Απαγορεύεται η Σόγια όταν έχεις θυρεοειδή;

«Είμαι 27 ετών και έχω Υποθυρεοειδισμό. Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησα χορτοφαγική διατροφή εκ πεποιθήσεως.  Δεν καταναλώνω κρέας ούτε ζωικά προϊόντα – είμαι Vegan. Έχω αντικαταστήσει τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με προϊόντα σόγιας όπως επίσης και το κρέας. Η ενδοκρινολόγος μου, μου είπε ότι καλό είναι να μην υπερβάλω στην κατανάλωση σόγιας επειδή βλάπτει τον θυρεοειδή. Πως εξηγείται αυτό;»

Η σόγια* είναι πραγματικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών για άτομα που συστηματικά απέχουν από κρέας, ψάρι και ζωικά προϊόντα. Μάλιστα δεν περιέχει χοληστερίνη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμα είναι περιέχει Μαγνήσιο, Κάλιο, Ασβέστιο και Σίδηρο. Όπως επίσης Σελήνιο, Φολικό οξύ και Λεκιθίνη.

Περιέχει ακόμα ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες είναι φυσικά συστατικά των φυτών και ανευρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στο φασόλι της σόγιας όπως και σε προϊόντα από σόγια. Οι ισοφλαβόνες της σόγιας φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σόγια και θυρεοειδής αδένας

Μία  έρευνα του ομοσπονδιακού ινστιτούτου αξιολόγησης του κινδύνου (Bundesinstitut für Risikobewertung BfR) το 2007 έδειξε βάση τοξικολογικών εξετάσεων ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στην σόγια επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα ιδιαίτερα αν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις. **

Η σόγια περιέχει τις ισοφλαβόνες Γενιστεΐνη, Δαϊδζεΐνη και Γλυκιτεϊνη   – περίπου σε αναλογία 10:8:1. Αναλόγως με την επεξεργασία της σόγιας μπορεί να υπάρχουν αυξομειώσεις στην αναλογία.

Η Γενιστεΐνη και Δαϊδζεΐνη σε συγκέντρωση  από 1-10 μmol/ l αναστέλλουν την δράση της  θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO), ένα ένζυμο άκρως απαραίτητο για την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. (Περισσότερα διαβάστε εδώ)

Οι ισοφλαβόνες επιτίθενται  επίσης στην τρανσθυρετίνη, μια πρωτεΐνη, η οποία συμμετέχει στην δέσμευση και έκκριση της θυρεοξίνης (Τ4).

Ακόμα φαίνεται να επηρεάζει  την δράση και την ταξινόμηση των ορμονών Τ4 και Τ3.

Γι’ αυτό συνίσταται η κατανάλωση σόγιας ή προϊόντων με σόγια να  γίνεται 4-5 ώρες μετά την λήψη θυροξίνης (δλδ. το χάπι του θυρεοειδούς)

Πολλοί ειδικοί λοιπόν υποστηρίζουν ότι εφόσον υπάρχει μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση της σόγιας και προϊόντων σόγιας.

(Ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει στο βότανο «κόκκινο Τριφύλλι ή αλλιώς γνωστό ως Trifolium prantense)

Απαγορεύεται η Σόγια;

Όχι δεν απαγορεύεται. Με το κατάλληλο μέτρο δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή επίδραση.  Η υπερκατανάλωση της σόγιας ωστόσο μπορεί να αναστέλλει την δράση του θυρεοειδούς αδένα και των απαραίτητων ορμονών.

*Κάποιοι ειδικοί θεωρούν  ότι αυτή η αρνητική επίδραση των ισοφλαβόνων της σόγιας δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς.

** Σε περίπτωση αλλεργίας στην σόγια θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωση της.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Ερευνα:  bfr.bund.de/cm/343/isolierte_isoflavone_sind_nicht_ohne_risiko.pdf

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Απαγορεύεται η Σόγια όταν έχεις θυρεοειδή;

Αφήστε μια απάντηση