Όζοι στο θυρεοειδή: 5 ανησυχητικά σημεία

Δεν πρέπει απαραίτητα να ανησυχήσετε αν η ενδοκρινολόγος σας σας πει ότι έχετε όζους στο θυρεοειδή.
Η εμφάνιση όζων στο θυρεοειδή αδένα δεν είναι σπάνια, συνήθως όμως οι όζοι αυτοί δεν είναι καρκινικοί.
Οζίδια του θυρεοειδούς εμφανίζονται πράγματι περίπου στο 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών και συχνά δεν οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα.

Οι περισσότεροι θυρεοειδικοί όζοι περιέχουν μια μεταβλητή ποσότητα υγρού και εκείνοι με μια σημαντική ποσότητα υγρού χαρακτηρίζονται με τον όρο θυρεοειδικές κύστεις. Τα περισσότερα οζίδια δεν μπορεί να γίνει αισθητά με μια απλή ψηλάφηση του λαιμού και ανακαλύπτονται μόνο σε μια μελέτη απεικόνισης, όπως το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ένας όζος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή να λάβει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα κάνουν τον ενδοκρινολόγο σας να τον προσεγγίσει με μια πιο προσεκτική ματιά.

Παρακάτω αναφέρονται πέντε περιπτώσεις στις οποίες τα οζίδια στο θυρεοειδή μπορεί να απαιτήσουν περαιτέρω προσοχή.

1. Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκινικής νόσου

Αν ένα στενό μέλος της οικογένειας του ασθενούς νόσησε από καρκίνο του θυρεοειδούς ή αν ο ίδιος είχε εμφανίσει στο παρελθόν καρκίνο του κάθε είδους και ανάλογα με τα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά του όζου, ο / η ενδοκρινολόγος μπορεί να αποφασίσει τη διερεύνηση του όζου με μια βιοψία με λεπτή βελόνη ή/και ένα σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς.
Επίσης, εάν ο ασθενής είχε λάβει στο παρελθόν θεραπεία με ιονίζουσα ακτινοβολία στο κεφάλι ή το λαιμό, μπορεί να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.
Αυτό συνήθως επιβάλλει την περαιτέρω εξέταση του όζου.

2. Εάν ο όζος προκαλεί αποφρακτικά φαινόμενα

Εάν το οζίδιο στο θυρεοειδή είναι τόσο μεγάλο ή βρίσκεται σε εκείνα τα σημεία ώστε να προκαλεί δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή ή σας δημιουργεί ένα αίσθημα κόμπου ή σφιξίματος στο λαιμό (“αίσθημα ξένου σώματος ή πνιγμονής”) ή επηρεάζει τη χροιά της φωνής σας ή προκαλεί βήχα, αποτελεί σίγουρα ένα πρόβλημα, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζεται υποψία κακοήθειας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο όζος μπορεί να χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση, πράγμα το οποίο θα αποφασίσει ο ασθενής σε συνεργασία με την / τον ενδοκρινολόγο.

3. Εάν ο όζος προκαλεί υπερθυρεοειδισμό

Αν ο όζος είναι ορμονικά ενεργός και εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών, ενδέχεται να σας παρουσιαστούν τα κλινικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού:

  • Ταχυκαρδία, καρδιακές αρρυθμίες
  • Αϋπνία
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Νευρικότητα

Το αν ο όζος που έχουμε δει στον υπέρηχο είναι ορμονικά ενεργός θα μας το δείξει το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς.
Τυπικά, η χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου θυρεοειδικού λοβού ή η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να εξαλείψουν το οζίδιο και συνεπώς τον υπερθυρεοειδισμό.

4.  Αν οι όζοι προκαλούν αισθητικά προβλήματα

Μερικές φορές οι όζοι δεν προκαλούν σοβαρά ενοχήματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά είναι ορατοί στην κάτω περιοχή του λαιμού. Αυτό μπορεί ενοχλεί τους ασθενείς από αισθητικής άποψης.

Στην περίπτωση αυτή, εάν πρόκειται για θυρεοειδική κύστη, ο ενδοκρινολόγος μπορεί να αντλήσει το υγρό για να μειώσει το μέγεθος της. Αυτό όμως δεν αποτελεί μόνιμη λύση, επειδή το υγρό μπορεί τελικά εκ νέου να συσσωρευτεί μέσα στην κοιλότητα.
Εάν πρόκειται για θυρεοειδικό όζο και το αισθητικό πρόβλημα δεν μπορεί να παραβλεφθεί, η λύση είναι και εδώ η χειρουργική αφαίρεσή του.

5. Τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος του όζου στο υπερηχογράφημα

Αν το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αποκαλύψει σε έναν όζο “ύποπτα” χαρακτηριστικά ( π.χ. ασαφή όρια, μικροεπασβεστώσεις) ή αν οζίδιο σας έχει διάμετρο μεγαλύτερη από ένα εκατοστό ή αν το οζίδιο μεγαλώνει με γρήγορο ρυθμό ή συνυπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες, ο ενδοκρινολόγος σας το πιθανότερο να προχωρήσει σε παρακέντηση του όζου.
Αναλυτικά για την παρακέντηση – βιοψία των θυρεοειδικών όζων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όζοι του θυρεοειδούς : Τι να συγκρατήσετε

Μην πανικοβληθείτε εάν διαγνωστείτε με ένα θυρεοειδικό οζίδιο.
Μόνο περίπου το 5% των θυρεοειδικών όζων αποδεικνύονται τελικά κακοήθεις.

Εάν έχετε ένα θυρεοειδικούς όζους, ο / η ενδοκρινολόγος σας θα τους παρακολουθεί τακτικά – συνήθως κάθε 3, 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όζου- με υπέρηχο και εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών, της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και άλλων παραμέτρων.

Τα οζίδια που αρχικά εμφανίζονται καλοήθη σπάνια εξαλλάσσονται σε κακοήθη αργότερα. Ωστόσο, η / o γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να εκτελεί βιοψίες περιοδικά, αν υπάρχει μια αύξηση του μεγέθους του όζου.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε για τους όζους του θυρεοειδούς στα άρθρα μας:

Όζοι του θυρεοειδούς και βρογχοκήλη
Τοξικό αδένωμα (θερμός όζος) θυρεοειδούς
Ψυχρός όζος θυρεοειδούς

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη

 

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση