“Βουίζουν τα αυτιά μου και έχω ζαλάδες…”

Πάσχετε από Χασιμότο και έχετε προβλήματα με την αναπνοή, νιώθετε έντονα τους καρδιακούς παλμούς, υποφέρετε από ναυτίες, βουίζουν τα αυτιά σας και έχετε ζαλάδες; Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά μεταξύ τους;
Ίσως να μη γνωρίζετε ότι έχει ήδη περιγραφεί η συνύπαρξη της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και διαταραχών του αιθουσαίου συστήματος…

Τι είναι όμως το αιθουσαίο σύστημα;

Το αιθουσαίο σύστημα είναι το αισθητηριακό σύστημα του ανθρώπου, που ελέγχει την αίσθηση της κίνησης και της ισορροπίας. Θεωρείται δε, ως το σύστημα που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στα άλλα αισθητικά συστήματα και στην ικανότητά μας να λειτουργούμε καλά στην καθημερινότητά μας.
Με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, το αιθουσαίο σύστημα επηρεάζει ο, τιδήποτε κάνουμε. Ρυθμίζει και συντονίζει τις πληροφορίες που προσλαμβάνουμε από τα άλλα συστήματα και λειτουργεί ως ένα είδος τροχονόμου που λέει στην κάθε αίσθηση πότε και πού πρέπει να κινηθεί και πότε όχι.

Αν αναρωτιέστε πώς μας επηρεάζει στην πράξη η καλή ή όχι λειτουργία του, σημειώστε ότι το αιθουσαίο σύστημα επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα.
Αυτό εξηγεί τα προβλήματα που ενδέχεται να έχουν ορισμένοι άνθρωποι με την αναπνοή, τους καρδιακούς παλμούς ή τις ναυτίες, όταν το σύστημα αυτό υπερφορτώνεται!! Eξηγεί ακόμη γιατί πολλοί από εσάς που έχετε Χασιμότο θυρεοειδίτιδα έχετε συχνά ζαλάδες και βουητό στα αυτιά (εμβοές)…

  • Οι λειτουργίες που ελέγχονται από το αιθουσαίο σύστημα περιλαμβάνουν:
  1.  Λειτουργίες της ακοής μέσω του αιθουσαίο-κοχλιακού νεύρου (που μεταφέρει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο από το εσωτερικό αυτί)
  2.  Λειτουργίες της όρασης
  3. Μυϊκός τόνος, ισορροπία και ιδιοδεκτικότητα.

Πρόσφατα αποδείχθηκε μια σχέση μεταξύ της νόσου Μeniere και της αυτοανοσίας του θυρεοειδούς, δηλαδή της παρουσίας αντισωμάτων κατά του θυρεοειδούς, ανεξάρτητα από τη θυρεοειδική λειτουργία.
Ομοίως, μια υψηλότερη επικράτηση του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης σε ευθυρεοειδικούς ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα από ό, τι στους υγιείς μάρτυρες έχει αναφερθεί.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν μια πραγματική σχέση μεταξύ των διαταραχών του αιθουσαίου συστήματος και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto ανεξάρτητα από τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Τι απέδειξε η καινούρια μελέτη σχετικά με τη σχέση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και των διαταραχών στο σύστημα της ισορροπίας και της ακοής;

Πρόκειται για μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2014 στο έγκυρο περιοδικό Clinical Endocrinology.

Στα αποτελέσματα καταγράφεται μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και διαταραχών του αιθουσαίου συστήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κυκλοφορούντα αντιθυρεοειδικά αυτοαντισώματα μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αιθουσαίας δυσλειτουργίας, δηλαδή να δημιουργήσουν προβλήματα στον τρόπο που προσλαμβάνουμε τα ερεθίσματα από το περιβάλλον μας! 

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αλλοιώσεις στο αιθουσαίο σύστημα ανιχνεύθηκαν με συγκεκριμένες δοκιμασίες ακόμη και αν τα άτομα με θετικό ιστορικό για επεισόδια ιλίγγου, ζάλης ή άλλα σχετικά συμπτώματα αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Σε γενικές γραμμές, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω την υπόθεση ότι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δεν “περιορίζεται” στο θυρεοειδή αδένα, όπως παραδοσιακά θεωρείται, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε συστηματικές κλινικές εκδηλώσεις.

Εσείς έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στο forum!

 

Eυαγγελία Γιαζιτζόγλου, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
w
ww.endoderma.gr

 

Facebooktwittermail

3 thoughts on ““Βουίζουν τα αυτιά μου και έχω ζαλάδες…”

  1. Βουιζουν τα αυτια μου και καποιες στιγμες μου ερχονται ζαλαδες,δεν εχω αισθημα παλμων,και σε καθε ζαλη νομιζω πως τα ματια μου πανε πανω κατω..μπορει να ειναι αυξημενη πιεση;πριν ενα μηνα ειχα πιεση 15 και την αλλη μερα16 η μεγαλη μονο.η μικρη ηταν 9… Ειμαι 42 και κανω θεραπεια με νιταμινες σιδηρου και φολικου οξεως.μετα που παρακολουθησα την πιεση ξανα ηταν 13 η μεγαλη 8,5 η μικρη.αλλα τα αυτια και οι ζαλαδες;….ζαλη ειχα μονο σημερα μεταξυ 14-15μμ.ευχαριστω.

    • Έψαχνα να δω γτ βουιζουν τα αυτιά μου και επιτέλους οδηγήθηκα σε αυτό εδώ .. ωραία άλλη μια απορία μου λύθηκε γτ έχω χασιμοτο και δεν ήξερα τι συμβαίνει με τα αυτιά μου .. όπως επίσης και χανω την ισορροπία μου σε άκυρες στιγμές .. από ότι έχω καταλάβει είναι φάσεις που περνάει .. μάλλον από την διατροφή και το στρες κάθε φορά αντιδρά ο οργανισμός μου και αυτά τα αντισώματα αλλιώς .. μια με βουιτο όπως τώρα τελευταία .. πριν λίγο καιρό με ανισορροπία .. άλλες στιγμές με ζάλη .. αλλά οκ όλα στο πρόγραμμα είναι .. πλέον έχω μάθει να ζω νομίζω με αυτό .. ότι περίεργο μου συμβαίνει το ρίχνω σε αυτό και τελείωσε το θέμα .. γτ όλο τα ψάχνω σε γιατρούς και δεν Μ βρίσκουν τπτ για το οτιδήποτε .. περίεργη ασθένεια ..

Αφήστε μια απάντηση