“Πώς νίκησα τη Χασιμότο!”

Αποφάσισα να δημοσιεύσω τη δική μου εμπειρία, με σκοπό να βοηθήσω,μέσα απο τη μαρτυρία μου, ανθρώπους που πάσχουν από την ίδια ασθένεια.
Πριν από 10 έτη, σε ένα τυχαίο αιματολογικό έλεγχο βρέθηκαν αυξημένα θυρεοειδικά αντισώματα, αλλά ήμουν ευθυρεοιειδική!.. Οι γιατροί δεν μου συνέστησαν καμία θεραπεία και κανένα χάπι!
Άφησαν τον θυρεοειδή να αντιδράσει μόνος του, ώστε να μην ατροφήσει. Τον έλεγχα ετησίως με Υπερηχογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις.
Στην καθημερινότητά μου δεν αντιμετώπιζα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα προερχόμενο από το θυρεοειδή, παρά μια μικρή τάση για αύξηση βάρους και μια αδιόρατη μελαγχολία, την οποία απέδιδα στη φύση της ιδιοσυγκρασίας μου.
Τον Ιούλιο του 2014 βρέθηκα στο Λονδίνο για επαγγελματικούς λόγους. Σε λιγότερο από 2 μήνες εκεί, άρχισα να πονάω στους μύς τόσο, που μετά τη δουλειά έπαιρνα αναλγητικά και κοιμόμουν νωρίς για να αντέξω την επομένη παρόλο που ήταν δουλειά γραφείου.
Ιδιαίτερα οι μύς στον αυχένα ήταν τόσο πιασμένοι που καθημερινά παρακαλούσα για ένα τοπικό μασάζ.
Δεν υπήρχε βλέπετε ο μεσογειακός ήλιος, ούτε η μεσογειακή διατροφή κι αυτά προφανώς επιδείνωσαν τον υποθυρεοειδισμό μου.Το βάρος μου αυξήθηκε αρκετά και όποια δίαιτα κι αν άρχιζα δεν κατάφερνα να χάσω παρά 2-3 κιλά και μετά… στασιμότητα,απογοήτευση και κανένα αποτέλεσμα!
Στο τέλος του δέκατου μήνα της παραμονής μου στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησα αύξηση 3 kg μέσα σε 15 μέρες χωρίς να αυξηθεί παράλληλα η ποσότητα του καθημερινού μου φαγητού.
Το γεγονός αυτό με έπεισε ότι έχω κάποια σοβαρή διαταραχή στο θυρεοειδή κι έτσι αφού παραιτήθηκα επέστρεψα στην Ελλάδα αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της υγείας μου.
Ο αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν: αύξημένες τιμές: TSH (5,1) και των Θυρεοειδικών αντισωμάτων καθώς και αύξηση της τιμής του Σακχάρου και της Ολικής Χοληστερόλης.
Οι όζοι στον Θυρεοειδή μου είχαν διογκωθεί αρκετά κ εκφυλιστεί στην προσπαθειά τους να παράγουν επαρκή ορμόνη, παρόλο που παραμένω ευθυρεοειδική. Έυτυχώς η καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης -στις οποίες υποβλήθηκα για έλεγχο μεταβολικού συνδρόμου- καθώς και το υπερηχογράφημα ήπατος-σπλήνα ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.
Ξεκίνησα άμεσα,καθημερινά και πάντα την ίδια ώρα το Τ4 που μου συνέστησε η ενδοκρινολόγος. Ήμουν νωθρή στις κινήσεις,ανεξήγητα υπέρβαρη πλέον σαν να είχα οίδημα σε όλο το σώμα. Ήθελα να κοιμάμαι συνεχώς! Παράλληλα είχα μυαλγίες, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ να διαβάσω κάτι εύκολα.Παρουσίασα “θολούρα του νού” τα πρωινά, μια ελαφριά κατάθλιψη, άρνηση για να κάνω καθημερινές δουλειές ρουτίνας, αυπνίες τις νύχτες αλλά και ελαφριά περιοδοντίτιδα.
Μέσα σε όλα,ευχαριστούσα σιωπηρά την τύχη μου που είμαι εκπαιδευτικός γαιτί λόγω της φύσης της εργασίας μου,δεν εργάζομαι τους καλοκαιρινούς μήνες κι έτσι δεν είχα επιπλέον κανένα εργασιακό στρές.Λόγω των έντονων συμπτωμάτων της Hashimoto,υποθέτω δεν θα μπορούσα να αποδώσω σε καμία δουλειά και θα με απέλυαν!
Θορυβημένη με την κατάσταση της υγείας μου και τις επιπτώσεις της στην ποιότητα της καθημερινής μου ζωής ,πέρασα το καλοκαίρι του 2015 διαβάζοντας εντατικά για 15μέρες Φυσιολογία του ανθρώπου αλλά και οτιδήποτε αφορούσε στα αυτοάνοσα,τον υποθυρεοειδσμό,τη Hashimoto. Κυρίως έψαχνα για μαρτυρίες ασθενών με Hashimoto αλλά και για νέα ερευνητικά δεδομένα.
Μου είχε κοστίσει η απώλεια της υγείας μου, γιατί υπήρξα για πολλά χρόνια υγιέστατη και εθελόντρια αιμοδότρια.
Έτσι,μετά από αρκετό ψάξιμο,αποφάσισα -πειραματικά- να παίρνω καθημερινά, εκτός από το Τ4,συμπληρώματα όπως: Σελήνιο, D 2000Iu/24h αλλά και βιταμίνες Ε, C, Σύμπλεγμα Β, Ψευδάργυρο, Mαγνήσιο, Iχθυέλαιο, Q10, Ινοσιτόλη.Επίσης χρώμιο,CLA πριν το φαγητό και R-Λιποικό Οξύ μετά!

