Κατακράτηση υγρών – είναι κάτι σοβαρό;

Τα πόδια μας εκτελούν βαριά εργασία. Μεταφέρουν όλο μας το σώμα!
Αναλογιστείτε για λίγο:  τα πόδια ενός ατόμου βάρους περίπου 70 κιλών σε μια μέρα με πολύ ποδαρόδρομο θα βαστάξουν περίπου 2.520 τόνους  – αυτό αντιστοιχεί σε 4 τρένα Intercity.  Μέσα σε 3 μέρες και μόνο θα έχουν επωμιστεί το βάρος του πύργου του Eifel.

Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι σε μια μέρα ορθοστασίας ή καθιστικής εργασίας τα πόδια μας αρχίζουν να πρήζονται, κατακρατώντας υγρά. Μάλιστα η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί  να τα ταλαιπωρήσει  ακόμα περισσότερο.

muede beine

Τα βασικά αίτια για την αντίδραση αυτή των ποδιών μας είναι συχνά η ανώμαλη κυκλοφορία του αίματος, εξ αιτίας φλεβικής ανεπάρκειας ή προβλημάτων με τους λεμφαδένες.

Και κατά την εγκυμοσύνη υπάρχει το ενδεχόμενο να πρηστούν τα πόδια και να κατακρατήσουν υγρά.

Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν και πιο σοβαρά αίτια για το ξαφνικό οίδημα των κάτω άκρων όπως  η θρόμβωση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα ή ακόμα και ο καρκίνος. Τις περισσότερες φορές όμως τα πόδια κατακρατούν υγρά εξ αιτίας ορισμένων χρόνιων ασθενειών όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Το οίδημα (το πρήξιμο που οφείλεται σε κατακράτηση υγρών) είναι απόδειξη ότι το σώμα δυσκολεύεται να διαχειριστεί την ισορροπία του νερού. Όταν το ένα  πόδι πρήζεται κυρίως στα κάτω άκρα και στους αστραγάλους το οίδημα είναι μάλλον ακίνδυνο και προέρχεται από την ταλαιπωρία και την κούραση των ποδιών.

Όταν όμως το οίδημα εμφανίζεται και στα δύο πόδια ενδεχομένως οι αιτίες να είναι μεταξύ άλλων η ανεπάρκεια των νεφρών, ο διαβήτης, κάποιες ορμονικές διαταραχές (ανεπάρκεια επινεφριδίων, χρόνιες ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, υποθυρεοειδισμός).
Ελαφρά πρησμένους αστραγάλους μπορεί λόγω ορμονικών αλλαγών να δουν ορισμένες γυναίκες πριν την περίοδο.

Τι είναι το Μυξοίδημα;

Όταν ένας χρόνιος υποθυρεοειδισμός ή ένα χρόνιο νόσημα του θυρεοειδούς αδένα μείνει για καιρό χωρίς διάγνωση και θεραπεία ενδεχομένως να προκληθεί μυξοίδημα.

Το μυξοίδημα χαρακτηρίζεται από το πρήξιμο του δέρματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το δέρμα αποκτά μια υφή «ζυμαριού», δηλαδή γίνεται  πλαδαρό. Το πρόσωπο πρήζεται αισθητά και η γλώσσα επίσης. Τα πόδια και κυρίως οι γάμπες πρήζονται σε υπερβολικό βαθμό από την κατακράτηση των υγρών.

Το μυξοίδημα σε βαριά μορφή μπορεί να φέρει περαιτέρω επιπλοκές όπως σοβαρά εντερικά προβλήματα και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η άμεση διάγνωσή του και η άμεση αγωγή και θεραπεία με θυροξίνη για να αντιμετωπιστεί ο υποθυρεοειδισμός είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας.

beine arzt

Εφόσον το πρήξιμο δεν οφείλεται σε μυξοίδημα και οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι ιδανικά ρυθμισμένες, πως αντιμετωπίζονται τα πρησμένα πόδια; – διαβάστε στο άρθρο “Πρησμένα πόδια – 5 προτάσεις για να τα ξεκουράσετε

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

5 thoughts on “Κατακράτηση υγρών – είναι κάτι σοβαρό;

Αφήστε μια απάντηση