Ελάτε τώρα, ας είμαστε ειλικρινείς – Όλοι μας αγαπάμε τα γλυκά. Ο ένας περισσότερο, ο άλλος λιγότερο. Ωστόσο καμία γκάμα προϊόντων δεν είναι υψηλότερη στις πωλήσεις από τα γλυκαντικά. Είτε είναι η ραφιναρισμένη ζάχαρη, είτε η φρουκτόζη, είτε τα γλυκαντικά με ασπαρτάμη ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό κυκλοφορεί ως «Νέο, μοντέρνο και σούπερ – υγιεινό»
Εδώ είμαστε λοιπόν να πάρουμε κάποια από αυτά τα γλυκαντικά και να τα παρατηρήσουμε κάτω από μεγεθυντικό φακό. Δεν θα πάρουμε κάποια θέση στο τι είναι καλύτερο, απλά βάση ερευνών θα αναλύσουμε τα αγαπημένα μας γλυκαντικά.
Η λευκή ραφιναρισμένη Ζάχαρη φαίνεται πως είναι η «Κακιά μητριά της Σταχτοπούτας» των γλυκαντικών. Έχει κακολογηθεί όσο κανένα άλλο γλυκαντικό. Η Ζάχαρη περιέχει Γλυκόζη και Φρουκτόζη. Η αδελφούλα της , η καστανή Ζάχαρη δεν φαίνεται να έχει καμία διαφορά στις διατροφικές αξίες. Η ιδέα του ότι είναι πολύ πιο υγιεινή από την λευκή ζάχαρη ίσως μάλιστα να αποδεικνύεται ως μύθος καθώς στην ουσία απλώς το χρώμα φαίνεται να τις κάνει να διαφέρουν. Σύμφωνα με τον Dr. Feil η ζάχαρη μπορεί να βλάψει με διαφόρους τρόπους τον οργανισμό. Από την μια πλευρά ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και έτσι το σώμα εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Σε βάθος χρόνου τα κύτταρα παύουν να αντιδρούν στην ινσουλίνη και αυτό οδηγεί σε διαβήτη. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, διάφορες φλεγμονές ευδοκιμούν στον οργανισμό λόγω της ζάχαρης. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για ασθένειες όπως καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά, καρκίνος, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Υποστηρίζεται λοιπόν ότι η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μέλι – είναι πράγματι πιο υγιεινό;
Η αλήθεια είναι ότι και το μέλι όπως και η Ζάχαρη περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη. Φαίνεται όμως πως περιέχει και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα. Το μέλι περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από ότι γλυκόζη, γι αυτό και είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη. Έτσι λοιπόν με 10 γρ μέλι μπορούμε να γλυκάνουμε κάτι πολύ περισσότερο από ότι με 10 γρ ζάχαρη. Έτσι εκ των πραγμάτων χρησιμοποιούμε πιο λίγο και έχουμε πιο «γλυκά» αποτελέσματα. Ακόμα φαίνεται να ανεβάζει πιο αργά το σάκχαρο στο αίμα και ο γλυκαιμικός δείκτης είναι πιο χαμηλός από την ραφιναρισμένη ζάχαρη. Βεβαίως πάντα μιλάμε για το αγνό μέλι από μελισσοκόμο και όχι για το ραφιναρισμένο μέλι το οποίο πωλείται στα σουπερ μάρκετ.
Παρόλα αυτά είναι υπερβολικό να λέμε ότι το μέλι είναι το πιο υγιεινό γλυκαντικό, επειδή σε μεγάλες ποσότητες και αυτό μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία μας.
Το έτος 2010 έγινε μια επισταμένη έρευνα στην Ιταλία, όπου σε ποντίκια τα οποία λάβαιναν μια τακτική δόση ασπαρτάμης εμφανίστηκαν όγκοι. Σε μια δεύτερη έρευνα παρόμοιας κατηγορίας τα αποτελέσματα συνέδεσαν την τακτική λήψη ασπαρτάμης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Σύμφωνα με τον Prof. Dr. Med. Andreas Pfeiffer, πολλές νέες έρευνες διεξάγονται αυτή την χρονική περίοδο με αφορμή των προαναφερομένων. «Η μόνιμη βλάβη στην υγεία από την κατανάλωση ασπαρτάμης και άλλων γλυκαντικών ουσιών, δεν έχει αποδειχτεί επαρκώς κατά την γνώμη μου.», όπως αναφέρει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Το ότι «φούσκωσαν» τα ποντίκια με ασπαρτάμη δεν μπορεί να συγκριθεί με την φυσιολογική διατροφή ενός ανθρώπου. Το αν βλάπτει τελικά ή όχι συνεχίζει να είναι θέμα μεγάλης διένεξης ανάμεσα στους ειδικούς.»
Αναμφισβήτητα όμως μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι γλυκαντικές ουσίες είναι καθαρά χημικές.
Η Στέβια είναι ένα νέο γλυκαντικό που προέρχεται από την φύση. Το φυτό αυτό δεν φαίνεται να βλάπτει τα δόντια, όπως η ζάχαρη. Μάλιστα φαίνεται να βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης. Είναι 300 φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς αν σε μεγάλες ποσότητες τελικά η στέβια προκαλεί κάποια βλάβη στον οργανισμό. Κάποιες πρώτες έρευνες έδειξαν ότι τα πειραματόζωα έχαναν πολύ βάρος καθώς λάμβαναν μεγάλες ποσότητες στέβιας και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως είναι δείγμα ότι οι μεγάλες ποσότητες στέβιας προκαλούν προβλήματα υγείας.
Η στέβια έχει σύμφωνα με πολλούς καταναλωτές ένα μειονέκτημα και αυτό είναι η πικρή της επίγευση. Υπάρχουν ενδοιασμοί στους ερευνητές αν θα έπρεπε να προστεθούν ή όχι περισσότερες ουσίες για την βελτίωση της γεύσης της.
Η ξυλιτόλη (xylitol) είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Η πιο έγκυρη και «υγιεινή» πηγή της θεωρείται πως είναι ο φλοιός της σημύδας ( αν και παράγεται και από άλλες πηγές όπως καλαμπόκι, μανιτάρια, βατόμουρα και βρώμη). Είναι σχεδόν όσο γλυκιά είναι και η ζάχαρη όμως έχει πολύ λιγότερες θερμίδες. Η ξυλιτόλη φαίνεται να έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως να βελτιώνει την οστεοπόρωση, τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και τον μύκητα Candida. Δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες. Το σοβαρό μειονέκτημα της είναι ότι μέχρι σήμερα το κιλό στην Ελληνική αγορά κοστίζει 32 Ευρώ!!!
Τελικά η απόφαση μάλλον είναι προσωπική. Πολλοί μάλιστα αποφάσισαν να μην τρώνε τίποτα γλυκό. Είναι αλήθεια πως η λαχτάρα μας για γλυκό συνήθως έχει άλλα αίτια, όπως πείνα, ψυχοσωματικά αίτια ή ακόμα και έλλειψη κάποιον σημαντικών βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.
Στην τελική, η ζωή είναι γλυκιά έτσι και αλλιώς!
Σημείωση:
Η Ζάχαρη σαν λύση στα αυτοάνοσα νοσήματα;
Γνωρίζουμε πως τα αντισώματα υπάρχουν στον οργανισμό μας για να αποβάλουν ιούς και βακτήρια που ενδεχομένως να βλάψουν το σώμα. Στην περίπτωση αυτοάνοσων νοσημάτων τα αντισώματα στρέφονται ενάντια στο ίδιο το σώμα. Έτσι υπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και αρθριτικές παθήσεις. (η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα κατατάσσεται επίσης στα αυτοάνοσα νοσήματα) Ο Prof. Dr. Falk Nimmerjahn διεξήγαγε μια έρευνα το 2007 για το πώς επιδρούν κάποια μόρια της ζάχαρης στα αντισώματα. Σημειωτέον ότι τα αντισώματα περιέχουν πρωτεΐνες όπως επίσης και σάκχαρα, όπως το σιαλικό οξύ και την γαλακτόζη. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια φάνηκε πως αν τα αντισώματα είχαν έλλειψη σε σιαλικό οξύ, τότε η αυτοάνοση ασθένεια προχωρούσε πολύ πιο γρήγορα καταστρέφοντας έτσι τον υγιή ιστό. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Dr. Nimmerjahn: «όταν στον ορό προσθέταμε αντισώματα πλούσια σε σιαλικό οξύ τα πειραματόζωα έδειχναν από 10% έως 20% βελτίωση!» Η Ζάχαρη λοιπόν το κλειδί για τα αυτοάνοσα; Περεταίρω έρευνες θα δείξουν. Η έρευνα αναλυτικά: http://www.idw-online.de/pages/de/news221451
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Πληροφορίες απο : spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/stevia-honig-zucker-aspartam-welcher-suessstoff-ist-der-beste-a-905135.html, http://eatsmarter.de/ernaehrung/gesund-ernaehren/ist-stevia-gesund, http://www.urgeschmack.de/ist-honig-besser-als-zucker/, dr-feil.com/allgemein/zucker.html
2 thoughts on “Ζάχαρη, Μέλι ή άλλο γλυκαντικό – ποιο είναι το καλύτερο και το πιο υγιεινό;”