Μέσα σε 1 μήνα βελτιώθηκαν πολύ τα επίπεδα ενεργειάς μου καθώς και η διαθεσή μου.
Σηκώθηκα ένα πρωινό από το κρεβάτι κάνοντας με χαρά απλές δουλειές του σπιτιού που πριν αδυνατούσα να κάνω! Οι μυαλγίες εξαφανίστηκαν σταδιακά και δεν είχα πλέον υπνηλία τα πρωινά,ούτε αυπνίες τις νύχτες.Ήμουν ευδιάθετη!
Φάνηκε ότι είχα βρεί τη λύση στο προβλημά μου και ήμουν ικανοποιημένη που τα κατάφερα να αισθάνομαι αλλά και να ενεργώ πάλι σαν ένα άτομο μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια!
Στο πρώτο  3μηνο θεραπείας ο Θυρεοειδής μίκρυνε σε εκατοστά, γεγονός που ανιχνεύθηκε στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Τα θυρεοειδικά αντισώματα έπεσαν στο μισό!
Επομένως, όσα συμπληρώματα παίρνω δείχνουν να μειώνουν σταδιακά τη φλεγμονή.
Σήμερα, 6 μήνες μετά την έναρξη αυτής της συνολικής «θεραπείας» αισθάνομαι ότι έχουν εξαφανιστεί οι επιπτώσεις της Hashimoto στον οργανισμό μου!
Έχω πλέον φυσιολογικές τιμές σακχάρου και χοληστερόλης και δεν απειλούμαι με Μεταβολικό σύνδρομο.
Παράλληλα, επισκέφτηκα διαιτολόγο και τώρα πλέον άρχισα να χάνω βάρος ακολουθώντας ένα σχεδιασμένο στα μέτρα μου διατροφικό πρόγραμμα.
Επέστρεψα στα διδακτικά μου καθήκοντα και κάποιες μέρες διδάσκω συνεχόμενα για 6 ώρες χωρίς να δυσανασχετώ απο τα συμτώματα της Hashimoto.
Κάνω ποδήλατο κάθε Κυριακή και περπατάω πάλι χωρίς κανένα πόνο στους μύς.

Στόχος μου είναι να επαναφέρω την ισορροπία στον οργανισμό μου μέχρι το καλοκαίρι του 2016.
Πιθανότατα να συνεχίσω να παίρνω εφ όρου ζωής το Τ4 αλλά η Hashimoto θα είναι μια ασθένεια που περιγράφεται στα βιβλία και δεν θα αγγίζει πλέον την καθημερινοτητά μου!

Π. Κ.

Μπορείτε κι εσείς να μοιραστείτε τη δική σας προσωπική εμπειρία με το θυρεοειδή αδένα, είτε καλή είτε άσχημη.
Είναι ένας τρόπος να βοηθήσετε όσους πάσχουν να αντιληφθούν τα συμπτώματα και να δράσουν γρήγορα!
Περιμένουμε τις ιστορίες σας στο http://hashimoto.gr/epikinonia/

Facebooktwittermail

3 thoughts on ““Πώς νίκησα τη Χασιμότο!”

  1. Κατ αρχην να συγχαρω για το υπεροχο και κατατοπιστικοτατο site… Οπως επισης για την πολυ ωραια ιστορια της κοπελιας που μαλλον επαναλαμβανεται σε πολυ κοσμο, με χειρότερα ομως επακόλουθα… Το πρβλ είναι πως όταν κάποιος έχει φυσιολογική TSH, οι παθολογοι δεν τον στέλνουν για T3&T4 και ειδικά αν είναι ευθυθυρεοειδικος, δεν ζητανε εξέταση αντισωμάτων ακόμα κι αν έχει όλη την κλινική εικόνα διαταραγμένου θυρεοειδους! Κι επίσης κανείς δεν κάνει λόγο (ούτε και οι ενδοκρινολογοι) για τη σωστή λήψη βιταμινών κι ιχνοστοιχείων, ειδικά βιτ.D και Σεληνιου… και την αρρηκτη σχέση τους με τον θυρεοειδή!

  2. Τον τελευταίο χρόνο επισκέφτομαι το παρόν site αναζητώντας απαντήσεις στην καθημερινή ταλαιπωρία. Θέλω να ρωτήσω: Τα συμπληρώματα διατροφής που έλαβες ποία ήταν? Θα ήθελα να ξέρω ποία έλαβες και κατά πόσο βοήθησαν. Δυστυχώς κανένας γιατρός δεν κάνει έλεγχο βιταμινών-μετάλλων-ιχνοστοιχείων. Ευχαριστώ elmaggana@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση