Ακόμα κι αν εσύ δεν έχεις, έχει σίγουρα κάποιος συγγενής, κάποιος φίλος, κάποιος γνωστός σου: όζους στο θυρεοειδή. Καλοί, κακοί, θερμοί και κρύοι…
Ερώτηση 1η: Τι είναι ο κρύος όζος του θυρεοειδούς;
Ένας «ψυχρός όζος» είναι ένα εύρημα στο σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς που αντιστοιχεί σε μια υπολειτουργική περιοχή του αδένα.
Ο όρος “ψυχρός όζος” αναφέρεται στη μειωμένη ικανότητα της συγκεκριμένης περιοχής του αδένα να “φιλοξενήσει” , να απορροφήσει ραδιενεργό («θερμό») ιώδιο ή τεχνήτιο. Οι ψυχροί όζοι παράγουν σε παράγουν σε μικρό βαθμό ή καθόλου θυρεοειδικές ορμόνες –τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4).
Πότε είναι ύποπτοι οι όζοι;
Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό διευκρινίζει αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, πότε ο όζος έγινε αρχικά αντιληπτός και αν έχει μεγαλώσει από τότε.
Η ταχεία ανάπτυξη μπορεί να υποδεικνύει έναν κακοήθη όγκο.
Στην ψηλάφηση του θυρεοειδούς πρέπει να ελέγχονται το μέγεθος, η συνοχή και η κινητικότητα του αδένα.
Στον υπέρηχο του θυρεοειδούς ένας κρύος όζος εμφανίζεται συχνά με μειωμένη ηχογένεια σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα θυρεοειδικό ιστό.
Ασαφώς οριοθετημένοι όζοι μπορεί να υποδεικνύουν κακοήθεια. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα υπερηχογραφικά κριτήρια που μπορεί να χαρακτηρίσουν έναν όζο “ύποπτο” και αν το μέγεθος αυτού το επιτρέπει το επόμενο βήμα είναι το σπινθηρογράφημα.
Στο σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται ένας όζος ψυχρός όταν προσλαμβάνει λίγο ή καθόλου από το ραδιενεργό νουκλίδιο. Διαβάστε περισσότερα για το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς εδώ.
Οι ασθενείς με έναν ή περισσότερους ψυχρούς όζους δεν έχουν υποχρεωτικά υποθυρεοειδισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο υγιής ιστός του θυρεοειδούς αντισταθμίζει την ελλιπή παραγωγή ορμονών από την περιοχή του ψυχρού όζου.
Είναι ο ψυχρός όζος του θυρεοειδούς καρκίνος του θυρεοειδούς;
Ένας ψυχρός όζος του θυρεοειδούς μπορεί να υποκρύπτει πράγματι καρκίνο του θυρεοειδούς και θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά.
Για την περαιτέρω διερεύνηση ενός ψυχρού όζου συστήνεται η παρακέντηση με λεπτή βελόνα για τη λήψη θυρεοειδικού ιστού για κυτταρολογική εξέταση.
Η βιοψία του θυρεοειδικού όζου με λεπτή βελόνη (FNAB) είναι εξέταση με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια και θεραπευτική χρησιμότητα.
To ποσοστό ψευδώς θετικής απάντησης για καρκίνο ανέρχεται σε 1-5%, ενώ το ποσοστό ψευδώς αρνητικής απάντησης είναι περίπου 7-28% και οφείλεται σε λήψη δείγματος από παρακείμενο υγιή ιστό ή σε λανθασμένη εκτίμηση.
Αρκετοί γιατροί προχωρούν άμεσα σε βιοψία, χωρίς να έχει προηγηθεί σπινθηρογράφημα.
Πολύ σημαντικό: H επικινδυνότητα για κακοήθεια του ψυχρού όζου είναι όμως πολύ χαμηλότερη από ό, τι οι περισσότεροι νομίζουν. Ένας κρύος όζος είναι κακοήθης μόνο στο τρία με δέκα τοις εκατό των περιπτώσεων!
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται πιο συχνά σε μονήρεις θυρεοειδικούς όζους, παρά σε πολυοζώδεις βρογχοκήλες.
Οι κύστες στο θυρεοειδή δεν έχουν καμία λειτουργία και, επομένως, απεικονίζονται κι αυτές σαν «ψυχροί όζοι».
Συνήθως πρόκειται για κοιλότητες γεμισμένες με υγρό και δεν είναι ύποπτες κακοήθειας.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ψυχρού όζου;
Tα συμπτώματα του ψυχρού όζου, όπως και των υπόλοιπων όζων του θυρεοειδούς, εξαρτώνται κυρίως από τη θέση και το μέγεθος του όζου.
Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δε συνειδητοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ότi πρόκειται για έναν όζο που “κρυφά” αυξάνεται.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση που η αύξηση του όζου δε συνδέεται με μια δυσλειτουργία του αδένα, δηλαδή με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό που θα προκαλούσαν επιπλέον δυσφορία και θα μπορούσαν έτσι να υποδείξουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει.
Οι όζοι του θυρεοειδούς συνήθως αναπτύσσονται πολύ αργά. Εάν ο θυρεοειδής αδένας αυξάνεται και έναν ή περισσότεροι όζοι έχουν σχηματιστεί, μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε ένα κόμπο στο λαιμό σας.
Επίσης, ένα δυσάρεστο αίσθημα πίεσης, πνιγμού, βάρους ή ξηρότητας στο λαιμό, βραχνάδα, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν.
Πώς αντιμετωπίζονται οι ψυχροί όζοι του θυρεοειδούς;
Η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία εκλογής για τους ψυχρούς όζους αλλά και για όλους τους όζους του θυρεοειδούς, που προκαλούν δυσφορία λόγω του μεγέθους ή της θέσης τους, ή όπου υπάρχει υπόνοια κακοήθειας.
Η απόφαση απαιτεί συνεκτίμηση των εργαστηριακών, ιστολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων, δηλαδή των ορμονών του θυρεοειδούς, του υπέρηχου, του σπινθηρογραφήματος και της βιοψίας του αδένα.
5 thoughts on “Ψυχρός όζος θυρεοειδούς”