Θυρεοειδής και γυμναστική

Έχετε σκεφτεί ότι το να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας και να αισθάνεστε πολύ καλύτερα;

Ο θυρεοειδής αδένας μας μπορεί να είναι μικρός, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά λειτουργεί το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυρεοειδής παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό!
Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε βάρος πιο εύκολα και να αισθανόμαστε κουρασμένοι και υποτονικοί!
Ακόμη ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας.
Όταν θυρεοειδής σας δε λειτουργεί σωστά, αυτοί οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο μπορεί να μη ρυθμίζονται σωστα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άγχος, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και κατάθλιψη.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον υποθυρεοειδισμό είναι να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε τη σωστή δόση θυροξίνης.
Στη συνέχεια; Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες!
Η τακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής στρατηγικής σας για να διαχειρίζεστε πολλά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
Η άσκηση καίει θερμίδες, αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του υποτονικού μεταβολισμού σας.
Μια καλή προπόνηση μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σας- ενώ ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες!

Υποθυρεοειδισμός και Γυμναστική

Ποιο είναι το καλύτερο είδος άσκησης για τον υποθυρεοειδισμό;
Ένα πρόγραμμα με αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Το αερόμπικ χαμηλής έντασης αυξάνει μόνο λίγο το ρυθμό της καρδιάς σας, στέλνοντας οξυγόνο στους πνεύμονες, χωρίς να ασκείται πολλή πίεση στις αρθρώσεις, το οποίο είναι σημαντικό, μιας και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.

Η άσκηση με στατικό ποδήλατο και ή με ελλειπτικό μηχάνημα σε χαμηλή ένταση είναι άριστες επιλογές ώστε να ασκηθεί και η καρδιά. Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση επίσης, εφ ‘όσον δεν έχετε προβλήματα με τα γόνατα ή τους αστραγάλους σας.

Επίσης, η άσκηση με πιλάτες ή γιόγκα μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες του κορμού και να βελτιώσει τον πόνο στην πλάτη και τα ισχία που μπορεί να συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό.

Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την προπόνηση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή τις ασκήσεις με βάρη.
Αυτά τα είδη άσκησης “χτίζουν” μυϊκή μάζα και “καίνε” περισσότερες θερμίδες, ακόμα και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, ώρες μετά την προπόνηση.

Ξεκινήστε αργά και ανεβάστε την ένταση σταδιακά

Αν ξεκινήσετε πολύ γρήγορα και με πολλή ένταση, μπορείτε να τραυματιστείτε, να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε.
Επιλέξτε ασκήσεις που μπορείτε να απολαύσετε και που είστε σίγουροι ότι το σώμα σας μπορεί να ανεχθεί. Έτσι αυξάνεται και η πιθανότητα να σας γίνει ρουτίνα η γυμναστική!

Ρυθμίστε τον αριθμό των επαναλήψεων, όσο περνάει ο καιρός!
Σε μόλις δύο εβδομάδες, θα έχετε ένα διαφορετικό σώμα. Αν πριν δεν κάνατε καθόλου γυμναστική, το αποτέλεσμα θα έρθει ακόμα πιο γρήγορα!

Αν κάτι πονάει, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια μικρή αλλαγή, όπως η γωνία της άσκησης ή της κίνησης. Εάν εξακολουθεί να πονάει, σταματήστε και να βρείτε μια άλλη άσκηση που δεν προκαλεί δυσφορία!

Έχεις υποθυρεοειδισμό; Τι πρέπει να προσέχεις όταν γυμνάζεσαι;

Αν πάσχετε από υποθυροειδισμό ή κάποια άλλη νόσο του θυρεοειδούς, ενημερώστε την ενδοκρινολόγο σας πριν ξεκινήσετε μια μορφή άσκησης.
Aν ξεκινήσετε τη γυμναστική, καλό θα ήταν να ελέγξετε και τις τιμές των θυρεοειδικών ορμονών μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Aν χάσετε βάρος, το πιθανότερο είναι να πρέπει να μειωθεί η δόση της θυροξίνης.
Είναι σημαντικό για τον ίδιο λόγο να γνωρίζετε πώς είναι οι τιμές σας πριν ξεκινήστε την άσκηση.

Σε οποιαδήποτε ενόχληση που επιμένει διακόψτε την άσκηση και επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ιδιαίτερα μην αγνοήστε τις ενοχλήσεις από την καρδιά και τις αρθρώσεις.
Προμηθευτείτε τις ειδικές συσκευές που δείχνουν τους παλμούς τις καρδιάς ενώ γυμνάζεστε. Θα μπορέσετε έτσι με την παρατήρηση να διαπιστώστε ποια είναι τα δικά σας προσωπικά όρια.

Ειδικά οι ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, πάσχουν συχνά και από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα που πλήττουν τις αρθρώσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, η ινομυαλγία αλλά και από διαβήτη τύπου 1 ή ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων.
Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ασθενών, συμβουλευτείτε το ρευματολόγο ή/και τον ενδοκρινολόγο σας για το είδος άσκησης που θα ακολουθήσετε και για τυχόν απαραίτητες αλλαγές στη δοσολογία των φαρμάκων.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr

Ίσως να σας ενδιαφέρουν ακόμη:

Θυρεοειδής και αύξηση βάρους

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και δίαιτα

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Θυρεοειδής και γυμναστική

Αφήστε μια απάντηση