Μαύρο κύμινο και Χασιμότο: νέα έρευνα!

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια φλεγμονώδης πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα, συνήθως προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων του θυρεοειδούς και χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ4 και Τ3).
Σε απάντηση προς τις μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες, η υπόφυση παράγει αυξημένα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Οι ασθενείς με αυτή την πάθηση συχνά έχουν αυξημένους δείκτες της ανοσολογικής αντίδρασης εναντίον του θυρεοειδούς, που ονομάζονται αντισώματα και τα πιο κοινά ονομάζεται αντι-TPO αντισώματα.
Περισσότερα για τα αντισώματα αυτά μπορείτε να βρείτε εδώ.


Η Nigella sativa είναι ένα φυτό που φυτρώνει στην Ευρώπη και την Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών.
Στα Ελληνικά ονομάζεται κύμινον το αιθιοπικόν, οι δε σπόροι του μαυροκούκι, μαυρόσπορος ή και μαυροσούσαμο.
Στην Κύπρο ο σπόρος του φυτού είναι γνωστός ως μαυρόκοκκος. Η ονομασία μαύρο κύμινο επίσης χρησιμοποιείται κάποιες φορές για τη Νιγέλα.
Ο στόχος μιας μελέτης που δημισιεύθηκε σε μεγάλο ενδοκρινολογικό περιοδικό το 2016 ήταν να προσδιορίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μαύρου κύμινου στη λειτουργία του θυρεοειδούς και της φλεγμονής σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο.

Οι ασθενείς με θυρεοειδίδα Χασιμότο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η ομάδα θεραπείας έλαβε σκόνη Nigella sativa και η ομάδα ελέγχου μία άλλη σκόνη.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς έλαβαν είτε 2 γραμμάρια την ημέρα της Nigella sativa ή 2 γραμμάρια αμύλου καλαμποκιού την ημέρα, 1 γραμμάριο πριν το μεσημεριανό και 1 γραμμάριο πριν από το δείπνο για 8 εβδομάδες.
Ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ – ΔΜΣ), το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη TSH, τα επίπεδα T3 και T4 αντισώματα, τα επίπεδα των αντισωμάτων anti-TPO και τα επίπεδα από τα φλεγμονώδη μόρια  TGF-β (Transforming growth factor beta) και Ιντερλευκίνη 23 (IL-23) μετρήθηκαν πριν και μετά το χρόνο της μελέτης.
Τα τελευταία είναι μόρια ποτ ανήκουν στις κυτοκίνες, ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος μειώθηκε από 27,1 έως 26,2 σε ασθενείς που λαμβάνουν Nigella sativa.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της IL-23, στα αντισώματα κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης αντι-ΤΡΟ και τα επίπεδα της TSH στην ομάδα που έλαβε το μαύρο κύμινο.
Επίσης, τα επίπεδα Τ3 και Τ4 αυξήθηκαν στατιστικώς σημαντικά στην ομάδα θεραπείας.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι ασθενείς μελετήθηκαν μόνο για 8 εβδομάδες.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ;

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι σε σκόνη μαύρο κύμινο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Ωστόσο, η παραπάνω ήταν μόνο μια μελέτη 8 εβδομάδων και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στην αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδούς.


Πού αλλού μπορεί να βοηθά το μαύρο κύμινο – σύμφωνα με διάφορες μελέτες;

  • στο διαβήτη τύπου 2:
    Η πρόσληψη δύο γραμμαρίων μαύρου κύμινου την ημέρα οδήγησαν σε μία μελέτη σε μειωμένη γλυκόζη νηστείας, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη λειτουργία των β-κυττάρων και μειωμένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c).
  • σε λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
  • σε περίπτωση επιληψίας: το μαύρο κύμινο έχει αναφερθεί να έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες
  • στην αρτηριακή υπέρταση

Το λάδι από μαύρο κύμινο, ακόμη, περιέχει ικανή ποσότητα από λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-6 και ωμέγα-3, των οποίων η επάρκεια είναι σημαντική για την εξισορρόπηση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε αυτή του την ιδιότητα αποδίδεται και η αναφερόμενη συμβολή του στην πρόληψη λοιμώξεων και αλλεργιών αλλά και στον έλεγχο χρόνιων ασθενειών.
Επίσης, μία δραστική ουσία του, η θυμοκινόνη (thymoquinone) έχει ερευνηθεί διεξοδικά και έχει δώσει θετικά στοιχεία ως αντικαρκινικό, ειδικά σε περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Πηγές:
http://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/september-2016/vol-9-issue-9-p-7-8/
http://www.greenmedinfo.com/article/black-cumin-seeds-have-significant-anti-diabetic-effects-type-2-diabetics
http://www.greenmedinfo.com/article/black-cumin-possesses-clinical-useful-anti-h-pylori-activity-compared-triple
http://www.greenmedinfo.com/article/water-extract-black-cumin-seed-has-significant-anti-epileptic-activity-children

 

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση