Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα – συχνό επακόλουθο αυτοάνοσων νοσημάτων

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι σύμπτωμα που συχνά προέρχεται από καταπόνηση του μέσου νεύρου το οποίο περνάει από τον καρπό του χεριού. Αυτό το σημείο στένωσης συχνά καταπονείται από την λάθος στάση του σώματος, πολύωρη εργασία στον Υπολογιστή και καθημερινές επαναλαμβανόμενες εργασίες. Ένας μόνιμος ερεθισμός ή μια διόγκωση του εσωτερικού αυτού του σωλήνα (πρήξιμο) μπορεί να βλάψει μόνιμα το μέσο νεύρο.

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από αυτό το σύνδρομο. Οι γυναίκες πάσχουν τρείς φορές περισσότερο από τους άντρες. Κάποιες καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του συνδρόμου, όπως π.χ. σκληρή σωματική εργασία,  παχυσαρκία, εγκυμοσύνη,  σακχαρώδη διαβήτη,  ασθένειες του θυρεοειδούς, όπως π.χ. Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.

cts2

Ποια είναι τα συμπτώματα, του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι το μούδιασμα τον χεριών, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας ή κατά την διάρκεια της ημέρας όπου καθημερινές δραστηριότητες επιδεινώνουν το σύμπτωμα αυτό. Στη συνέχεια ο πάσχων μπορεί να νιώσει πόνο ή κάψιμο στην περιοχή του καρπού, ενώ το αίσθημα μουδιάσματος εκτίνεται πια σε όλο τον βραχίονα. Καθώς συνεχίζεται η μόνιμη καταπόνηση και πίεση του  νεύρου, μπορεί να οδηγήσει η κατάσταση αυτή σε μυαλγία και στη συνέχεια μυϊκή ατροφία.

Ενδιαφέρον είναι ότι πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μοιάζουν με συμπτώματα άλλων ασθενειών όπως π.χ. Σύνδρομο Raynaud, Νόσο Lyme (ή Βορρελίωση).

Πως μπορεί να διαγνωστεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να διαγνωστεί με την βοήθεια ακτινογραφίας, υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας.

cts4

Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Αρχικός στόχος είναι η ξεκούραση του καρπού ώστε να μειώνεται η πίεση που ασκείται στο νεύρο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο θεράπων γιατρός να συστήσει την χειρουργική επέμβαση.

Σε περιπτώσεις που το σύνδρομο αυτό προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, πολλές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από την ιδανική ορμονική ρύθμισή του ασθενούς.

 

Σχετίζονται μυϊκά και αρθριτικά προβλήματα σε μια νόσο του θυρεοειδούς αδένα;

Το ότι η Υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι κοινώς αποδεκτό. Επιστημονικά μάλιστα είναι αποδειγμένο ότι οι ορμονικές διαταραχές που προκαλεί μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα προκαλούν μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους, σε αυτούς συγκαταλέγεται και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Περισσότερα για τους μύες και τις αρθρώσεις διαβάστε εδώ.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από schilddruesenguide.de, hashimotothyreoiditis.de

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα – συχνό επακόλουθο αυτοάνοσων νοσημάτων

Αφήστε μια απάντηση