Στην περίπτωση μιας λοίμωξης τα κύτταρα που έχουν πληγεί αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως ξένα.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να απαλλαγούμε από τις λοιμώξεις αλλά μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στα λοιμώδη κύτταρα που μοιάζουν με τις πρωτεΐνες στα δικά μας υγιή κύτταρα.
Αυτό προκαλεί μια ακούσια διασταυρούμενη αντίδραση και αυτή ακριβώς η λανθασμένη ταυτοποίηση του εισβολέα θεωρείται ότι πυροδοτεί την έναρξη της αυτοανοσίας.
Οι λοιμώξεις λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, που ονομάζεται μοριακή μίμηση, μπορεί να προκαλέσουν την αυτοάνοση αντίδραση.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22095454
Ποιες λοιμώξεις όμως έχουν συνδεθεί κατά καιρούς και σε διάφορες μελέτες με την εμφάνιση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο;
Η λοίμωξη που έχει συνδεθεί αρκετές φορές με τη νόσο του Hashimoto είναι αυτή με τον ιό Epstein-Barr (EBV).
Ο EBV είναι στην πραγματικότητα ένας ερπητοϊός που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, μια ίωση που οι περισσότεροι βιώνουν σε νεαρή ηλικία,γνωστή και ως ασθένεια του φιλιού.
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση οδηγεί σε διόγκωση των λεμφαδένων και κόπωση.
Κανονικά, το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τον ιό.
Ωστόσο, οι άνθρωποι με νόσο του Hashimoto έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μια γενετική ανεπάρκεια σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (CD8 +) που φυσιολογικά έχουν την αρμοδιότητα να ελέγξουν τον ιό.
Ο ιός επανενεργοποιείται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς αδένα επάγοντας την αυτοανοσία μέσω του μηχανισμού της μοριακής μίμησης που αναφέρθηκε παραπάνω.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138419
Η δεύτερη πιο κοινή λοίμωξη που ενδεχομένως να εμπλέκεται με τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι αυτή με το βακτήριο Yersinia enterocolitica, που μεταφέρεται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.
Κανονικά, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη με την Yersinia enterocolitica, που προκαλεί διάρροιες και κοιλιακό πόνο.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Yersinia παραμένει στο βλεννογόνο του εντέρου χωρίς να προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα.
Αντισώματα έναντι στο μικρόβιο Yersinia βρέθηκαν σε άτομα με Hashimoto δεκατέσσερις φορές πιο συχνά από ό, τι σε άτομα χωρίς Hashimoto. Η κυτταρική μεμβράνη της Yersinia περιέχει μια περιοχή που μπορεί να συνδέει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH, οδηγώντας έτσι στην αυτοάνοση αντίδραση μέσω μοριακής μίμησης. Η μόλυνση δηλαδή με αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αντισωμάτων ενάντια στις περιοχές που αναγνωρίζουν και διεγείρουν τους υποδοχείς της TSH.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21877932
Η τρίτη κοινή λοίμωξη που έχει συνδεθεί με τη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο είναι αυτή με το γνωστό ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το H. pylori είναι πιο γνωστό σαν αιτία έλκους του στομάχου, αλλά μπορεί επίσης να εμπλέκεται στη νόσο του Hashimoto μέσω του μοριακού μιμητισμού. Το H. pylori είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο στομάχι και μπορεί να εξελιχθεί όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα απορρυθμίζεται όπως σε περιόδους στρες, σε περίπτωση χαμηλή οξύτητας του στομάχου ή ευαισθησίας σε ορισμένα τρόφιμα.
Η ύπαρξη του H. pylori μπορεί να ελεγχθεί στα κόπρανα, το αίμα και την προτιμώμενη και πιο ευαίσθητη δοκιμή αναπνοής.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23737311
Οι παραπάνω λοιμώξεις είναι αυτές που έχουν συνδεθεί συχνότερα σε διάφορες έρευνες μετη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο. Σπανιότερα έχει αναφερθεί συσχέτιση με τον ιό της Ηπατίτιδας C, με τον κυτταρομεγαλοϊό, το σταφυλόκοκκο και το στρεπτόκοκκο, τον πυρετό Q, τον HTLV-1, τους ιούς της ερυθράς και της ιλαράς, τον ιό Cocksackie Β, τον παρβοϊό Β-19, τον ιό της γρίπης και ακόμη και τον HIV και το βακτήριο Borrelia burgdorferi που είναι το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο του Lyme.
H βορρελίωση ή νόσος του Lyme είναι ασθένεια που μεταδίδεται από το τσιμπούρι Ixodes ricinus. Η εμφάνιση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης αρχικά και έπειτα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η βορρελίωση θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15671776
Σίγουρα δεν έχουν νοσήσει όλοι όσοι πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο από τις παραπάνω λοιμώξεις. Και για αυτούς που θα αποδειχθεί ότι νοσούν ή έχουν νοσήσει δε σημαίνει απαραίτητα ότι μια θεραπεία με αντιβιοτικά ή γενικότερα η θεραπεία της λοίμωξης θα οδηγήσει και στη βελτίωση ή την ίαση της Χασιμότο.
Οι παραπάνω λοιμώξεις είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγούν στην εμφάνιση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
Διαβάστε για τους υπόλοιπους εδώ.
Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να μπορούμε να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά.
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου, ενδοκρινολόγος
6 thoughts on “Χασιμότο θυρεοειδίτιδα και λοιμώξεις”