Τι είναι το σύνδρομο Raynaud; Πώς σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα;

Το σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) είναι μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή και περιλαμβάνει κυκλοφορική ανωμαλία του αίματος στα άκρα του σώματος.
Προκαλείται στένωση των αγγείων και ενώ μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος, προκαλείται ωχρότητα στην όψη των άκρων όπως δάκτυλα χεριών και ποδιών, μύτη, αυτιά, πηγούνι, χείλη και γλώσσα. Αυτή η στένωση των αγγείων μπορεί να επιδεινωθεί με το κρύο και το άγχος.

Η κύρια μορφή του συνδρόμου Raynaud θεωρείται ιδιοπαθής -σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια δεν είναι γνωστά. Η δευτερεύουσα μορφή αυτού του συνδρόμου είναι συχνά επακόλουθο αγγειακής βλάβης που προκαλείται από συστηματικές νόσους, για παράδειγμα κάποια αυτοάνοση ρευματοειδή πάθηση.

Ενδιαφέρον είναι ότι και οι διαταραχές στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύνδρομο. Το κατά πόσο επηρεάζουν ωστόσο, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως επιστημονικά.

raynaud3

Συμπτώματα του συνδρόμου Raynaud

Δύο βασικά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι ουσιαστικά και αυτά που το χαρακτηρίζουν. Πρώτον, λόγου της στένωσης των αγγείων και της  μειωμένης  κυκλοφορίας  του αίματος προκαλείται πόνος στα άκρα ή  αίσθημα μουδιάσματος.
Κατά δεύτερον αλλάζει η όψη των άκρων και το χρώμα τους γίνεται ωχρό ή μωβ -σε κάποιες περιπτώσεις το χρώμα των άκρων γίνεται έντονο κόκκινο. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το σύνδρομο είναι ότι η αντίδραση αυτή εμφανίζεται συμμετρικά και προσβάλλει π.χ. και τα δύο χέρια ή πόδια.

Βεβαίως, το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα καθώς συμβάλει στην επιπλέον στένωση των αγγείων.

Συχνά παράλληλα στο σύνδρομο αυτό μπορεί να συνυπάρχει και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Raynaud;

Η διάγνωση γίνεται από τον παθολόγο σε συνεργασία με τον ρευματολόγο.
Συνήθως για την διάγνωση επαρκεί μια αναλυτική αναφορά των συμπτωμάτων.

Ίσως να τεθούν ερωτήσεις όπως:

  • Παρατηρείτε μια αλλαγή στο χρώμα των άκρων, π.χ. στα χέρια, σε συνδιασμό με πόνο ή μούδιασμα;
  • Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συμμετρικά π.χ. και στα δυο χέρια;
  • Έχετε κάποια αυτοάνοση νόσο ή κάποια αυτοάνοση ρευματοπάθεια;
  • Υπάρχουν άτομα με παρόμοια συμπτώματα στο συγγενικό περιβάλλον;

Έπειτα ίσως ο ρευματολόγος κάνει κάποια «τεστ» για να καταλήξει στην διάγνωση του συνδρόμου αυτού.

raynaud2

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Raynaud;

Βασικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου Raynaud είναι η αποφυγή του κρύου και του στρες. Πολλά άτομα με σύνδρομο Raynaud πασχίζουν να κρατούν τα άκρα ζεστά, φορώντας γάντια και παπούτσια με χοντρές σόλες. Στην καθημερινότητα, πολλοί έχουν βρει υποβοηθητικό να έχουν πάντα δίπλα τους θερμαινόμενες κουβέρτες ή θερμοφόρες. Κάποιοι πάσχοντες κάνουν τακτικά ζεστά μπάνια ή ποδόλουτρα και κάνοντας μαλάξεις στα άκρα με έλαια ή εκχυλίσματα φυτών, που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Σχετίζεται το σύνδρομο Raynaud με αυτοάνοσα νοσήματα;

Όπως προαναφέρθηκε το σύνδρομο αυτό μπορεί να επηρεαστεί ή να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές όμως και από αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με την γερμανική εταιρία για τα αυτοάνοσα νοσήματα: «Στις σύνοδες παθήσεις αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί μεταξύ άλλων να διαγνωστούν σύνδρομα ή δυσλειτουργίες του οργανισμού όπως η ινομυαλγία και το σύνδρομο Raynaud».

Έχετε σύνδρομο Raynaud σε συνδυασμό με κάποια αυτοάνοση πάθηση ή με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα;
Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας στο forum του hashimoto.gr!

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Τι είναι το σύνδρομο Raynaud; Πώς σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα;

Αφήστε μια απάντηση