Νυχτολούλουδο – μια ομορφιά της φύσης, φάρμακο για τον οργανισμό μας

Το πανέμορφο Νυχτολούλουδο (Oenothera biennis L.) δικαίως έλαβε το όνομα του.

Τα όμορφα κίτρινα άνθη του ανοίγουν κατά την έναρξη της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Μόλις λάμψει ο ήλιος αυτά μαραίνονται.

Ωστόσο, την αμέσως επόμενη νύχτα βγάζει νέα άνθη και έτσι ανθίζει σε όλη την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οι αρχαίοι έλληνες εκτιμούσαν πολύ αυτό το φυτό και το κατανάλωναν  ως «μεζέ» με το κρασί. Μάλιστα πίστευαν ότι το φυτό αυτό μπορεί να δαμάσει άγρια ζώα του αγρού.  Έτσι ίσως εξηγείται το επίσημο όνομα που δόθηκε σε αυτό το φυτό το οποίο κατάγεται από τις λέξεις «Οίνος» και «θεριό».

Από το φυτό στο υγιεινό έλαιοnachtkerzenoel

Για να παραχθεί το πολύτιμο έλαιο του νυχτολούλουδου θα πρέπει οι σπόροι του να ληφθούν από αυστηρά βιολογική και ελεγμένη καλλιέργεια. Το έλαιο αυτό αποτελείται  από λινολεϊκό οξύ που είναι ένα Ομέγα-6-λιπαρό οξύ (60-80% ). Έτσι είναι θρεπτικό και για το δέρμα, όμως και για όλο τον οργανισμό.

Νυχτολούλουδο για την επιδερμίδα

Σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος προστίθεται εκχύλισμα από νυχτολούλουδο, καθώς έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει την επιδερμίδα.

Μάλιστα καταπραΰνει το δέρμα από κνησμό και ερεθισμό. Το έλαιο που είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση και το βοηθάει να παραμένει φρέσκο και νεανικό.

Αντιφλεγμονώδες ιδιότητα και αυτοάνοσα νοσήματα

Το έλαιο του νυχτολούλουδου περιέχει επίσης πολυακόρστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθάνε το σώμα να παράγει αντιφλεγμονώδες και αναλγητικές ορμόνες. (προσταγλανδίνες τύπου 1)

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το νυχτολούλουδο απαλύνει τα δυσάρεστα συμπτώματα της νευροδερματίτιδας.

Οι αντιφλεγμονώδες ιδιότητες του φαίνεται να βελτιώνουν και χρόνιες φλεγμονές του θυρεοειδή αδένα όπως αυτές που προέρχονται από την νόσο του Graves και την Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.

Ακόμα φαίνεται να καταπραΰνει τα δυσάρεστα συμπτώματα και τις φλεγμονές ατόμων με αρθριτικές παθήσεις.

Θετικές επιδράσεις αναφέρουν επίσης τα άτομα με

Τρόποι λήψης

Το νυχτολούλουδο μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα, ως λάδι στο φαγητό και να χρησιμοποιηθεί ως λοσιόν ή αλοιφή. Όμως υπάρχουν και σκευάσματα από έλαιο νυχτολούλουδου.

nachtkerze

2 Προτάσεις  από το hashimoto.gr

Αφέψημα από νυχτολούλουδο

Για μία κούπα τσάι νυχτολούλουδου περιχείστε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένους βλαστούς με καυτό νερό και αφήστε το να τραβήξει για περίπου 10 λεπτά. Μπορείτε να πιείτε αυτό το αφέψημα μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Έχει μύοχαλαρωτική δράση.

Σαλάτα μανιταριών με νυχτολούλουδο

250γρ. μανιτάρια Champions

1 Σαλάτα μαρούλι

3 καρότα (τριμμένα)

1 κόκκινη πιπεριά

Ψιλοκομμένο μαϊντανό και σχοινόπρασο (πρασουλίδες)

Ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας έλαιο από νυχτολούλουδο

Πιπέρι, αλάτι και λίγο χυμό από λεμόνι

Ψιλοκόψτε τα λαχανικά και περιχύστε με την μαρινάδα από τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το έλαιο νυχτολούλουδου και τον χυμό λεμονιού. Αφήστε την σαλάτα λίγο να τραβήξει και να δέσουν οι γεύσεις.

Καλή όρεξη…

Αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες

Ενώ το έλαιο του νυχτολούλουδου προωθεί τις αντιφλεγμονώδες ορμόνες, μπορεί να καταπιέσει την παραγωγή άλλων διαβιβαστών και μπορεί να δημιουργηθεί θρόμβωση του αίματος. Ιδιαίτερα τα άτομα που λαμβάνουν πηκτικά ή  αντιπηκτικά αίματος θα πρέπει να απευθυνθούν οπωσδήποτε στον θεράπων ιατρό τους, πριν από την λήψη σκευασμάτων από νυχτολούλουδο.Nachtkerzenoel2

Τα σκευάσματα από νυχτολούλουδο μπορεί ενίοτε να προκαλέσουν ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές και πονοκεφάλους.

Υπάρχουν υποψίες ότι το έλαιο του νυχτολούλουδου προκαλεί κρίσεις σε επιληπτικούς.

Επιπλέον κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν να μην λαμβάνουν σκευάσματα νυχτολούλουδου, οι γυναίκες που πάσχουν από οιστρογόνο – εξαρτώμενο καρκίνο του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση το hashimoto.gr προτείνει πριν από την λήψη σκευασμάτων να απευθυνθείτε πρωτίστως στον θεράποντα ιατρό, όπως επίσης την μελέτη του ενημερωτικού φυλλαδίου που εσωκλείεται στα σκευάσματα αυτά.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Κάποιες πληροφορίες από:

forum-naturheilkunde.de, naturheilkraeuter.org, schilddruesenguide.de, meine-gesundheit.de

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση