να πάρει μια γκριζωπή όψη, μάλιστα να γίνει και σκουρόχρωμη.
Στο δεύτερο στάδιο το δέρμα αρχίζει να «τραβάει» και να φαγουρίζει. «Η επιδερμίδα μας, με αυτόν τον τρόπο μας προειδοποιεί, ότι οι ευαίσθητες ίνες κάτω από το εμφανή δέρμα έχουν ερεθιστεί.», αναφέρει ο δερματολόγος.
Στην τρίτη φάση δημιουργούνται φλεγμονές. Το δέρμα συχνά είναι ερεθισμένο, κόκκινο, πρησμένο και φαγουρίζει πολύ. «Εδώ πλέον δεν ωφελούν τα κοινά προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Θα πρέπει επειγόντως να απευθυνθούμε σε δερματολόγο.» συστήνει ο Dr. Κλέ.
Μια επίσκεψη σε δερματολόγο συστήνεται ακόμα και όταν στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με προϊόντα περιποίησης του εμπορίου. Συχνά πίσω από δερματικά προβλήματα μπορεί να κρύβονται σοβαρές δερματικές παθήσεις, οι οποίες χρειάζονται ιατρική επίβλεψη και θεραπεία. Μεταξύ αυτών είναι η νευροδερματίτιδα και η ψωρίαση.
Αλλαγές στην όψη του δέρματος μπορεί είναι ενδείξεις και για άλλες σοβαρές παθήσεις όπως διαβήτη, υπολειτουργία των νεφρών ή δυσλειτουργίες του θυρεοειδή αδένα. Σε μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα όπως π.χ. η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, θα πρέπει να ρυθμιστούν σωστά οι θυρεοειδικές τιμές του ασθενή, σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες του οργανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, πολλά από τα συμπτώματα, όπως η ξηροδερμία υποχωρούν.
Προτάσεις για όμορφους αγκώνες
Εφόσον αποκλειστούν οι σοβαρές παθήσεις, μπορείτε να περιποιείστε την επιδερμίδα σας στους αγκώνες με τακτική επάλειψη με ενυδατικές κρέμες και λοσιόν. Συστήνονται προϊόντα που απορροφούνται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνουν λιπώδες στρώμα στην επιδερμίδα.
Προσοχή: Ακόμα και αν το δέρμα δεν δείχνει όμορφο όταν είναι σκουρόχρωμο, μην το ερεθίζετε τρίβοντας το με ειδικές βούρτσες ή πανάκια απολέπισης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί στο δέρμα και το πρόβλημα να επιδεινωθεί.
Για την πρόληψη της ξηροδερμίας στους αγκώνες: Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ, πολύ νερό!