Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, γιατί τα χρειαζόμαστε;

Η μόδα για τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα δεν είναι νέα. Παλαιότερα το φάρμακο για όλες τις ασθένειες σε παιδιά ήταν αποκλειστικά το μουρουνέλαιο. Πολλές γενιές μεγάλωσαν με αυτό το θαυματουργό λάδι με την «βασανιστική» γεύση. Όμως η πίστη στο μουρουνέλαιο και στις θαυματουργές ιδιότητες του ήταν ακλόνητη – και ίσως όχι άδικα. Βασικό συστατικό του μουρουνέλαιου είναι τα λίπη  που σήμερα είναι γνωστά ως Ω3-λιπαρά-οξέα.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν την σήμερον ημέρα το πόσο θετική επίδραση έχουν αυτά τα λιπαρά οξέα. Έτσι δεν αναγκάζεται πια κανείς να πίνει αυτό το δύσοσμο λαδάκι γουλιά-γουλιά άλλα μπορεί να πάρει αυτές της θρεπτικές  ουσίες και με άλλους τρόπους μέσα από την διατροφή.

Τι είναι τα Ωμέγα-3-λιπαρά οξέα;

Η ονομασία «Ωμέγα-3-λιπαρά οξέα» είναι βασικά μια συνολική ονομασία για ακόρεστα λιπαρά οξέα που μοιάζουν στην χημική τους δομή. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα και έτσι θα πρέπει να τις λαμβάνει μέσα από την τροφή.  Οι βασικότεροι τύποι Ωμέγα-3-λιπαρών οξέων είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (Eicosapentaenoic acid, EPA), το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (Docosahexaenoic acid, DHA) και το α-λινολενικό οξύ (Alpha-linoenic acid, ALA).  Τα Ω3-λιπαρά οξέα θεωρούνται επίσης πολύ καλά αντιοξειδωτικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών (περισσότερα διαβάστε εδώ)

Omega3a

Σε τι μας βοηθάνε τα  Ωμέγα-3-λιπαρά οξέα;

Τα Ω3-λιπαρά οξέα «εντοιχίζονται» κατά κάποιον τρόπο από τον οργανισμό στις κυτταρικές μεμβράνες, μεταβολίζονται και είναι οι «πρόδρομοι» των ορμονών. Εφόσον σε όλο το σώμα υπάρχουν κυτταρικές μεμβράνες και ορμόνες είναι φυσικό να υπάρχουν και τα Ω3-λιπαρά οξέα τα οποία επηρεάζουν πολλές οργανικές και σωματικές λειτουργίες. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν τις θετικές επιρροές που έχουν αυτές οι ιδιαίτερες λιπαρές ουσίες στον οργανισμό μας:

  • Επηρεάζουν θετικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των νοσημάτων.
  • Μειώνουν τις τιμές της «κακής» χοληστερίνης LDL, όπως και τα τριγλυκερίδια και ανεβάζουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης HDL
  • Ρυθμίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθάει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων
  • Επιδρούν ιδιαίτερα θετικά στην πορεία αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα και η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα
  • Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και προλαμβάνει την άνοια, βελτιώνει το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής

Ωμέγα-3-λιπαρά οξέα και διατροφήOmega-3-sources

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στην ιδανική διατροφή πρέπει το 0,5% της καθημερινής μας ενέργειας που λαμβάνουμε να είναι Ω3-λιπαρά οξέα.

Σε ποιες τροφές θα τα βρούμε;

Κυρίως σε ψάρια όπως ρέγκα, σκουμπρί, κολιό, σολομό, σαρδέλα, τόνο.

Επίσης βρίσκουμε Ω3 στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας και στο αγελαδινό τυρί.

Ιδιαίτερα πλούσια σε Ω3 είναι τα καρύδια, οι λιναρόσποροι, η σπόροι chia, η πιπεριά, τα πράσα και το σπανάκι

Αναζητάτε ποιοτικό σκεύασμα με Ω3 λιπαρά οξέα; Περισσότερες πληροφορίες θα λάβετε εδώ

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, γιατί τα χρειαζόμαστε;

Αφήστε μια απάντηση