Λυγαριά, Λυγαριά – εσένα έχω γιατρειά

Η Λυγαριά (το επίσημο όνομα της είναι Vitex agnus castus)* ευημερεί σε θερμό κλίμα. Είναι ένα θαμνώδες φυτό που μπορεί όμως να φτάσει μέχρι και 6 μέτρα ύψος. Τα λευκά, ροζ και βιολετί ανθάκια της  μοσχοβολούν. Μέσα σε αυτά τα άνθη υπάρχουν μικρά κουκουτσάκια που μοιάζουν με κόκκους πιπεριού. Αυτοί οι κόκκοι χρησιμοποιούνται για φαρμακευτική χρήση.

Η  Λυγαριά είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλα τα «πονάκια» των γυναικών.

Η χρήση του απαλύνει τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκό συνδρόμου, της εμμηνόπαυσης και της διαταραχής του κύκλου.

Τα συστατικά αυτού του φυτού έχουν δυνατή επίδραση στον εγκέφαλο, επηρεάζουν άμεσα την έκκριση των ορμονών αναπαραγωγής και των σεξουαλικών ορμονών. Η λυγαριά ισορροπεί  λοιπόν τις ορμόνες αυτές και με αυτόν τον τρόπο μειώνει τα συμπτώματα.koerner

Τι συμβαίνει λοιπόν κατά την λήψη λυγαριάς στον εγκέφαλο;

Τα συστατικά της λυγαριάς επενεργούν στην Υπόφυση, η οποία ως γνωστών ευθύνεται για την ομαλή έκκριση πολλών ορμονών και την επηρεάζει στο να εκκρίνει λιγότερη Προλακτίνη.  Τα επίπεδα της προλακτίνης ανεβαίνουν λίγο πριν και κατά την διάρκεια της εμμηνόρροιας ρήσης, καθώς μειώνεται αυτή όμως εξ αιτίας της λήψης λυγαριάς, τα συμπτώματα όπως π.χ. πόνοι περιόδου μειώνονται αισθητά.

Η Προλακτίνη ρυθμίζει επίσης την τακτικότητας της περιόδου, όταν συνεχίζουν να υπάρχουν διαστήματα όπου η περίοδος μιας γυναίκας δεν έρχεται σε τακτικό κύκλο και εφόσον γι αυτό το πρόβλημα ευθύνονται τα επίπεδα Προλακτίνης, ενδέχεται η λήψη σκευασμάτων λυγαριάς να φανεί υποβοηθητική λύση.

Ακόμα πολλές γυναίκες που θέλουν να απογαλακτίσουν φυσικά το παιδί και να σταματήσουν σταδιακά το γάλα το έχουν κάνει αυτό λαμβάνοντας σκευάσματα λυγαριάς.

Ο εγκέφαλός μας εκκρίνει και μια άλλη ορμόνη την Ωχρινοτρόπο (Ωχρινοποιητική) Ορμόνη (LH), που ρυθμίζει την γονιμότητα. Αυτή η ορμόνη αυξάνεται στο αίμα λίγες μέρες πριν από την ωορρηξία. Αν δεν αυξηθούν αρκετά τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, δεν μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη. Η λήψη σκευασμάτων λυγαριάς φαίνεται να ρυθμίζει τα επίπεδα της LH, έτσι ώστε μια επιθυμητή εγκυμοσύνη να γίνει πραγματικότητα.

Λυγαριά και Θυρεοειδής

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο, ονγκολόγο Prof. Dr. Schulte-Uebbing, στο Μόναχο της Γερμανίας φάνηκαν πολύ θετικά αποτελέσματα στην χρήση σκευασμάτων λυγαριάς για την ρύθμιση Προγεστερόνης. Οι ασθενείς με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ένιωθαν με καταπλάσματα από λυγαριά και γλυκοπατάτα ανακούφιση στην περιοχή λαιμού στο ύψος του θυρεοειδούς αδένα.

Είδε επίσης θετική επιρροή σε ωοθήκες, επινεφρίδια και υπόφυσης με  χρήση φαρμακευτικών φυτών μεταξύ άλλων και της λυγαριάς.

moenchspfeffer

Σωστή λήψη της λυγαριάς και δοσολογία

Πριν την  λήψη σκευασμάτων λυγαριάς είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή φαρμακοποιό σας.

Πολλοί πίνουν αφέψημα και έχουν θετικά αποτελέσματα.

Σκευάσματα σε σταγόνες, κάψουλες ή σκόνη έχουν επίσης καλά αποτελεσματικά.

Ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα είναι φανερά μετά από τουλάχιστον 3-μηνης λήψης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις όπως κνησμό ή εξάνθημα. Καλό είναι να μην την λαμβάνετε,  στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εφηβείας.

Σημαντικό είναι να λαμβάνετε υπόψη η άποψη του θεράπων γιατρού.

Προσοχή σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων.

*στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες είναι επίσης γνωστό ως το «πιπέρι των Μοναχών» Monk’s Pepper (αγγλικά)  η Mönchspfeffer (γερμανικά)

Το hashimoto.gr δεν παίρνει καμία ευθύνη, προσφέρει αποκλειστικά και μόνο την ενημέρωση βάσει έγκυρων πηγών.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πηγές: moenchspfeffer.co, dr-schulte-uebbing.de/inhalte/doku/zaenmagazin_progesteron.pdf, gesundheit.de/medizin/naturheilmittel/heilpflanzen/moenchspfeffer

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση