Σύνδρομο ALPIM: άγχος, κόπωση, χρόνιος πόνος και αυτοάνοσα νοσήματα

Το υψηλό ποσοστό συσχέτισης μεταξύ των διαταραχών πανικού και των σωματικών νόσων έχει οδηγήσει τους ερευνητές να προτείνουν τη δημιουργία μίας νέας κλινικής οντότητας που ονομάζεται σύνδρομο ALPIM, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκυρο περιοδικό της κλινικής νευροψυχιατρικής και των νευροεπιστημών.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων νόσων στα άτομα που εμφάνισαν διαταραχή πανικού.
Η διαταραχή πανικού αποτελεί μία ψυχοπαθολογική οντότητα η οποία εντάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές και χαρακτηρίζεται από ξαφνικές και μικρής διάρκειας, κρίσεις άγχους που ονομάζονται κρίσεις πανικού.
Ακολουθεί συνήθως μια κατάσταση αναμονής των επόμενων κρίσεων και άγχος αναμονής (επίμονη ανησυχία ότι θα υπάρξουν περισσότερες κρίσεις), το οποίο τροφοδοτεί μια σειρά από συμπεριφορές αποφυγής, αγοραφοβικού και κλειστοφοβικού τύπου, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε μία γενικευμένη κατάσταση εξάρτησης, περιορισμού και απογοήτευσης.

Παρατηρήθηκε συγκεκριμένα ότι η ινομυαλγία παρατηρήθηκε στο 59,3% των ασθενών της μελέτης σε σύγκριση με το 2 -5 % του γενικού πληθυσμού ενώ η αλλεργική ρινίτιδα στο 71,1% από τους ασθενείς της μελέτης έναντι 20% του γενικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαταραχή πανικού μπορεί να συνδεθεί με αυτές καθώς και με άλλες νόσους με τις οποίες μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι δεν συσχετίζονταν.
Προτείνουν μάλιστα, μετά από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, την εισαγωγή μιας νέας κλινικής οντότητας, ενός συνδρόμου με το ακρωνύμιο ALPIM, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του τρόπου που συνδέονται αυτές οι διαταραχές.

Το ακρωνύμιο ALPIM που προτείνεται, προέρχεται από τις ακόλουθες ομάδες συμπτωμάτων και διαταραχών:

Α (Anxiety disorder) : Αγχώδης διαταραχή – ως επί το πλείστον διαταραχή πανικού
L (Ligamentous laxity) : Συνδεσμική χαλαρότητα – σύνδρομο υπερκινητικότητας των αρθρώσεων, σκολίωση, πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, τάση για μελανιές
P (Pain) : Πόνος – ινομυαλγία, ημικρανία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προστατίτιδα / κυστίτιδα
I (Immune disorders) : Διαταραχές του ανοσοποιητικού – αυτοάνοσος υποθυρεοειδισμός/ θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Μ (Mood disorders): Διαταραχές της διάθεσης – κατάθλιψη, διπολική διαταραχή

“Το επιχείρημά μας είναι ότι τα όρια στην ιατρική μπορεί να είναι αυθαίρετα και ότι ορισμένες διαταραχές που αντιμετωπίζονται ως πολλαπλές διαφορετικές ονοτότητες και αυτοτελείς νόσοι ενδεχομένως να είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται καλύτερα αν θεωρηθούν ως μια ενιαία διαταραχή, σαν ένα σύνδρομ0 με μια κοινή γενετική αιτία,” εξηγεί ο ερευνητής Jeremy Coplan, MD, του ιατρικού κέντρου SUNY Downstate.
“Οι ασθενείς αξίζουν μια πιο τεκμηριωμένη επιστημονική κατανόηση των διαταραχών που περιλαβάνει το νέο σύνδρομο.
Οι διαταραχές που αποτελούν μέρος του συνδρόμου ALPIM μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητές αν θεωρηθούν ως μια κοινή οντότητα.”

Η σχέση μεταξύ της ψυχικής και της σωματικής υγείας είναι καλά εδραιωμένη.
Η νέα έρευνα θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί και οι ψυχίατροι θέτουν τα όρια μεταξύ των ψυχικών και σωματικών διαταραχών.
«Οι ασθενείς οι οποίοι φαίνεται να έχουν ορισμένες σωματικές διαταραχές – ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη ιατρική αιτία και τις οποίες οι γιατροί μπορεί να θεωρήσουν κάποιες φορές ότι ο ασθενής υπερβάλλει και δεν είναι αντικειμενικός, μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν μια γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν μια σειρά από ασθένειες που σχετίζονται μεταξύ τους”, τονίζει ο Dr . Coplan.
“Η διαταραχή πανικού ή μια αγχώδης διαταραχή ενδέχεται, από την άλλη, να είναι προάγγελοι μιας σειρά από σωματικές διαταραχές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν άσχετες με ψυχικές παθήσεις”.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endomed.gr

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Σύνδρομο ALPIM: άγχος, κόπωση, χρόνιος πόνος και αυτοάνοσα νοσήματα

Αφήστε μια απάντηση